валерій залужний

8 лютого 2024 року, майже через два роки після початку великої війни росії в Україні, президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

Chas News згадує найкращі цитати генерала Залужного.

«Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно»

Це навійдоміші слова Валерія Залужного. Вперше генерал використав їх 7 березня 2022 року у зверненні до військових та цивільного населення. «Дякую кожному і кожній із вас.  Ви показали всьому світові, як треба боротися за свободу і рідну землю. Пишаюся бути з вами в одному строю. Воїни-герої, міста-герої — це наша реальність. Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно», — сказав тоді Головнокомандувач ЗСУ.

Майже за два роки генерал перефразував свої слова. Вітаючи з днем народження начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шапталу, він написав«Нам ще буде дуже важко, але точно вже ніколи не буде соромно».

Про початок російсько-української війни у 2014 році

«Для нас, військових, війна почалася ще у 2014 році. Особисто для мене — у липні 2014. І в 2014 я не мав жодного уявлення про війну. Я прочитав багато книг, закінчив усі академії з золотою медаллю, добре знав теорію, але не знав, що таке війна в реальності. Але за вісім років війни, до 2022-го, і я, й подібні до мене люди чудово її зрозуміли». (Інтерв'ю  The Economist, 15 грудня 2022 року).

12 лютого Головнокомандувач ЗСУ та міністр оборони опублікували спільну заяву про готовність обороняти України. Валерій Залужний свою частину зверненням до росіян: «Welcome to hell!».

Про 24 лютого 2022 року

«Цей день мені запам’ятався буквально такими двома цікавими моментами: перший момент — те, що буквально, коли це все розпочалось, я обдзвонив кожного командувача, який відповідав за ту чи іншу ділянку. Або я йому казав, що почалося, а він мені — «я зрозумів». Або командувач мені доповідав про те, що вже якісь дії розпочалися, що він виконує. А я казав – тримайся, ти знаєш що робити. І другий момент, який мені запам’ятався, коли я буквально о 5 годині ранку отримав телефонний дзвінок від людини, яка мені була не дуже приємна. Дзвінок був з-за кордону і ця людина попросила у мене вибачення. І це я запам’ятав. Далі почалась звичайна командирська робота, звичайні командирські будні з безсонними ночами». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року).

Про план українських військ на початку повномасштабної війни

«Коли почалося повномасштабне вторгнення, все, що ми зробили, це застосували не тільки наші знання з 2014 року, але й вміння та досвід, які здобули з того часу. І найважливіший досвід, який ми сповідували, майже як релігію, — росіяни та інші вороги мають бути знищені, просто знищені, і найголовніше — ми не повинні боятися це робити. І це саме те, чим ми зараз займаємося.

Все, що відбулося 24 лютого — це збільшення масштабу. До цього ми мали 403 км фронту і 232 опорні пункти. А з 24 лютого фронт збільшився до 2500 км. І в нас були відносно невеликі сили, але ми вступили в бій. Звісно, ми розуміли, що ми недостатньо потужні. Наше завдання полягало в тому, щоб розподілити наші менші сили так, щоб за допомогою нетрадиційної тактики зупинити наступ». (Інтерв'ю The Economist, 15 грудня 2022 року).

Валерій Залужний Олександр Сирський фото

«Наш варіант полягав у тому, що ми мали у найкоротший термін нанести противнику максимальних втрат, випустити з нього кров для того, щоб він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало. Ми вимушені були, навіть за рахунок залишення певної частини території витягувати противника, відтягувати його тили, відтягувати його резерви і просто його палити в тих місцях, де техніка зупинялася і чекала, коли через дві доби приїде до них заправлятися». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року). 

Про українців

«Станом на сьогодні те, що відбувається, і те, що ми тримаємося — це українські люди, український солдат, український сержант, український офіцер, які щодня гинуть, калічаться, але тримають свої позиції. І сьогодні вони роблять цю перемогу. Це єдиний феномен, який дозволяє нам битися до сих пір. Це наш український народ, який був поставлений у такі умови, коли він чітко розумів, що люди з території рф чи білорусі прийшли вбивати його жінку, його дітей, прийшли знищити його будівлю. І от ці люди переповнені ідеєю захисту своїх рідних, своїх близьких, своєї сім’ї... саме вони зробили це. Ну, і, звісно, командири, яким вони вірили. Командири, які вірили своїм командувачам. Командувачі, які вірили мені, що ми приймаємо правильне рішення». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року). 

Валерій Залужний на похоронах Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла

«Основа нашої стійкості — люди. Звичайні люди. Звичайні Герої. Серед нас. З нами в строю». (Пост у Facebook, 24 лютого 2023 року).

Про літній контрнаступ 2023 року

«Це не шоу, яке дивиться увесь світ і робить ставки чи щось подібне. Кожен день кожен метр дається кров’ю. Без повного забезпечення ці плани взагалі нездійсненні. Проте вони виконуються. Так, може не так швидко, якби хотілося учасникам шоу, спостерігачам, але це їхні проблеми». (Інтерв'ю The Washington Post, 30 червня 2023 року).

Про мету росіян

«Стратегічна ціль Росії, на мою думку, полягала у тому, щоб знищити українську державність як таку. Мабуть вони розраховували на те, що зайдуть організованими колонами, люди зустрінуть їх з хлібом-сіллю і на цьому українська державність закінчиться».

«Станом на сьогодні вони свідомо з рф їдуть сюди, щоб свідомо вбивати саме українців, саме вбивати. І сутність цієї війни полягає у тому, що якщо зараз ми не вб’ємо цього ворога, то будемо знищені ми. Бо вони прийшли свідомо, хоч і несуть зараз шалені втрати, в тому числі на Донецькому оперативному напрямку, в районі Бахмута, але все одно йдуть вбивати українців». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року)». 

Про голову Генштабу рф Валерія Герасимова та російську армію

«В росії є одна людина, воєначальник, якого я постійно читаю. Зараз його не публікують, але мені цікава його думка, як військового. Це генерал Герасимов. Він сильний, підступний, непередбачуваний. Одним словом, це сильний ворог, якого нам, військовим, треба поважати задля перемоги». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року)». 

«Після великої кількості операцій ми зрозуміли, що головне — не боятися ворога. З ним можна боротися, з ним треба боротися сьогодні, тут і зараз. І в жодному разі не відкладати це на завтра, бо будуть проблеми». (Інтерв'ю The Economist, 15 грудня 2022 року)

«Цей випадок вкотре доводить, що орків треба знищити! Ми вб’ємо їх усіх! Наші діти їх знатимуть, на жаль, не з казок як абсолютне зло, з яким треба боротися». (Реакція Залужного на злам російськими хакерами його особистої сторінки в Instagram, 4 листопада 2022 року).

Про перемогу

«Наша перемога однозначно звільнення усієї окупованої території України. Вся територія має бути звільна. Але цього замало. Україна як держава має зробити усе, щоб все що відбулась і розпочалось 24 лютого ніколи не повторилось. Це має бути відбудована така військова інституція, яка ніколи не дасть можливість росіянам повторити все». (Інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту «Рік», 24 лютого 2023 року)». 

Валерій Залужний на виході з Офісу президента, квітень 2022 року

«Знаючи те, що я знаю про росіян із перших вуст, наша перемога не буде остаточною. Наша перемога дасть можливість перевести подих і підготуватися до наступної війни». (Інтерв'ю журналу Time, 26 вересня 2022 року).

FPV-дрон: що це таке, які завдання виконує та скільки коштує