Прем'єра Ізраїлю і кронпринца ОАЕ висунули на Нобелівську премію миру
Times of Israel

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і наслідний принц ОАЕ Мухаммад ібн Заїд Аль Нахайян номіновані на Нобелівську премію миру 2021. Про це повідомляє видання The Jerusalem Post.

«Нетаньяху і кронпринц ОАЕ номінований на Нобелівську премію миру. Номінацію було висунуто лордом Вільямом Девідом Трімблом, колишнім лауреатом премії», — йдеться в повідомленні.

Трімбл аргументує висунення мирною угодою, яка відкрила Ізраїлю можливості для нормалізації зв'язків з арабськими сусідами.

Офіс прем'єр-міністра повідомив у вівторок про номінацію, зазначивши, що Трімбл був лауреатом премії в 1998 році за його зусилля щодо врегулювання конфлікту в Північній Ірландії.

Президент США Дональд Трамп, який був посередником угоди, не був висунутий Трімблом, але його ім'я було висунуто окремо, принаймні тричі, у вересні, на підставі угоди між Ізраїлем та ОАЕ.

До номінації Трімбла Нетаньяху подавали вже принаймні двічі на Нобелівську премію миру 2021 року.

У вересні Нетаньяху був номінований італійським депутатом Паоло Гримольді, а потім фінським парламентарем Вільгельмом Джуніллою. Остання номінація також включала короля Бахрейну Хамада бен Ісу Аль-Халіфу.

Угода між Ізраїлем та ОАЕ, ратифікована в жовтні, є третьою між Ізраїлем та арабською державою, за якою слідує угода з Бахрейном, яка була ратифікована цього місяця.

Лауреатів Нобелівської премії миру 2021 року буде оголошено в жовтні в Осло. Цього року премію отримала Всесвітня продовольча програма ООН. З 311 номінацій 211 призначені для людей та 107 — для організацій.

Визначення переможців в основному таємне, остаточне рішення приймає комісія з п'яти членів, призначена норвезьким парламентом.

Якщо Нетаньяху нагородять, він стане четвертим ізраїльським лауреатом. У 1978 році тодішній прем'єр-міністр Менахем Бегін та президент Єгипту Анвар Садат отримали приз за ізраїльсько-єгипетську мирну угоду, яка була офіційно оформлена в 1979 році. Це була перша угода між Ізраїлем та його наймогутнішим історичним ворогом з часів утворення держави в 1948 році.

Колишній президент США Джиммі Картер, котрий, як і Трамп, був посередником угоди, також не отримав тоді премії. Він таки був нагороджений нею у 2002 році за багаторічну роботу з вирішення міжнародних конфліктів та просування демократії.

Король Йорданії Хусейн, який підписав другу мирну угоду з Ізраїлем у 1994 році, теж не отримав «нобелівки».

У 1994 р. Нобелівську премію миру спільно присудили прем'єр-міністру Іцхаку Рабіну, міністру закордонних справ Шимону Пересу та лідеру Палестини Ясіру Арафату за підписання Угоди 1993 року в Осло. Угода, підписана у 1995 році, не призвела до передбачуваної мети — остаточного вирішення конфлікту.

17 вересня 2020 року російського опозиціонера Олексія Навального, який недавно вийшов із коми, висунули на Нобелевську премію миру.

19 жовтня білоруських політиків Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало також висунули на цю премію. 

Як ми писали раніше, 31 серпня, відбувся перший пасажирський рейс в історії з Ізраїлю в Об'єднані Арабські Емірати.

Також із 1 січня 2021 року між Україною та Ізраїлем почне діяти зона вільної торгівлі.

Ізраїль підписав з ОАЕ і Бахрейном угоду про нормалізацію відносин