Не дивіться вгору
Netflix

Новий фільм від Netflix «Не дивіться вгору» з'явився в прокаті лише кілька днів тому, але вже зібрав дуже суперечливі відгуки. Сатира на сучасність із Леонардо Ді Капріо та Дженіфер Лоуренс в головних ролях завоювала прихильність соцмереж, хоча кінокритики її прийняли прохолодно.

Chas News розповідає про стрічку «Не дивіться вгору», чому вона подобається лідерам думок та за що її критикують.

Сатира на сучасність та повний каст зірок

У своєму фільмі режисер Адам Маккей зібрав цілу колекцію всесвітньо відомих акторів. Головні ролі виконали Дженніфер Лоуренс (аспірантка Мічиганського університету Кейт Дібіаскі) та Леонардо Ді Капріо (професор Рендалл Мінді). Другорядних персонажів зіграли такі актори, як Тімоті Шаломе, Меріл Стріп, Кейт Бланшет, Аріана Гранде та інші.

Фільм починається з того, що головні герої помічають в небі метеорит, який летить до Землі та зіткнеться з нею через шість місяців.

«Не дивіться вгору» пропускає звичну для фільмів про Армагеддон появу героя, який всіх врятує. Натомість науковці зустрічаються з президентом Джейн Орлін (Меріл Стріп), розповідаючи їй про небезпеку. Та пропонує «почекати і оцінити ситуацію» замість того, щоб шукати вихід.

В результаті Кей та Рендалл самі змушені доносити до людства інформацію про катастрофу та стикаються на своєму шляху з купою проблем, які відсилають глядачів до реальних явищ, політиків, ЗМІ та іншого.

Неуникненне падіння метеорита є аналогією до глобального потепління, з яким людство намагається впоратися зараз.

Реакція критиків на фільм «Не дивіться вгору»

Експерти з кіноіндустрії стрічку оцінили по-різному. Наприклад, Пітер Бредшоу в The Guardian поставив фільму дві зірки із п'яти та назвав «надуманим та штучним», а також зауважив, що йому «бракує справжнього гумору».

Девід Руні із The Hollywood Reporter заявив, що сатирична вага стрічки повністю нівелюється зайвими персонажами та невиправданим залученням зірок до фільму.

«Мабуть, доречно, що в 2021 році ми отримали фільм про кінець світу, на який ми заслуговуємо, — цинічну, самовдоволену сатиру, напхану зірками, яка нібито демонструє нехтування політиками та ЗМІ кліматичною кризою, але насправді просто тривіалізує «Доктора Стрейнджлава», яким вона не є», — вважає критик.

Торі Бразьєр з Metro поставила фільму три зірки, назвавши його «найдепресивнішою стрічкою напередодні Різдва». А Пітер Дебрюж з Variety висловився ще гостріше, назвавши «Не дивіться вгору» «самовдоволеною політичною сатирою» про те, що люди «дурні та ні в чому не можуть дійти згоди».

Критик Ієн Фрір із Empire, однак, нагородив фільм чотирма зірками, хоч і визнав персонажів «не дуже глибокими».

«Фільм десятиріччя»: соцмережі у захваті

На відміну від критиків, багатьом користувачам соцмереж (принаймні українським) фільм «Не дивіться вгору» сподобався. 

Наприклад, Максим Ялі, політолог та професор Національного авіаційного університету, вважає, що фільм однозначно потрібно подивитися.

«У стрічці чудово висміяли всі вади споживацького суспільства», — пише Ялі.

Блогерка та журналістка Олена Яхно також оцінила фільм, зазначивши, що він «справді зачіпає».

«В сатиричному угарі ми впізнаємо наш світ — хайп, загальний ідіотизм та свідома сліпота», — зазначила Яхно.

Петро Чернишов, колишній виконавчий директор «Київстару», порекомендував переглянути «Не дивіться вгору», описавши своє враження так: «Не буду розповідати — це треба дивитися. Хто знає реалії сучасного американського життя — Trump, wokeism, еліти та реднеки, — тому буде ще смішніше».

Сподобалася стрічка і Євгену Черняку, бізнесмену та ведучому YouTube-каналу Big Money.  Він назвав «Не дивіться вгору» «найкращим фільмом десятиріччя». «Це антиутопія про час агресивного лицемірства. Ми так живемо, саме так, як показують в цьому страшному кіно», — підсумував Черняк.

«Гра в кальмара» та загибель Галини Хатчінс. Головні події у світі кіно 2021 року