Від Трампа до Грети Тунберг. На Нобелівську премію миру-2021 номінували понад 300 кандидатів
Getty Images

Нобелівський комітет заявив, що отримав 329 номінацій на цьогорічну Нобелівську премію миру. Про це йдеться на сайті премії.

У 2021 році серед номінантів 234 особи та 95 організацій.

Як повідомив Reuters секретар Норвезького Нобелівського комітету Олав Ньєльстада, «це третя за весь час найбільша загальна кількість номінантів (рекордна кількість кандидатів була у 2016 році — 376). Це відображає великий міжнародний інтерес до Нобелівської премії миру».

Водночас, за його словами, це також свідчить про те, що у світі існує низка нерозв'язаних конфліктів, воєн та проблем з правами людини.

Прийом номінації завершився 31 січня. Потім оргкомітет назве короткий список претендентів на нагороду. Лауреат Нобелівської премії миру стане відомий в листопаді.

Відомі кандидати

До відомих кандидатів 2021 року потрапили лідер російської опозиції Олексій Навальний, шведська екоактивістка Грета Тунберг і активістка за права людини зі США Стейсі Абрамс.

Тунберг назвали одним з «найголовніших представників боротьби з кліматичною кризою».

Навальний, висунутий російськими вченими, може отримати премію за «зусилля щодо мирної демократизації Росії».

Також у переліку – опозиційні білоруські політики Світлана Тихановська, Марія Колеснікова та Вероніка Цепкало за їхню «боротьбу за чесні вибори та натхнення для мирного опору».

У список також входять 45-й президент США Дональд Трамп, його зять Джаред Кушнер і заступник Кушнера в Білому домі Аві Берковіц за їхню роль в укладанні угоди про нормалізацію відносин між Ізраїлем і декількома арабськими країнами.

До організацій-номінантів потрапили Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна мережа фактчекінгу, НАТО, Агентство ООН з питань біженців, організації «Репортери без кордонів», «Комітет захисту журналістів» і рух Black Lives Matter. Є в списку й програма COVAX для забезпечення справедливого доступу до вакцин COVID-19 для бідних країн.

Щороку Нобелівський комітет отримує сотні пропозицій. Імена запропонованих кандидатів тримаються в секреті протягом п'ятдесяти років, але особи, які висувають кандидатів, мають право публічно розкрити свій вибір. Номінантам також не заборонено самим про це казати. В цьому році на премію вже номінували Джуліана Ассанжа, Челсі Меннінга і Едварда Сноудена.

Номінанти інших років

Нобелівську премії миру 2020 року присудили Всесвітній продовольчій програмі ООН, яка за 60 років свого існування стала найбільшою в світі організацією, що веде боротьбу проти голоду на планеті.

У 2019 році Нобелівську премію миру присудили прем’єр-міністру Ефіопії Абійю Ахмеду. Прем’єр Ефіопії допоміг покласти край 20-річній війні між Ефіопією і Еритреєю. Він разом із президентом Еритреї розробив принципи мирної угоди, яка припинила конфлікт між країнами.

Ахмед запропонував ліберальні реформи для Ефіопії і звільнив тисячі опозиційних активістів із в’язниць.

Читайте звіт Chas News про Нобелівку-2020 простими словами.

Голодні ігри. Премію миру отримала Всесвітня продовольча програма