Засади редакційної політики Chas.News

Маніфест, він же передмова

Головна проблема української преси — не відсутність добре виписаних текстів (хоча і це теж) і навіть не джинса і політична заангажованість (хоча і вони). Але все ж головним є те, що замість цеху із створення нових сенсів та ідей українські медіа перетворилися на фабрики з виробництва контенту, в який власники (неважливо — олігархи чи грантові структури) вшивають потрібні їм сенси. Ці сенси прості і зрозумілі. Тому і контент для їхнього тиражування потрібен простий і зрозумілий. Однотипний, як патрони для кулемета, з якого гатять по ворожих окопах. Ми втратили ремісничу індивідуальність і майже розучилися мислити. На медіаринку можна без проблем знайти людей, готових волати про свою правоту. Людей, які кричать дуже голосно і доречно підбирають слова. Але дуже мало тих, хто здатен вічно рефлексувати і ставити під сумнів все, у тому числі власні ідеї і переконання.

Наше завдання полягає у тому, щоб усе ставити під сумнів, нічому і нікому не вірити. І з наших сумнівів породжувати нові смисли, яких до нас ще не існувало.

1. Хто ми?

Час — єдиний насправді невідновлювальний ресурс. Час не тільки не можна повернути —не можна знайти йому відновлювальних альтернатив. Іншими словами, час — найцінніше, що є у світі. Тому наша місія — заощадити час читача.

Ми народжені, щоби позбавити нашу аудиторію від потоку «непотрібних текстів», малозначущих новин, які лише ускладнюють цілісне сприйняття реальності. Наше завдання — вибрати найважливіше з тисяч інформаційних повідомлень та сформувати лаконічну картину дня, яка б пояснювала суть подій, але при цьому не розмивала увагу читача безглуздою інформацією.

Єдиний виняток — рубрика «Не на часі». У ній редакція розміщує тексти, що не мають особливої практичної цінності, але які здалися нам дотепними.

2. За якими принципами ми створюємо редакційні тексти?

Ми — видання, для якого факти значать більше, ніж емоції. Ми відокремлюємо факти від думок і трактування фактів. Ми з однаковою повагою, але й зі скепсисом ставимося до всіх ньюсмейкерів і лідерів думок, постійно піддаємо сумніву їхні висловлювання і намагаємося встановити істину. Приступаючи до роботи над матеріалом, журналіст Chas News завжди повинен мати на думці пункт перший «догми «Ведомостей»: ніхто не має права вимагати особливого ставлення до себе.

При розборі конфліктних ситуацій ми зобов'язані поспілкуватися з усіма учасниками подій і дати думки всіх зацікавлених сторін. Однак текст не може зводитися лише до наведення цитат спікерів. Авторам Chas News варто пам'ятати стару сентенцію: «Якщо ти пишеш про погоду, недостатньо навести думки двох людей, один з яких стверджує, що зараз йде дощ, а інший — що світить сонце. Потрібно виглянути у вікно і подивитися — що ж, чорт забирай, відбувається за склом».

Редакційні тексти не можуть містити суб'єктивнмх думок журналіста чи апологетику будь-якої ідеї. Якщо журналісту Chas News хочеться висловитися як особистості, він завжди може написати колонку. Колонка не тільки може, але і повинна бути суб'єктивною. Якщо автор колонки пристрасно «топить» за якусь ідею, але при цьому не переходить на особистості і підтверджує свої погляди раціональними аргументами — редакція із задоволенням такий текст опублікує.

3. Про що ми пишемо, а про що — ні?

Власні тексти Chas News — це фактологічно вивірені розповіді про людей, а не огляди розстановки сил на міжнародній та внутрішній політичних аренах, ринків чи соціальних проблем. У центрі уваги — наш герой, який потрапив у ту чи іншу ситуацію. Через його історію ми розкриваємо стан справ у політиці, галузі чи компанії і т. ін.

Подача кожного тексту — мікс здорової іронії та перевірених фактів.

Підбір тем — один із найважливіших чинників успіху тексту. Перед тим як запропонувати тему, запитайте себе: «Що нового я можу розповісти?». Якщо нічого, не варто братись за неї. У будь-якому випадку тема повинна проходити «кулерний тест», тобто викликати (або ні) бажання обговорити прочитане з колегами на офісній кухні.

4. Хто наша аудиторія?

Ліберально налаштований читач 25-45 років. Він живе у великому місті, здебільшого працює у креативній індустрії та веде активне соціальне життя. Він втомився від новин, які для нього перетворились на білий шум. Завдання Chas News — подавати найсерйозніші теми з іронічним підтекстом.

5. Наш формат

Chas News — видання пояснювальної журналістики. В новинах та матеріалах редакція простою мовою розповідатиме про складні теми.

У новинах ми не просто напишемо: «Верховна Рада України знизила «зелений» тариф, а пояснимо: що таке зелена енергетика; хто лобіює в ній інтереси; як розгорталась історія цього питання в Україні.

6. Правила медіагігієни

6. 1. Ми ніколи і за жодних умов не використовуємо неперевірену інформацію, джерела якої невідомі, зокрема — анонімні Telegram-канали. Навіть якщо вони пишуть правду, таку інформацію слід перевірити як мінімум у двох джерелах, що заслуговують на повагу.

6. 2. Текст не може будуватися виключно на даних, отриманих від анонімів.

6. 3. Публікація анонімних висловлювань можлива лише у випадку, якщо джерело має суттєві підстави зберігати анонімність. Такі підстави слід попередньо обговорити з редактором.

6. 4. Якщо цінне джерело погоджується розмовляти з нами лише на умовах анонімності, таке джерело потрібно якомога докладніше описати.

6. 5. Репортер зобов'язаний у конфіденційній обстановці назвати редактору ім'я джерела і максимально докладно розповісти про обставини спілкування, за яких була передана інформація на умові офрекордс. Редактор зобов'язаний зберігати в таємниці ім'я джерела і не розголошувати його за межами редакції. Якщо репортер відмовляється назвати редактору джерело інформації, такий текст не може бути опублікований.

6. 6. Рішення про те, довіряти джерелу інформації чи ні, приймає головний редактор чи його заступник.

6. 7. Ми намагаємося не посилатися на маніпулятивні видання. Посилання на подібні видання можливі лише у випадку, якщо вони першими опублікували ексклюзивну інформацію, без якої неможливе розкриття теми. Але навіть у цьому випадку інформація має бути ретельно перевірена.

6. 8. Ми не звертаємося до заангажованих експертів. На сьогодні найдокладніший список «зашкварених ЛСД» знаходиться тут: https://texty.org.ua/d/socio/#people

6. 9. До повідомлень державних агенцій (РИА-Новости, ТАСС, «Сіньхуа» та ін.) ми ставимося не як до медіапродукту, а як до пропаганди урядів країн, котрим ці агенції належать.

6. 10. Ми не втручаємось у корпоративні конфлікти приватних компаній і не оцінюємо доцільність використання приватних коштів. Винятки — компанія належить публічним особам, займає домінуюче становище на ринку, або мова йде про ухилення від сплати податків чи соціальних зобов’язань. Тому події, що відбуваються у компанії, позначаться на житті суспільства.

6. 11. Якщо ми допустили помилку, ми її якомога швидше виправляємо, зробивши в кінці матеріалу відповідну позначку про виправлення помилки.

7. Правила спілкування з джерелами та PR-структурами:

7. 1. Наш головний стейкхолдер — читач. Тому ми ніколи не йдемо «назустріч» джерелам або піарникам, аби лише налагодити з ними хороші стосунки.

7. 2. Співробітники Chas News повинні уникати фінансової залежності від джерел інформації, або дій, що можуть створити враження про таку залежність. Наприклад, якщо зустріч відбувається в ресторані, і платить сторона, що запрошує, слід обмежитися лише найдешевшим безалкогольним напоєм (чай, кава, вода).

7. 3. Журналісти і редактори не повинні нікому обіцяти вихід того або іншого матеріалу або його терміни. Тим більше — погоджувати форму подачі матеріалу. Ми можемо узгодити зі спікерами лише їхню пряму мову.

7. 4. У разі інтерв'ю ми зобов'язані узгодити зі співрозмовником текст розмови. Однак потрібно пам'ятати, що узгодження не повинно перетворювати розмову в піар-матеріал. Мета узгодження — перевірити правильність наведених в інтерв'ю даних. Бажано на інтерв’ю брати оператора з відеокамерою. Якщо це неможливо, перед інтерв'ю співрозмовнику потрібно під диктофонний запис оголосити редакційні правила проведення інтерв'ю:

  • Пресслужба не має права наполягати на певних питаннях, або знімати їх;
  • Пресслужба не має права додавати в текст питання, що не звучали під інтерв’ю;
  • Пресслужба не повинна видаляти частини відповідей;
  • Пресслужба не має права змінювати стилістику відповідей.

У разі недотримання цих правил ми робимо під питанням відповідну позначку («відповідь видалена пресслужбою» тощо).

7. 5. Журналісти Chas News асоціюються у читачів з виданням. Тому журналісти зобов'язані в особистих профілях соцмереж дотримуватися тих же правил медіагігієни, що і при роботі над редакційними текстами: не публікувати неперевірену інформацію, маніпулятивні меседжі, не «топити» за одну зі сторін конфлікту тощо.

7. 6. Ми їздимо у престури лише у випадку, якщо там буде можливість отримати цікаву для читача інформацію, яку іншими способами отримати важко. Наприклад, це стосується престурів, які організували уряди інших країн для ознайомлення з діяльністю їхніх високопоставлених чиновників. Однак навіть у цьому випадку журналіст не повинен нічого обіцяти організаторам престуру. Якщо матеріал написано за підсумками престуру, про це явно згадується в статті.

У туристичні престури ми принципово не їздимо. За їхніми результатами апріорі неможливо видати нічого, крім піару.

8. Конфлікт інтересів

Репортер повинен завчасно повідомляти головному редактору або його заступнику про конфлікт інтересів. До конфліктів інтересів належать (але не обмежуються ними): родинні і дружні зв'язки, та, що вже існує, або потенційна робота над спільними проєктами (наприклад — написання піар-матеріалів або медіаконсалтинг), отримання грантового фінансування з одного джерела.

При виявленні редактором незаявленого конфлікту інтересів тези матеріалу повинні бути перевірені незалежним журналістом, або ж матеріал має бути відхилений.

9. Плагіат

Кожен текст буде перевірятися на плагіат.

10. Редакційна ієрархія

10. 1. Стратегічні рішення про цілі та напрям розвитку видання приймає редакційна колегія, що складається з редакторів видання, шляхом обговорення проблеми до досягнення консенсусу. Якщо до консенсусу за розумний термін прийти не вдалося, вирішальне слово залишається за головним редактором.

10. 2. Редакційна колегія Chas News одночасно виконує роль комісії з етики (розбирає випадки підозр у плагіаті, публікації заангажованих матеріалів, дотримання співробітниками принципів журналістської етики тощо). Запропоновані за результатами таких обговорень дисциплінарні заходи щодо співробітників узгоджуються з директором ТОВ «ЧАС Ньюс».

10. 3. Операційною діяльністю редакції керує головний редактор, а у разі його відсутності — його заступник. Саме їм належить вирішальне слово щодо того, чи відповідає запропонована тема або матеріал редакційним вимогам Chas News.

11. Взаємодія редакції з комерційним відділом

11. 1. Ми дотримуємося принципу «стіни» між редакцією та комерційним відділом. Це означає, що комерційна співпраця з рекламодавцями не може впливати на роботу редакції.

11. 2. Усі матеріали, що виходять на комерційних засадах, мають бути відповідним чином позначені.

11. 3. Комерційний відділ та редакція не повинні втручатися у роботу одне одного. Це означає, що комерційний відділ не може вимагати появи чи зняття редакційних текстів, або внесення в них коректив. У той самий час редакція не повинна чинити спротив публікації відповідно позначених рекламних матеріалів чи брендуванню сайту, навіть якщо вони не подобаються редакції з естетичних, етичних чи інших причин. Єдиний виняток з цього правила — порушення рекламодавцем чинного законодавства або введення читача в оману.

11. 4. Комерційний відділ не повинен розміщувати рекламу, що вводить споживача в оману — зокрема спонукає до купівлі лікарських засобів з недоведеною ефективністю.

11. 5. Бажано, щоби журналісти Chas News не писали комерційних текстів. Якщо це неможливо (наприклад, у випадках зі спецпроєктами з нативною рекламою, створення яких вимагає профільних компетенцій), перед початком роботи над проєктом журналіст повинен пояснити комерційним партнерам принципи редакційної політики.

11. 6. Політична реклама у виданні можлива, але повинна бути належним чином промаркована.