Запаси вугілля на українських ТЕС досягли рекордного мінімуму
Pixabay

25 січня запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій склали 455 тис. тонн. Такі показники стали історичним мінімумом. Відповідні запаси не гарантують енергетичну безпеку країни.

Про це повідомила пресслужба НЕК «Укренерго», посилаючись на слова головного диспетчера компанії Віталія Зайченка.

«На складах ТЕС знаходиться 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн… половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов'янській ТЕС, яка… не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для гарантування енергетичної безпеки країни», — сказав зазначив він.

За його словами, активні запаси вугілля нижче гарантованих на 522 тис. тонн — на 51 тис. тонн з антрациту і на 471 тис. тонн — з газового вугілля.

Головний диспетчер НЕК каже, що минулого тижня українську енергосистему вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі.

За даними компанії, білоруський імпорт з 18 до 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

«Без достатніх поставок вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу або за рахунок відключення споживачів», — наголосив Зайченко.

Напередодні Вітренко пообіцяв, що Україна від’єднається від енергосистеми з Росією та Білоруссю.

Chas News повідомляв, що Україна та Німеччина обирають шахти для пілотних проєктів з трансформації вугільних регіонів. 

Кабмін виділив 11,3 млрд грн держгарантій «Укренерго»