Хто, чому та як: розповідаємо про Нобелівку-2020 простими словами

У рік, коли перед цивілізацією постали небачені до цього проблеми, наука долає неймовірні бар'єри. У 2020 році за 2 тижні була розшифрована ДНК всім відомого вірусу. Через півтора місяця з'явилися перші тести. А сьогодні вакцина вже перевіряється на волонтерах.

Nobiletet 2020 — івент від одного з найвідоміших українських наукпоп-проєктів — відбувся в дусі часу. Попри загрозу інтелектуального локдауну, пре-паті Нобелівської премії не лише зібрала аншлаг в офлайн (з дотриманням умов помаранчевої зони), але й суттєво збільшила аудиторію завдяки онлайн-трансляції.

Четвертий рік поспіль і третій раз на платформі UNIT.City про найважливіші наукові та соціальні досягнення людства, відзначені Норвезьким нобелівським комітетом, розповідали найкращі спікери, визнанні експерти в зазначених темах. Цього року серед лекторів були: Олексій Соболєв, директор ДП «Прозорро.Продажі», президент CFA Society Ukraine; Олександр Коляда, генетик, біогеронтолог; Ольга Трофімцева, в.о. міністра аграрної політики і продовольства України; Богдана Романцова, літературна критикиня, редакторка видавництва «Темпора»; Олена Лівінська, вчена, мікробіологиня; Мирослав Кашеба, фізик, популяризатор науки.

То хто ж отримав Нобелівку?

Економіка

Лауреати: Пол Мілгром і Роберт Вільсон

Перші аукціони з'явилися ще 2,5 тисячі років тому у Давньому Вавилоні. Держави можуть занепадати, але доки існує людська спільнота, доти існуватимуть ринкові відносини, а отже, й аукціони. Саме за цю тему цього року і вручили Нобелівку. Щоб оптимізувати роботу аукціонів і зробити їх прозорими, науковці запропонували одночасний багатораундовий аукціон. Завдяки їхнім дослідженням стало можливим досягти найбільшої економічної ефективності під час проведення аукціонів.

«Нобель» з молотка. Нагороду з економіки отримали за дослідження теорії аукціонів

Хімія

Лауреати: Дженніфер Дудна й Еманюель Шарпантьє

За словами Олександра Коляди, у генетиків завжди було два бажання: навчитися читати ДНК та навчитися її редагувати. Цьогорічні лауреатки зробили величезний крок назустріч другому пункту, розробивши метод редагування геномів — генетичні, або молекулярні, ножиці CRISPR/Cas9.

Такий метод — це своєрідна «машина часу», що дозволить науковцям виправляти недоліки генетичного коду. Тобто через десятки років вулицями спокійно гулятимуть «дизайнерські» люди, позбавлені спадкових хвороб і схильностей до них.Чи нормально це з погляду етики? Велика Британія ще у 2018-му визнала редагування людського геному морально припустимим. Але нехай кожен сам відповість собі на це запитання.

Кравчині невидимого фронту. Як француженка та американка налагодили масове пошиття живих істот

Премія миру

Лауреати: Світова продовольча програма (United Nations World Food Programme)

Важко уявити, що в сучасному технологічному світі досі є люди, що голодують, і їх кількість зростає кожного дня. Саме за боротьбу з голодом організація отримала цьогорічну премію.

За словами Ольги Трофімцевої, найбільше від голоду потерпають малорозвинені країни, такі як Афганістан, Лесото, Гаїті та інші. Основні причини цієї проблеми: кліматичні зміни, занепад економіки, воєнні дії та цьогорічна пандемія COVID-19. Але є ще одна, не менш важлива — неправильний розподіл продовольчих ресурсів. До речі, хоча Україну і вважають житницею Європи — ми також потребуємо підтримки. Через воєнний конфлікт за участі РФ на сході у нашій країні найбільша частка літніх людей і людей з особливостями, що потребують допомоги. В Україні СПП працювала з 2014-го в зоні воєнного конфлікту, але завершилася у 2017-му через брак фінансування.

Голодні ігри. Премію миру отримала Всесвітня продовольча програма

Література

Лауреати: Луїз Ґлік

Чому Нобелівку дали за поезію, пояснювала Богдана Романцова. Кожному знайомий момент, коли хочеш виразити думку, але мова тебе підводить і важко знайти потрібні слова.

Так само і для передачі певного травматичного досвіду прози може бути недостатньо. А ось поезія з її символізмом і шифрами підходить ідеально. «Ковідні» вірші поетки — це нова щирість, безпомилковий голос та антибарокове економне письмо. Кожне слово влучне і спроможне знайти співрозмовника навіть крізь простір і час.

Голос без помилок. Американка Луїза Глюк отримала літературного «Нобеля»

Медицина та фізіологія

Лауреати: Харві Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз Райс

Цього року Нобелівка дісталася науковцям, що відкрили вірус гепатиту C. Це стало величезним проривом у боротьбі із хворобою, яка щорічно забирає 400 тис. життів.Гепатит C недарма називають «лагідним убивцею». У більшості випадків він перебігає без симптомів. За словами Олени Лівінської, потрібно ретельно обирати спеціаліста, коли збираєтесь до стоматолога чи на косметичні процедури.Недобросовісні фахівці можуть погано стерилізувати інструменти та не дбати про гігієнічність процедури, що може призвести до ризику зараження хворобою. Наука вже близька до того, щоб здолати хворобу і створити вакцину. Але перед цим ми маємо подолати стигматизацію та осуд.

Переслідування лагідного вбивці. Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття гепатиту С

Фізика

Лауреати: Роджер Пенроуз, Райнгард Ґензель і Андреа Ґез

Цього року Нобелівку отримали за найзагадковішу тему, що пов'язана з космосом, — чорні діри. Пенроуз довів, що загальна теорія відносності призводить до появи чорних дір.А Райнгард Ґензель та Андреа Ґез виявили, що невидимий і надмасивний об'єкт керує орбітами зірок у центрі нашої Галактики.Супермасивна чорна діра — єдине відоме пояснення цього процесу.

Далека і супермасивна. Нобелівську премію з фізики вручили за вивчення чорних дір

Ми певні, що які б ще таємниці не приховував від нас Всесвіт — наука знайде їхнє пояснення.