Вісімдесят сьомий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:15 Глава Conflict Intelligence Team Руслан Левієв вважає, що через півтора-два місяці українська сторона почне масштабний контрнаступ і тоді відбудеться перелом війни на її користь. Про це Левієв розповів в інтерв'ю Медузі.

21:00 Леонід Слуцький, керівник фракціїї ЛДПР у держдумі рф заявив, що у Москві вивчать можливість обміну бойовиків «Азова» на Медведчука. «У тому що стосується обміну ми вивчимо питання. Не саме ми, а ті хто має у Москві повноваження вивчати та приймати рішення щодо ініціативи обміну Медведчука на азовців», сказав політик.

20:40 Добровольчій білоруський батальйону імені Кастуся Калиновскього, який воює у складі ЗСУ перетворився на полк. 

19:20 Хаотичні поховання та літні дощі можуть призвести до епідемічної катастрофи у Маріуполі. Про це заявив мер Вадим Бойченко. «Окрім гуманітарної катастрофи, яку створили окупанти та колаборанти, місто стоїть на порозі спалаху інфекційних захворювань. 100 тисяч жителів продовжують жити без води. Каналізація не працює. По всьому місту знаходяться хаотичні поховання. Під час характерних для Маріуполя літніх дощів все це буде потрапляти до річок, моря та джерел, звідки люди беруть воду. Тому нам потрібні стійкі зелені коридори для евакуації маріупольців. Разом з міжнародними партнерами маємо зробити все, щоб врятувати людей», — наголосив міський голова Вадим Бойченко.

18:50 Укрпошта, МЗС та студія FFFACE.ME оживили марку з кораблем: тепер можна побачити на власні очі, як тоне «москва». Все, що для цього потрібно, — навести Instagram фільтр, який доступний за цим посиланням на зображення марки з кораблем. Це може бути реальна марка або її зображення на комп’ютері.  Маска має два режими – для основної та селфі камери. Тому кожен користувач зможе приміряти військовий шолом і відчути себе тим самим військовим на березі моря, який жестом вказує напрямок руху ворожого корабля. А також, перемкнувши ефект, дивитися, як тоне російський корабель, підбитий українськими героями.

18:40 Оперативна інформація станом на 18.00 21.05.2022 від генштабу ЗСУ:

  • На Сіверському напрямку ворог обстріляв населені пункти Семенівка, Блешня, Гірськ Чернігівської області. Завдав ракетних ударів по об’єктах в Житомирській та Полтавській областях.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання займаних рубежів. Щоб не допустити виходу наших військ на державний кордон завдавав авіаційних ударів та обстрілював з артилерії райони населених пунктів Чорноглазівка, Прудянка, Дементіївка і Тернова.
  • Протягом дня ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Велика Комишуваха та Довгеньке Харківської області.
  • На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області. Завдавав вогневого ураження всім спектром озброєння, включно з авіацією, по позиціях підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктах уздовж лінії зіткнення. Крім того, завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Врубівка Луганської області та Бахмут Донецької області.
  • Противник продовжує підготовку до наступу на Лиманському напрямку.
  • За підтримки авіації та артилерії вів штурмові дії в районах населених пунктів Липове, Василівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області, успіху не мав.
  • Завдав авіаційного удару по населеному пункту Микільське Волноваського району Донецької області.
  • Ворог здійснював обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка Донецької області, Ольгівське, Затишшя, Гуляй-Поле, Оріхів, Новоданилівка та Кам’янське Запорізької області.
  • Командування окупаційних військ російської федерації продовжує проведення заходів прихованої мобілізації з метою заміщення військовослужбовців, що зазнали втрат не території України. Проводиться робота щодо залучення до лав збройних сил військ агресора осіб, які перебувають на тимчасово зайнятій окупантами території України. Для посилення угруповань ворог формує резерви зі складу 36-ї загальновійськової армії східного військового округу та активно використовує військово-транспортну авіацію для перекидання живої сили та матеріально-технічних засобів до прикордонних з Україною районів.

17:50 У «фільтраційних таборах» на окупованій Донеччині перебувають майже чотири тисячі чоловіків з Маріуполя. Про це заявила омбудсмен Людмила Денісова.

17:40 Україна повинна отримати статус кандидата в Євросоюзі і вважає некоректними пропозиції альтернативних рішень. Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Кошту.

16:20 Стало відомо, на що підуть $40 млрд, які США виділили Україні.

16:10 В межах Одеського, Білгород-Дністровського та Болградського прикордонних районів Одеської області запровадили додаткові тимчасові обмеження на в’їзд, провадження робіт, плавання суден тощо.

15:55 В результаті ракетного удару по Рівненщині постраждало 6 людей, їх стан стабільний. Залишається ймовірність повторних ракетних ударів протягом доби, тому містян закликають утримуватися від будь-яких масових заходів. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

15:40  Володимир Зеленський очікує від онлайн-зустрічі міністрів оборони понад 40 держав світу, яка відбудеться в понеділок, рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS. 

15:20 Рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг України з Caa2 до рівня Caa3 і змінило прогноз на негативний. Зниження рейтингу зумовлене підвищеними ризиками для обслуговування державного боргу України внаслідок вторгнення Росії, а також більшою за прогнозовані Moody’s тривалістю активних бойових дій. Усі ці фактори збільшують ймовірність реструктуризації боргу, зазначає агентство.

14:41 Об'єднання BABYLON'13 опублікувало відео зняте українським бійцем Дмитром Козацьким в останній день на оточеному російськими військовими заводі.

14:20 Мобілізовані в «ДНР» окупанти шукають правозахисні організації, щоб утекти з війни. Вони порівнюють службу в російській армії з рабством, називають це порушенням прав людини і готові до дезертирства. Про це свідчать нові телефоні розмови загарбників, перехоплені СБУ.

13:59 Джо Байден підписав законопроект про виділення $40 млрд для України.

13:26 Укрзалізниця показала, як везла гурт U2 до Києва та вчила соліста гурту Боно вимовляти слово «паляниця».

12:50 Експертиза СБУ показала, що ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську здійснили з окупованої Донеччини. Служба безпеки отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську 8 квітня, в результаті якого загинула 61 особа, а 121 отримали поранення.

Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф.

12:22 На Рівненщині ворожа ракета влучила в об'єкт військової інфраструктури, —  голова ОВА Віталій Коваль. На місці працюють рятувальники, кількість жертв і масштаби руйнувань уточнюються.

12:00 21 травня орієнтовно об 11:30 в небі над Вінниччиною спрацювала ППО, яка збила ракету над містом Немирів. Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

11:41 Ліз Трасс, міністр закордонних справ Великої Британії, заявила, що хотіла б постачати у Молдову сучасну зброю, щоб захистити її від російських посягань. Голова МЗС в інтерв'ю виданню The Telegraph зазначила, що володимир путін попри невдачі в Україні планує створити «велику росію», тому Молдова може стати його наступною ціллю.

11:22 Про що Президент України розповідає під час інтерв'ю читайте за посиланням

10:40 Глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін заявив окупантським ЗМІ, що росіяни могли б «налагодити виробництво» на українських підприємствах на захоплених росією територіях.

09:44 Сьогодні зранку ворог знову обстріляв прикордоння Сумської області. Спостерігачі зафіксували 6 «приходів» в бік населеного пункту Кучерівка з території рф. Втрат серед особового складу та техніки немає. Повідомляють у Оперативному командуванні «Північ».

09:08 Більше ніж 662 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційними даними ювенальних прокурорів 232 дитини загинули та понад 430 поранено.

08:58 У російсько-українській війні безпілотні літальні апарати (БПЛА) відіграють вирішальну роль для обох сторін, хоча вони зазнали значного виснаження. БПЛА виявилися вразливими як до збиття, так і до електронних перешкод. Розповіли у британській розвідці.

08:10 Наслідки вчорашніх атак на Луганщину.
 

08:06 Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські джерела перебільшують кількість українських військових, евакуйованих із «Азовсталі», щоб обміняти їх на максимальну кількість російських полонених.

Також вірогідним поясненням є спроба окупантів уникнути визнання того, що вони місяцями не могли подолати опір кількох сотень захисників Маріуполя.

07:59 Як відбувається депортація з Маріуполя. 
 

07:56 Упродовж доби із Маріуполя вивезли 416 людей до фільтраційного табору, серед них 46 дітей. Про це повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

07:35 Литва з неділі, 22 травня, не отримуватиме газ, нафту та електрику з росії. Оператор біржі Nord Pool вирішив не купувати російську електроенергію у єдиного її імпортера в країнах Балтії — групи Inter RAO.

07:15 Кораблі чорноморського флоту ворога в акваторіях Чорного та Азовського морів виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку, повідомляють у Генштабі ЗСУ.