Уже чотири європейські компанії заплатили за газ у рублях — Bloomberg

Десять компаній у ЄС відкрили рублеві рахунки у «Газпромбанку», як того вимагає кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях. Крім того, десять європейських компаній відкрили рублеві рахунки для цих цілей.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до російського «Газпрому».

Зазначається, що після припинення постачання газу у Польщу та Болгарію поки що москва навряд робитиме таке з іншими країнами, які відмовилися від її вимог. Це може статися лише з початку другої половини травня, коли має відбутися наступна оплата за газ.

Андрій Єрмак, голова Офісу президента наголосив, що Україна закликає союзників запровадити санкції проти «Газпромбанку».

«Потрібно знекровити російську фінансову систему, не кажучи вже про відмову від оплати енергоресурсів у рублях. Тому необхідно включити «Газпромбанк» до санкційного пакета. Сьогодні це важливе питання для пришвидшення перемоги над росією», — зазначив Єрмак.

Кілька тижнів тому путін наказав отримувати оплату за газ від «недружніх» до росії країн у рублях з 1 квітня. Але ЄС та G7 відмовилися це робити. Єдиною країною ЄС, яка сказала, що платитиме рублями, є Угорщина. Але Єврокомісія попередила її, що це буде прямим порушенням санкцій Євросоюзу.

Загалом, росія постачає газ по трубопроводах у 23 країни Європи.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Аналітики вважають, що експорт «Газпрому» до Європи цього року може впасти на третину