Дев’яносто перший день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:00 Переговори про передачу Україні польських винищувачів МіГ-29 продовжуються, це питання не зняте з порядку денного. Про це повідомив посол України у Варшаві Андрій Дещиця.

22:55 Сьогодні окупанти обстріляли більше 40 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 47 цивільних об’єктів з них: 38 житлових будинків, школу, оздоровчий табір, базу відпочинку, залізничний вокзал. В результаті цих обстрілів загинуло 5 цивільних осіб, ще 12 поранено. Про це йдеться у вечірньому зведенні оперативної обстановки в зоні ООС.

22:15 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголосив, що загроза ядерного конфлікту знову стала реальною, хоча вже багато років вважалась немислимою.

21:25 «Окуповано 95% території Луганської області. Ситуація на Донбасі — надзвичайно погана. Луганщина продовжує стримувати орду, яка знищує наші населені пункти. Обстріли не припиняються взагалі», — заявив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

21:10 Швейцарський уряд планує конфіскувати активи на суму понад $104 млн у Юрія Іванющенка, соратника колишнього президента України Віктора Януковича.

20:25 Глава Рахункової палати росії Олексій Кудрин на пленарному засіданні Держдуми заявив, що не бачить в антикризових мерах уряду РФ способу, який дозволив би запобігти спаду російської економіки.

20:10 Володимир Зеленський підтримав петицію для введення візового режиму для громадян росії.

19:40 В Енергоатомі пояснили, що радіоактивні речовини, які зберігаються на окупованій Запорізькій АЕС, неможливо використати для виготовлення ядерної зброї.

19:20 МЗС України засуджує указ президента РФ, який змушує мешканців тимчасово захоплених російською армією територій в Херсонській та Запорізькій областях набувати громадянства РФ. «Незаконна паспортизація на Херсонщині та Запоріжжі, так само як і в Криму та на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей, є грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України, норм та принципів міжнародного гуманітарного права. Указ президента Росії є юридично нікчемним та не матиме правових наслідків», — повідомили в МЗС.

18:50 Останні півтора тижня майже не вщухають обстріли Сєвєродонецька. Місто атакують за допомогою авіації, обстрілюють з великокаліберної артилерії і мінометів. 90% житлового фонду пошкоджені. Про це заявив Олександр Стрюк, керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька в інтерв’ю НВ.

18:30 Внаслідок обстрілів російських окупантів по Балаклеї на Харківщині загинув 64-річний чоловік, і ще сім людей дістали поранення, зокрема 9-річна дитина. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації. 

17:15 Прокуратура Молдови просить суд арестувати колишнього президента країни Додона.

17:10 Лісова пожежа виникла поруч із захопленою росіянами Запорізькою атомною електростанцією, але радіаційний фон суттєвих змін не зазнав.

16:10 З Московського автозаводу зняли логотип Renault. Відтепер там повернуться до виробництва «Москвичів».

Московський автозавод

15:15 Росія використала 60% запасів високоточної зброї. «Перші два місяці повномасштабного вторгнення ракетні обстріли були хаотичними. Згодом ситуація змінилася. Російські війська вичерпують запаси високоточної зброї», про це в ефірі проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

15:03 Щонайменше 22 тис. жителів окупованого міста Маріуполь Донецької області загинули за три місяці війни, пише CNN із посиланням на радника мера міста Петра Андрющенка.

14:39 Російські окупанти в шоці, що весь світ підтримує Україну зброєю. Це різко контрастує з «підкріпленням» загарбників: оскільки їм везуть «молодих довбнів», у яких навіть бронежилетів немає. Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які перехопила СБУ.

14:33 Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ запускає опитування про обіг вогнепальної зброї серед цивільного населення.

13:50 Володимир путін підписав указ про спрощений порядок прийому громадянства рф мешканцями Запорізької та Херсонської областей України.

13:43 Білоруська зброя користується попитом не тільки всередині країни, а й «для потреб російської федерації»Як інформує  Радыё Свабода, про це заявив прем'єр-міністр республіки білорусь Роман Головченко.

13:21 Росіяни кинули 25 БТГр для спроби повного захоплення Луганської області, і цей тиждень буде вирішальним — якщо військам рф не вдасться окупувати всю область, то вони «видихнуться». Таку думку висловив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі телеканалу Україна 24.

13:14 Незважаючи на повномасштабну війну з росією, українці почали оптимістичніше дивитися в майбутнє країни, ніж у листопаді 2021 року. Про це йдеться у результатах соцопитування групи Рейтинг.

Абсолютна більшість (79%) вважає, що Україна рухається у правильному напрямку.

12:58 Під час обстрілів й часткового захоплення російськими військами Чернігівської області загарбники знищили та пошкодили 3,7 тис. будівель. Про це повідомив глава Чернігвської ОВА В'ячеслав Чаус.  

12:40 «Є елементи, за якими ми ніколи не підемо на компроміс. Навіть якщо півсвіту нападе на нас і змусить нас піти на поступки, ми цього не зробимо», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Daily Sabah.

По яким питанням Україна ніколи не піде на компроміс:

  • територіальна цілісність України;
  • російські окупанти повинні повністю покинути територію нашої країни;
  • Україна самостійно визначатиме свою зовнішню політику, без втручання росії.

12:00 В результаті ракетного удару по селищу Десна 17 травня загинули 87 осіб та ще більше 300 отримали поранення. Про це повідомив В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА, під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

11:35 Британський рітейлер Marks & Spencer остаточно йде з росії. Компанія відмовляється від своєї франшизи, взявши на себе витрати в розмірі 31 млн фунтів.

10:45 Корпорація Google першою отримала від України «Відзнаку миру». Про це у Telegram повідомив Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації. Нагороду український міністр особисто вручив віцепрезиденту американської корпорації — Карану Бхатія.

«Це особлива нагорода, яку започаткував президент Володимир Зеленський для компаній та корпорацій, які пішли з російського ринку. А також для урядів та світових політиків, які найбільше підтримують Україну», — заявив міністр.

10:07 Родичів військовослужбовців ЗСУ повідомляють про підозрілі телефонні дзвінки та повідомлення, які почали надходити від шахраїв. Особливо це стосується тих військовослужбовців, які потрапили у полон або вважаються безвісті зниклими. Про це попереджають у Генштабі ЗСУ.

«Користуючись емоційним станом рідних та близьких, зловмисники телефонують з прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду «надати інформацію» про військового та «сприяти визволенню з полону»», — йдеться у повідомленні Генштабу.

09:34 Блокада українських портів, яку росія здійснює від початку війни, вже призвела до глобального зростання цін і продовжить чинити тиск на них.Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

08:59 У Сєвєродонецьку шестеро загиблих в одній багатоповерхівці. Росіяни хаотично та майже безперервно обстрілюють обласний центр. Трагедія сталася у старих районах міста. Коли поліцейські першими приїхали на допомогу, вони знайшли тіла двох чоловіків та жінки без ознак життя. Ще одна жінка була важкопоранена. Їй надали першу допомогу та госпіталізували. Померла вона вже на операційному столі. Всі четверо перебували в одній багатоповерхівці.

08:51 Станом на ранок 25 травня понад 671 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За інформацією ювенальних прокурорів 238 дітей загинуло та понад 433 поранено.

08:25 Оновлення по авіудару в Запоріжжі.

Наразі відомо щодо однієї загиблої та трьох поранених внаслідок вранішніх ворожих обстрілів Запоріжжя. Тільки в приватному секторі міста, за попередньою інформацією, відомо щодо 62 пошкоджених будинків. Повідомили у Запорізькій ОВА

08:00 На ранок ворог наніс три ракетні удари по Кривому Рогу. Поцілили у промислове підприємство. Серйозні руйнування. Інформацію по постраждалим уточнюємо. У Криворізькому районі окупанти обстріляли з «Ураганів» Широківську та Апостолівську громади. Повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

07:40 Зранку, 25 травня, о 05:13 російські війська запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю. Повідомляють у Запорізькій ОВА.

«Одну з них збило наша ППО. На даний час обстежується уражена територія і на місці події працюють відповідні служби», — повідомили там.  

07:20 За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито дев’ять атак російських загарбників, знищено три танки, вісім артилерійських систем, вісімнадцять одиниць бойової броньованої техніки, спеціальний броньований автомобіль та одну одиницю іншої автомобільної техніки. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.