СБУ викрила «розконсервованого» агента фсб на Хмельниччині: деталі

Правоохоронці викрили у Хмельницькій області «розконсервованого» агента фсб, який збирав розвіддані та мав проводити диверсії у західних регіонах.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, шпигун — колишній спецпризначинець внутрішніх військ рф, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв’язку з фсб, але після виходу у відставку його перевели у «режим очікування».

У січні 2022 року його «розконсервували» для переведення в Україну, він прибув з легендою про нібито відвідування родичів.

Шпигун приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії «Вітязь» полковника Сєргєя Лисюка, який входить до найближчого оточення кремля. Він пообіцяв агенту, що «виведе» його через «спецкоридор», якщо лінія фронту наблизиться до Хмельниччини.

У СБУ встановили, що діяльність шпигуна координував співробітник фсб, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним «Гестапо». Раніше він був на посаді заступника начальника управління фсб по Дагестану і «першого заступника голови кдб Придністров’я».

За вказівками Пєтрушина шпигун розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію про мобілізацію та критичні обʼєкти інфраструктури. Для цього він, зокрема, намагався встановлювати «потрібні» зв’язки з місцевими жителями.

Для виконання завдань він отримував гроші від своїх «кураторів» з рф. Спілкувалися росіяни закритими каналами електронного зв’язку.

Співробітники СБУ своєчасно встановили місцезнаходження російського агента, задокументували його дії та запобігли реалізації ворожих планів. Йому повідомили про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ викрила агентів рф, які готували провокації до дня народження путіна в Одесі