Простір біля колишньої Арки дружби народів у Києві отримає нову концепцію — КМДА

Київська міська державна адміністрація оголосила, що простір Арку Свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів) у Києві нову концепцію. А саму Арку не зноситимуть, адже вона є однією з візитівок міста, а її сенс переосмислено.

Також в КМДА підкреслили, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки «Свободи українського народу» «не є сьогодні найнагальнішим питанням».

Нагадаємо, раніше у КМДА заявляли, що знесення Арки може бути небезпечним, оскільки та утворює підпірну стіну, щоб запобігти зсуву. Крім того, у мерії вважають, що пам’ятка символізує толерантність українців «і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот».

Декомунізація Арки дружби народів: що відомо

Первинною назвою пам'ятки була Арка дружби народів. Її встановили у 1982 році з нагоди 60-ї річниці утворення СРСР та відкрили у межах святкування 1500-річчя Києва. Монумент складався з двох скульптурних композицій: робітників — росіянина та українця, що тримають підняту стрічку з орденом «Дружби народів», та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року.

У квітні 2022 року почався демонтаж бронзової скульптури двох робітників під Аркою дружби народів, яка символізувала «возз'єднання України та росії». Саму ж Арку перейменували.

14 травня 2022 року депутати Київської міської ради ухвалили рішення про декомунізацію назви «Арки дружби народів» та перейменували її на «Арку свободи українського народу». Тоді ж депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць і будівель столиці та передати до музею тоталітаризму.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Ремонт станцій київського метро «Почайна» і «Тараса Шевченка» відбуватиметься без зупинки руху поїздів