Black Lives Matter номінували на Нобелівську премію миру
Getty Images

Норвезький депутат Пітер Ейде висунув рух Black Lives Matter на Нобелівську премію миру-2021 за поширення заклику до системних змін у всьому світі. За його словами, рух змусив країни за межами США боротися з расизмом у своїх власних суспільствах.

Про це пише The Guardian.

Ейде вважає, що в Америці, Європі та Азії зростає кількість конфліктів через нерівність.

«Black Lives Matter став дуже важливим всесвітнім рухом з боротьби з расовою несправедливістю. Вони (учасники руху, — Прим. ред.) домоглися величезних успіхів у підвищенні обізнаності та поінформованості усього світу у питанні расової несправедливості», — наголосив депутат.

На його думку, Black Lives Matter «зміг мобілізувати людей з усіх груп суспільства, а не лише афроамериканців». Ейде підкреслив, що саме цей нюанс відрізняє рух від його попередників.

Довідка

У 2013 році рух Black Lives Matter заснували Алісія Гарза, Патрісс Каллорс і Опал Тометі у відповідь на виправдувальний вирок в США людині, яка застрелила темношкірого юнака Трейвона Мартіна.

У 2014 році рух розширився після протестів з приводу смерті Майкла Брауна і Еріка Гарнера. У 2020 році після смерті Джорджа Флойда і Бріани Тейлор учасники Black Lives Matter вийшли на масові протести.

В США під заставу звільнили копа, чиї дії призвели до руху Black Lives Matter