Білий дім вважає, що санкції проти РФ дали «позитивні результати» і тому Путін відводить війська
Getty Images

Міноборони США вважає передчасним давати оцінку заявам Кремля про відведення російських сил від кордону з Україною. Про це повідомляє «Голос Америки».

Представник Пентагону Джон Кірбі зазначив, що США обізнані про нещодавні заяви РФ з приводу маневрів і продовжують спостерігати за ситуацією в регіоні. 

«Не потрібно поспішати з будь-якою оцінкою ситуації. Ще занадто рано говорити про конкретні деталі щодо цього», — сказав Кірбі на брифінгу.

Також він повторив заклики Вашингтона на адресу Росії припинити провокації, поважати територіальний суверенітет України, сприяти стабільності уздовж кордону з Україною і в окупованому Криму.

Заступниця речника Держдепартаменту США Джаліна Портер наголосила, що адміністрація Сполучених Штатів зберігає чітку позицію, що агресія з боку РФ, а також інші дії, спрямовані проти України, неприпустимі.

«Ми чітко заявили під час наших контактів з Росією та їхнім урядом, що вони повинні утримуватися від своєї агресії та дій, спрямованих на ескалацію, і вони мають негайно припинити всю свою агресивну активність в Україні та навколо неї», — наголосила представниця американського відомства.

Міжнародний представник Білого дому Даліп Сингх заявив, що запроваджені проти РФ санкції США призвели до «результатів, які досить близькі до очікувань Вашингтона».

Передісторія

Ще на початку березня окупаційна влада «ДНР» заявила про вихід з перемир'я на Донбасі. Командири дозволили бойовикам відкривати «попереджувальний» вогонь по позиціях Збройних сил України.

Облаштування нових позицій бойовики супроводжували постійними обстрілами позицій ЗСУ і вбивствами українських військових.

Після цього розвідка зафіксувала незвичне підвищення військової активності з боку Росії. Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак під час доповіді в ​парламенті 30 березня заявив про нарощування Росією військ поблизу українського кордону – вони зосереджені в окупованому Криму, а також у Ростовській, Брянській і Воронезькій області.

22 квітня Росія оголосила про початок відведення своїх військ від українських кордонів. РФ оголосила про завершення «раптової перевірки боєготовності», під приводом якої стягнула війська до кордонів України. Зі слів міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російські війська завершили свої так звані навчання у Південному та Західному військових округах. Вони нібито почнуть повертатися на місце постійної дислокації вже з п’ятниці, 23 квітня.

Розслідувачі Conflict Intelligence Team вважають, що можливість російського вторгнення зберігається. Так, незважаючи на заяву Шойгу про відведення військ, техніка та зброя 41-ї армії залишається на полігоні під Воронежем. Особовий склад зможе повернутися назад за кілька днів.

Резніков наголосив, що Зеленський не поїде до країни-агресора на переговори з Путіним