ЄСПЛ судовій системі РФ — не указ. Мосміськсуд опублікував рішення у справі Навального
Getty Images

Московський міський суд опублікував апеляційну постанову за скаргою Олексія Навального на рішення суду, який замінив політику умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний.

Повний текст документу суд розмістив 28 лютого в картці справи Навального.

У постанові суддя Дмитро Балашов прокоментував рішення Європейського суду з прав людини.

Суддя Балашов заявив, що не врахує вимогу європейців, «оскільки зазначена судова інстанція не є вищим судом для судової системи Російської Федерації». За словами Балашова, ЄСПЛ не має права давати російським суддям «будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, пов'язану з виконанням вироків, що вступили в законну силу». Крім того, заявив суддя, в своєму рішенні ЄСПЛ адресував звернення не судам, а уряду РФ, тому до судового розгляду про скасування умовного засудження не відноситься.

Суддя Балашов назвав «голослівними домислами» Навального і його адвокатів твердження, що опозиціонера позбавили волі за політичними мотивами, а у захисту є підстави побоюватися за його життя і здоров'я в колонії. На думку судді, ці твердження вигадані й не підтверджуються «жодними об'єктивними даними».

У своєму рішенні суддя перерахував, що Навальний під час випробувального строку у справі «Ів Роше» більше двох разів за рік не з'являвся на реєстрацію до інспекції ФСВП в призначені дні. Крім того, заявив суддя Балашов, Навальний після виписки з берлінської клініки «Шаріте», де він лікувався від отруєння, більш 30 днів не повідомляв ФСВП про місце свого перебування. Обидві ці обставини, вважає суддя, «безперечно, є самостійною підставою для прийняття судом рішення про скасування умовного засудження та виконанні покарання, призначеного вироком суду».

Мосміськсуд 20 лютого розглянув апеляцію на рішення суду, який замінив Навальному умовний термін на реальний. При винесенні рішення суддя знизив термін покарання Навального на півтора місяці, врахувавши кілька тижнів, які політик провів під домашнім арештом в 2014-2015 роках. Навальний має провести в колонії два з половиною роки.

Після рішення суду Олексія Навального, який майже півтора місяці провів в СІЗО «Матроська тиша», етапували в колонію. За даними ЗМІ, політика доставили в колонію № 2 в місті Покров Володимирської області. ФСВП це поки не підтверджували.

Постійні представники країн-членів ЄС узгодили санкції через переслідування Навального

Постійні представники країн Євросоюзу почали оформлення санкцій, які вводитимуть проти громадян Росії через кримінальне переслідування Навального.

«Тільки-но запущена письмова процедура», — повідомляє РІА «Новости» із посиланням на джерела.

Список росіян, проти яких діятимуть обмежувальні заходи, оприлюднять у найближчі кілька днів у Офіційному журналі ЄС.

Після затримання Навального його соратники передали США і Євросоюзу списки людей, щодо яких, на думку команди політика, необхідно ввести санкції. У списки потрапили 35 осіб: бізнесмени, зокрема Алішер Усманов і Роман Абрамович, високопоставлені чиновники, голови силових відомств і причетні до затримання Навального чиновники.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що санкції щодо російських бізнесменів через переслідування Навального не вводиттимуть, але не став уточнювати, хто увійде до списку. За даними джерел Reuters, під санкції підпадуть глава СК Олександр Бастрикін, голова ФСВП Олександр Калашников, командувач Росгвардією Віктор Золотов і генеральний прокурор РФ Ігор Краснов. Їм заборонять в'їзд до ЄС, а рахунки в європейських банках, якщо вони у них там відкриті, заморозять.

Довідка

Справа «Ів Роше» — це кримінальне провадження проти Навального та його брата Олега. Його відкрили у 2012 році за заявою генерального директора компанії «Ів Роше Схід» (російської філії Yves Rocher).

За версією слідства, вони переконали компанію «Ів Роше» укласти невигідний контракт. Олексій Навальний отримав 3,5 року умовно, Олег Навальний — 3,5 року реального строку. Брати заперечували вину, називаючи справу політично мотивованою. У 2017 році ЄСПЛ визнав вирок несправедливим. У квітні 2019 року ЄСПЛ зобовʼязав владу Росії сплатити понад €20 тисяч компенсації Навальному.

Уряд РФ виплатив Навальному компенсацію, однак вирок не скасували.

Як ми писали раніше, Україна позивається до ЄСПЛ проти РФ через замах на Навального та політичні вбивства.

Amnesty International відмовилася вважати Навального в'язнем совісті