Нобелівську церемонію скасували. Призи лауреатам передадуть через посольства

Слідом за багатьма іншими знаковими церемоніями «коронавірусні» зміни торкнулися й щорічного нагородження Нобелівських лауреатів. В звичному вигляді церемонія, що традиційно відбувається в Швеції, скасована. Проте оголошення лауреатів відбудеться, як заплановано, з 5 по 12 жовтня.

«Цього року Нобелівський тиждень не буде таким, як зазвичай, через пандемію, що триває. Це дуже особливий рік — коли всі повинні приносити жертви та пристосовуватися до абсолютно нових обставин. Але ми будемо по-різному віддавати шану лауреатам, їх відкриттям та внескам», — сказав Ларс Хайкенстен, виконавчий директор Нобелівського фонду.

Зазвичай лауреатів запрошують до Стокгольму для отримання премії особисто на офіційній церемонії в грудні. 

Але традиційні церемонія нагородження Нобелівською премією в Стокгольмі та бенкет у мерії скасовуються. Передбачається, що церемонія буде транслюватися по телебаченню з мерії Стокгольма, її відвідує лише невелика аудиторія. А медалі і дипломи лауреатам передадуть в їх країнах через посольства і університети. Як відомо, грошова премія складає трохи більше $1 млн.

Нобелівська премія присуджується з 1901 року. Останній раз церемонію вручення скасовували під час Другої світової війни, хочу Швеція не брала в ній участь, а дотримувалась нейтралітету. Цікаво, що в цьому році Швеція на відміну від переважної більшості країн не впроваджувала в себе жорсткий карантин через епідемію коронавірусу.

Раніше Сhas News зробив інтерв'ю з українськими лауреатами Шнобелевської премії.