Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття рецепторів, які відповідають за температуру і дотики
Getty Images

Лауреатами Нобелівської премії в області фізіології і медицини 2021 року стали Девід Джуліус з Каліфорнійського університету Сан-Франциско і Ардем Патапутян з інституту Скріппса в Ла-Хойя (США).

Переможців оголосили 4 жовтня під час конференції у Стокгольмі.

«Наша здатність відчувати тепло, холод і натиск необхідна для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом. У повсякденному житті ми приймаємо ці відчуття як належне, але як з’являються нервові імпульси, що ми відчуваємо температуру і дотики? Це питання з’ясували лауреати Нобелівської премії цього року», — зазначають на офіційній сторінці премії.

NobelPrize / Twitter

Відкриття двох вчених називають «революційним». Вони вивчали здібності людини, які давно сприймаються як належне — нашу можливість відчувати тепло, холод, біль або тиск під час дотиків.

У нобелівському комітеті відкриття вчених назвали «революційним» та таким, що «допомогли зрозуміти, як тепло, холод і механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати та адаптуватися до світу».

Власне премія з фізіології та медицини відкриває нобелівський тиждень. Упродовж тижня оголосять лауреатів у галузі фізики, хімії, літератури, миру та економіки.

Нобелівську премію започатковано за заповітом шведського винахідника динаміту та бізнесмена Альфреда Нобеля. Її вручають з 1901 року.

Цього року, як і попереднього, через пандемію більшість урочистих заходів, пов’язаних з оголошенням лауреатів та врученням їм премій, скасовано.

Раніше Chas News повідомляв, що на Нобелівську премію миру-2021 номінували понад 300 кандидатів.

Оргазм лікує нежить, а коти вміють цвірінькати. Названо лауреатів Шнобелівської премії-2021