снайпер
Unsplash

Снайпери — це військові, які займають особливе місце в армійській тактиці та історії бойових операцій. У потрібному місці в потрібний час вони можуть змінити хід битви, навіть там, де шанси мінімальні. Сучасних снайперів ділять на різні категорії. Але одним з найбільш важливих критеріїв оцінки їхньої майстерності вважають дальність прицільного результативного пострілу.

Chas News розповідає про підтверджені снайперські рекорди, які залишили слід на сторінках історії.

Як працюють снайпери

Популярний у кіно образ снайпера, де він тривалий час лежить у кущах і дивиться у приціл в очікуванні на ціль, переважно — міф. Тримати погляд у такому режимі довго фактично неможливо через втому очей, особливо коли йдеться про постріли на великі відстані. У сучасних бойових діях дедалі частіше використовують комплекси спостереження, які включають в себе камери, комп’ютери, та інше обладнання.

Військові можуть встановити камеру та телевізор, які керуються дистанційно та підключені до екрану. Сам екран розміщується у захищеному місці, а спостереження може проводитись упродовж декількох днів або тижнів.

У такому режимі зазвичай працюють групи з трьох-чотирьох осіб: двоє снайперів для спостереження та вогневої підтримки, та один або два для комунікації та позиціонування. Якщо вони бачать потенційну ціль, то вмикають відеофіксацію та виконують постріл.

Водночас велике значення у ході ураження цілей має належне використання технологій та навчання снайперів. Вони мають врахувати низку факторів, таких як вітер, рух цілі, які що значно можуть ускладнити точність. Також важливим чинником є відстань — у часи Другої світової війни снайпери стріляли з 70–100 м, а сьогодні вона зазвичай сягає близько кілометра. Часто можливості підійти ближче не дають міні поля або ландшафт.

Історія фіксування снайперських рекордів

Після Другої світової війни спостерігався значний розвиток снайперської справи. Це було пов’язано з удосконаленням стрілецького озброєння та збільшенням швидкості стрільби. Наприклад, у Другій світовій війні на одного ворога в середньому витрачалося 25 тис. куль, в Кореї — до 50 тис., а на війні у В’єтнамі вже витрачали 200 тис. пострілів на такі ж цілі. Історія воєн ХХ століття демонструвала ефективність використання снайперів, що підштовхнуло до подальшого розвитку цієї сфери.

Наука про снайперську стрільбу з далеких дистанцій досягла свого апогею під час війни у В’єтнамі 1959—1975 років. Звіти про найвдаліші снайперські постріли, здійснені в бойових умовах, із вказівкою відстані та відомостями про снайпера почали публікувати з 1967 року.

З 1967 до 2002 року рекорд утримував сержант морської піхоти США Карлос Хескок. Він поцілив у ворога з відстані 2286 м. Військовому вдалося влучити з такої дальності завдяки тому, що один із солдатів противника зупинився на місці, по якому Хескок вже стріляв. На рахунку снайпера — 93 офіційних знешкодження цілей.

Також Хескок брав участь у спортивних стрілецьких командах Корпусу морської піхоти США та у 1966 році виграв  Національний чемпіонат США зі стрільби з потужної гвинтівки на 1000 ярдів

Навіть після серйозних опіків, які Хескок отримав, рятуючи інших солдатів, і діагностованого розсіяного склерозу, він продовжував служити як снайпер та інструктор. У В’єтнамі Хескок виконував різні місії, включаючи стрільбу «крізь приціл». На його рахунку — знешкодження снайпера, який полював на нього, а також ворожого генерала.

Згодом рекорд Хескока побив майстер-капрал Аррон Перрі з Канадського полку легкої піхоти, він влучно вистрілив з відстані 2310 м. Втім, уже через кілька днів капрал Роб Фарлонг з його ж підрозділу влучив у ціль з 2430 м Обидва стрільці брали участь у операції «Анаконда» 2002 року в Афганістані.

У 2009 році рекорд Фарлонга побив британський капрал Крейг Гаррісон з гвардійського кавалерійського полку «Королівські та сині». Гаррісон уразив двох бійців Талібану з відстані 2475 м. Причому ворожі військові перебували на 900 м далі рекомендованої дистанції для снайперської гвинтівки L115A3 компанії, яку використовував Гаррісон. Третім пострілом Гаррісон пошкодив ворожий кулемет.

У червні 2017 року неназваний снайпер з канадського підрозділу JTF-2 вистрілив на понад 1000 м далі, ніж попередній рекордсмен. На війні в Іраку спецпризначенець розташувався у висотній будівлі і поцілив у противника з 3540 м.

Його рекорд побив снайпер Головного управління військової контррозвідки СБУ Вʼячеслав Ковальський у віці 59 років. Під час російсько-української війни 18 листопада 2023 року він ліквідував російського офіцера на відстані 3800 м. Цей постріл Ковальський здійснив з української гвинтівки «Володар Обрію», що є власною розробкою відомства. До цілі куля зі зброї Ковальського летіла 9 секунд. Рекордний постріл вдалося зафіксувати на відео:

Хто такий снайпер В’ячеслав Ковальський і як він встановив рекорд

У свої 59 років В’ячеслав Ковальський був бізнесменом. Але після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну став спеціалістом-снайпером військової контррозвідки Служби безпеки України, писав про рекордсмена The Wall Street Journal.

До того Ковальський мав переможний досвід на змаганнях зі стрільби на дальню дистанцію в Європі та Америці. ЕНа одному з таких змагань в Україні Ковальський познайомився зі своїм споттером — корегувальником вогню, напарником, відповідальним за розрахунок відстані, швидкості вітру та інших важливих параметрів.

Снайпер і його споттер розповіли журналістам, що рекордний постріл вони зробили в Херсонській області. Там снайперська група зайняла позиції за річкою неподалік розташування російських військ

На морозі снайпер лежав нерухомо кілька годин, поки не помітив офіцера, який віддавав команди окупантам. Після ретельних розрахунків корегувальника Ковальський здійснив пробний постріл приблизно за 300 метрів від цілі, але куля не влучила через неточну оцінку швидкості вітру.

Проте другим пострілом Ковальський вразив окупанта в область грудей або живота, встановивши світовий рекорд.

В'ячеслав Ковальський снайпер

Рейтинг підтверджених снайперських рекордів

Точного рейтингу бойового снайпінгу за дальністю влучного пострілу немає — враховуючи обставини, за яких вони відбуваються. Цілком можливо, що про деякі влучні постріли, варті рекорду, ніколи не повідомляли публічно.

Наприклад, снайпери команди Сухопутних військ Канади під час встановлення рекордів Перрі і Фарлонга також здійснили кілька результативних пострілів на відстань близько 1500 м, але їх не додали у список рекордсменів.

Список підтверджених рекордів з дальністю влучання понад 1200 м виглядає так:

  1. Український спецпризначенець СБУ В'ячеслав Ковальський під час російського вторгнення в Україну у листопаді 2023 року влучив у ціль з 3800 м. Рекордний постріл він здійснив з української гвинтівки «Володар Обрію» калібру 12,7×114 мм HL.
  2. Снайпер Збройних сил Канади з позивним WALI вразив противника з 3540 м у травні 2017 року під час війни в Іраку. Він стріляв з американської гвинтівки McMillan TAC-50.
  3. Снайпер Австралійських сил оборони, ім’я якого не розголошують, у квітні здійснив постріл у 2815 м у квітні 2012 року під час війни в Афганістані. Він стріляв з американської гвинтівки Barrett M82A1.
  4. Український снайпер Нацгвардії України, ім’я якого не розголошують, у листопаді 2022-го під час російського вторгнення в Україну знищив окупанта з відстані 2710 м. Нацгвардієць стріляв з гвинтівки Snipex Alligator.
  5. Капрал Британської армії Крейг Гаррісон у листопаді 2009 року під час війни в Афганістані влучив у ціль з 2475 м — з гвинтівки Accuracy International L115A3.
  6. Капрал Роб Фарлонг Збройних Сил Канади у березні 2002 року під час війни в Афганістані здійснив постріл у 2430 м — з гвинтівки McMillan TAC-50.
  7. Капрал Збройних Сил Канади Аррон Перріберезень у березні 2002-го також під час війни в Афганістані вистрілив на відстань 2310 м — з гвинтівки McMillan TAC-50.
  8. Сержант Армії США Браян Кремер у жовтні 2004 року під час війни в Іраку поцілив з відстані 2300 м — з гвинтівки Barrett M82A1.
  9. Сержант артилерії морської піхоти США Карлос Хескок у лютому 1967 року під час Вʼєтнамської війни влучно вистрілив з відстані 2286 м. Він стріляв з кулемету M2 Browning.
  10. Військовий Збройних сили ПАР, ім’я якого не розголошують, у серпні 2013 року під час місії ООН в Демократичній Республіці Конго вистрілив на відстань 2125 м — з гвинтівки Denel NTW-14.5.
  11. Спеціаліст армії США Ніколас Ранстад у січні 2008 року під час війни в Афганістані здійснив влучний постріл на 2092 м — з гвинтівки Barrett M82A1.
  12. Чиф-петті офіцер ВМС США Кріс Кайл вистрілив на 1920 м у серпні 2008 року під час війни в Іраку. Боєць влучив у ціль з гвинтівки McMillan TAC-338.
  13. Капрал Британської армії Крістофер Рейнольдс у серпні 2009 року під час війни в Афганістані здійснив постріл на відстань 1853 м. Військовий був озброєний гвинтівкою Accuracy International L115A3.
  14. Військовий Збройних сил Саудівської Аравії, ім’я якого не розголошують, у січні 2016 року під час Єменської громадянської війни вистрілив на відстань 1700 м з гвинтівки PGW Defense Technology LRT-3.
  15. Штаб-сержант Морської піхоти США Стів Райхерт у квітні 2004 року на війні в Іраку вистрілив на 1614 м з гвинтівки Barrett M82A3.
  16. Цивільний мисливець на бізонів Біллі Діксон у червені 1874 року у час Індіанських воєн вистрілив на 1406 м з Sharps 50-90.
  17. Військовий норвезької армії, ім’я якого не розголошується, у листопаді 2007 року під час війни в Афганістані влучив у ціль на відстані 1380 м. Він стріляв з гвинтівки Barrett M82A1.
  18. Сержант першого класу парашутно-десантного полку армії США Брендон Макгвайр у квітні 2007 року під час війни в Іраку вистрілив на 1310 м з гвинтівки Barrett M107 (M82A1).
  19. Сержант-майор армії США Герберт Слей у лютому 1918 року під час Першої світової війни влучив у ціль на відстані 1280 м. Військовий здійснив постріл з гвинтівки M1903 Springfield.
  20. Військовий Конфедеративних Штатів, ім’я якого невідоме, у грудні 1864 року під час Громадянської війни в США вистрілив на 1271 м. Він стріляв з гвинтівки Вітворта.
  21. Штаб-сержант армії США Джим Гілліленд у вересні 2005 року під час війни в Іраку здійснив постріл на 1250 м зі снайперської гвинтівки М24.
Як стати професійним снайпером: вимоги і обмеження до кандидатів