Найбільша афера сучасності. Суд над засновницею Theranos Елізабет Холмс розпочнеться наступного тижня
Getty Images

8 вересня у федеральному суді Каліфорнії розпочнуться перші виступи у справі засновниці Theranos Елізабет Голмс. 

Про це повідомило BBC.

За інформацією CNN, у кримінальній справі вже відібрали присяжних з семи чоловіків та п'яти жінок. Тепер очікуються виступи звинувачення і захисту.

31 серпня у суді почався розгляд кримінальної справи Елізабет Голмс та її партнера Рамеша Балвані, яких звинувачують у шахрайстві. До цього суд переносили чотири рази: тричі через пандемію коронавірусу, а потім через вагітність Голмс.

Що відомо про Елізабет Голмс

Це відома американська підприємниця, засновниця збанкрутілої компанії у сфері медичних послуг Theranos. 

У свій час в розвиток Theranos вклали сотні мільйонів купа відомих людей, включаючи медіамагната Руперта Мердока, засновника Oracle Ларрі Еллісона та Семьюела Волтна, засновника Walmart. Також її підтримували нинішній президент США Джо Байден та експрезидент Білл Клінтон.

Окрім того, Елізабет визнавали наймолодшою жінкою-мільярдером у світі та називали «наступницею Стіва Джобса». На піку свого розвитку її стартап оцінювався в $9 млрд.

Зараз же компанію Голмс вважають найбільшою аферою сучасності.

Theranos заснували у 2003 році. Ідея компанії була у тому, щоб створити прилад, який лише за однією краплею крові з пальця міг поставити широкий спектр діагнозів.

У 2013 році Голмс вже стверджувала, що її розробка дозволить діагностувати смертельні захворювання, включаючи ВІЛ-інфекцію та різні форми раку, ще до того, як це змогли б зробити лікарі. 

На початку заснування компанією зацікавився журналіст The Wall Street Journal Джон Каррейру, який у 2018 році написав бестселер на основі своїх розслідувань «Bad blood». За мотивами нього канал HBO навіть зняв фільм.

Журналіст виявив, що ключових працівників у Theranos змушували йти на фальсифікації та підробляти результати через те, що розробки компанії помилково ставили діагнози. Однією краплі крові було мало, щоб виявити хворобу. 

23 травня 2013 року у своєму будинку наклав на себе руки основний розробник технології Theranos. Наступного дня він мав виступати в суді, захищаючи свою технології від позивачів, яким поставили неправильні діагнози. 

У березні 2018 року Елізабет Голмс оголосила про закриття компанії. Замовники розробки подали на неї до суду зі звинуваченнями у шахрайстві. Тоді Голмс змогла вийти під заставу у $500 тис.

Влітку 2018 прокуратура Північного округу штату Каліфорнія після власного розслідування діяльності Theranos висунула звинувачення в шахрайстві Голмс та її партнеру Рамешу Балвані. Якщо провину Елізабет доведуть, то її можуть ув'язнити на 20 років.