Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало висунули на Нобелівську премію миру
euroradio.fm

Три представниці білоруської опозиції — Світлана Тихановська, Марія Колесникова и Вероніка Цепкало  висунуті на Нобелівську премію миру 2021 року. Про це, як повідомляє видання Vart Land, оголосив депутат норвезького парламенту від Християнської народної партії Гейр Тоскедал.

За словами парламентаря, білоруські політики заслужили цю нагороду «за свою боротьбу за чесні вибори і як натхненниці мирних демонстрацій проти нелегітимного режиму в Білорусі».

Тоскедал сподівається, що висунення Тихановської, Колесникової та Цепкало на Нобелівську премію «приверне ще більше уваги до мирної боротьби проти останнього диктатора Європи». Він підкреслив «фантастичну мужність» учасників боротьби за «вільну і демократичну Білорусь».

Тихановська, Колесникова та Цепкало складали так званий «жіночий тріумвірат» у спільному протистоянні Олександру Лукашенку на виборах президента Білорусі 9 серпня. Після виборів Тихановська та Цепкало під тиском влади покинули Білорусь. Колесникову утримують у СІЗО за обвинуваченням у «закликах до заподіяння шкоди нацбезпеці Білорусі з використанням ЗМІ та Інтернету». Тихановська, колишня кандидат у президенти країни, оголошена в розшук по цій же статті (ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу Білорусі)

Нобелівський комітет приймає всі кандидатури, подані до 31 січня особами, які мають на те повноваження відповідно до статуту Нобелівського фонду. Гейр Тоскедал потрапляє в цю категорію як член Стортингу (так називається норвезький парламент).

Щороку Нобелівський комітет отримує сотні пропозицій. Імена запропонованих кандидатів тримають в секреті протягом п'ятдесяти років, але особи, які висувають кандидатів, мають право публічно розкрити свій вибір.

Як ми повідомляли раніше, МВС Росії додало Тихановську до списку розшукуваних осіб. Це сталося з огляду на те, що між РФ та РБ існує конфедеративний союз.

 

Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум й погрожує національним страйком