Санта-Клаус пролетів над Україною. Його маршрут відстежили трекери Flightradar та Norad (фото)

У п'ятницю, 24 грудня, напередодні Католицького Різдва, сервіс відстеження авіапольотів Flightradar24 транслює чарівний політ Санта-Клауса.

Він традиційно вирушає на чарівних санях зі своєї резиденції в Лапландії, облітає планету і повертається назад.

Також різдвяну подорож Санта Клауса відстежує Північноамериканське командування аерокосмічної оборони (NORAD), яке зазвичай відстежує літаки, ракети та космічні запуски, використовуючи свої супутники, оснащені інфрачервоними датчиками.

Згідно з даними сайту, на момент публікації Санта вже пролетів на території України і рухався в сторону Молдови.

Історія відстеження польотів Санти

Традиція стежити за польотом Санти виникла у 1955 році в США. Тоді в газеті Colorado Springs помилково надрукували хибний номер телефону, за яким діти могли б дзвонити Санті. Вказаний номер належав центру Континентального командування протиповітряної оборони США. 24 грудня військовим надійшов перший дзвінок від маленької дівчинки. Їй відповів Гаррі Шоуп, полковник ВПС США. А потім почалися дзвінки від іншої малечі.

Зрештою, щоб не засмучувати малюків тим, що вони помилилися номером і ніякого Санти тут немає, командування дало наказ черговим офіцерам надавати координати санчат Санта-Клауса.

З того часу на Різдво військові повідомляють координати саней Санта-Клауса на шляху від Північного полюса навколо планети. А зараз упряжку можна відстежити і на сайті Flightradar.

В парках Діснея в США вперше в історії з’явились темношкірі Санта-Клауси