Все-таки добре, що футбольний Євро проходить із глядачами. Призабуту атмосферу живих емоцій і загострення пристрастей відзначають багато коментаторів, які ведуть репортажі з місця події. Та й телекартинка зовсім інша, трохи призабута  з уболівальниками на трибунах, без гнітючої тиші або штучно накладеного інтершуму.

Євро без глядачів був би весіллям без гостей. А так  свято футболу!

І справжнім уболівальникам потрапити на трибуни в умовах «нової ковідной нормальності» не завадили ніякі карантинні обмеження.

Один із таких любителів футболу  32-річний киянин Костянтин Житкевич.

Костянтин Житкевич придбав квитки на Євро ще у 2019 році

Він виграв квитки на матчі збірної України ще в 2019 році. Не здав їх із початком епідемії, а зараз 20 годин їхав машиною з Києва до Бухареста, щоб підтримати нашу команду.

Костянтин розповів Chas News, яка обстановка з коронавірусом у Румунії, як там ставляться до пісні про Путіна і чим вразила його організація навколо матчу Євро.

Як ми писали, в четвер, 18 червня, Україна в Бухаресті обіграла Північну Македонію  2:1.

«На кордоні з Молдовою стояли чотири години»

Право придбати квитки на Євро Костя виграв у лотерею. Причому, з жеребкуванням йому пощастило двічі. Спочатку  коли спрацювала його заявка на сайті УЄФА. Вдруге  вже після того, як прийняли рішення пускати на трибуни не 100% глядачів.

На стадіоні Бухареста доступні тільки 25% місць (13 тис. чоловік), це означає, що ще три чверті вболівальників, які туди збиралися, відсіялися.

«Я виграв право придбати квитки на всі три матчі збірної України: один в Амстердамі і два в Бухаресті. Брав місця з третьої категорії. Вони коштували приблизно 30 євро  в Бухаресті трохи дешевше, в Амстердамі трохи дорожче. Викупив їх ще в грудні 2019 року»,  розповідає Костянтин.

Коли розігралася пандемія коронавірусу і Євро-2020 перенесли, власники квитків могли їх здати і повернути гроші. Але наш співрозмовник вирішив дочекатися турніру. «Хотілося поїхати, було байдуже, в якому році він відбудеться», — каже Костя.

Перед Євро сусідня Румунія полегшила в'їзд до країни для українських уболівальників  скасувала 14-денний карантин. Нідерланди послаблень не робили. Тому від поїздки в Амстердам Кості довелося відмовитися. А ось у Бухарест він відправився — автомобілем.

«Румунія все-таки недалеко, і в цій країні я ще не був. Вирішив поєднати корисне з приємним  уперше побувати на футболі за кордоном і подивитися нову країну»,  пояснює вболівальник.

Із Києва до Бухареста Костянтин добирався 20 годин: «Ми їхали через Молдову. У молдовських прикордонників щось трапилося з програмою, і ми чотири години прочекали в буферній зоні  з України вже виїхали, а в Молдову ніяк не могли заїхати... На кордоні з Молдовою і потім з Румунією дивилися наявність ПЛР-тесту. Румунські прикордонники глянули одним оком, а молдовські навіть QR-код перевіряли».

Без загальної фан-зони, але зі «своїми» пабами

У Бухаресті офіційної фан-зони Євро-2020 немає, каже Костянтин. Наше посольство влаштувало «український центр» у великому пабі в місті, там збираються «синьо-жовті» вболівальники. Македонські вболівальники теж самоорганізувалися, на тій же вулиці.

Паб у центрі Бухареста — місце зустрічі українських вболівальників / Костянтин Житкевич

Македонська підтримка на вулицях міста / Костянтин Житкевич

«Організація тут мені дуже сподобалася. У місті багато інформаційних точок, волонтери все підказують. У день матчу проїзд містом для власників квитків безкоштовний. Крім того, є спеціальні безкоштовні автобуси для вболівальників від центральної площі до стадіону. Їх супроводжує ескорт поліцейських, що дозволяє уникнути пробок, яких у Бухаресті чимало. Дуже зручно!» — каже Костя.

Шатл до арени з поліцейським ескортом / Костянтин Житкевич

Він зазначає, що за безпекою в Бухаресті зараз більше стежать стосовно не антиковідних заходів, а громадського порядку.

«У місті багато поліцейських. Але все максимально доброзичливо, жодних проблем немає. Ми мирні, македонці, румуни  теж. Всі відпочивають»,  описує обстановку наш співрозмовник.

Для того, щоб зайти на стадіон, потрібно отримати браслет, який підтверджує негативний тест на коронавірус. Для цього  пред'явити результат ПЛР-дослідження. Також можна вже на місці здати експрес-тест.

Із телекартинки могло здатися, що на стадіоні носіння маски не є обов'язковим. Але Костянтин говорить, що це не так, просто за цим не дуже стежать.

«Мені здається, у цьому плані на стадіонах України в період пандемії суворіше. Я, наприклад, вже під час коронавірусу був удома на матчі Ліги чемпіонів. У нас пересідати не дозволяли, глядачів мало розділяти порожнє крісло. А тут, у Бухаресті, за цим особливо не стежать. Зайшов на стадіон  і роби що хочеш. Тільки не дозволяли в проходах стояти»,  каже вболівальник збірної України.

Вид на поле з українського сектора / Костянтин Житкевич

У самому місті, як і у всій Румунії, останнім часом ослаблені карантинні заходи. Хоча в громадських місцях, зокрема в магазинах, носіння маски ще обов'язкове. Бари та ресторани працюють до півночі. «У звичайному житті в плані дотримання карантинних вимог тут  Європа. За виконанням норм, на відміну від України, стежать, порушникам загрожують великі штрафи. Місцеві розповідають, що всі заборони сумлінно виконували. Сказали не можна — значить не можна. Коли починалася комендантська година — місто ставало порожнім»,  каже Костянтин.

«Ми знаємо, що робить Росія»

На матчі України та Північної Македонії на трибунах уболівальників із обох країн було приблизно порівну, розповідає Костя: «Могло здатися, що македонців трохи більше, але хіба тільки через те, що їх червоні кольори яскравіші, і сиділи вони більш купчасто».

«Ми спочатку сиділи в українському секторі, а потім знайомі дали нам квитки на хороші місця в центрі, і ми пересіли. Там нашими сусідами виявилися футболіст Артем Мілевський, агент Дмитро Селюк, дружини Яремчука та Зінченка».

Костянтин разом з Артемом Мілевським

Цікаво, а як македонці та місцеві реагували на знамениту пісню українських уболівальників про Путіна? Її було відмінно чути під час трансляції. І чиновники в РФ вже встигли образитися і зажадати покарання для наших.

Костя каже, що особливої ​​реакції нейтральних глядачів на «х**ла» не помітив, негативної  так точно.

«Коли отримував браслет для проходу на стадіон, до мене підійшов місцевий хлопчина, думаю, школяр старших класів. Каже: ви з України? Давайте, мовляв, ми за вас вболіваємо, знаємо, що Росія робить на сході вашої країни. І це не один такий епізод. Від багатьох місцевих доводилося чути, що вони підтримують Україну».

Фінал Євро-2020 можуть перенести з Лондона через правила в'їзду

Львів і Суми — разом в Бухаресті / Getty Images

Після матчу в четвер у Костянтина й інших наших уболівальників у Бухаресті є три дні на ознайомлення з місцевими пам'ятками. Наступний матч збірної України тут  у понеділок, 21 червня проти Австрії.

Перемога і нічия з будь-яким рахунком дають нам друге місце в групі та зустріч у 1/8 фіналу з переможцем групи А. Найбільш імовірно, ним стане Італія (менш імовірно  Уельс, якщо обіграє італійців).

У разі поразки від Австрії наші займуть третє місце у групі. З нього теж можна вийти в плей-офф, але не гарантовано. З шести команд, які в своїх групах стануть третіми, далі вийдуть чотири кращі.

Так що з підтримкою наших уболівальників  вперед до перемоги!

Як Україна перемагала македонців на Євро. Емоційний фоторепортаж