вітаміни для собак

Вихованець повинен отримувати необхідну кількість вітамінів протягом усього життя. Склад залежить не тільки від віку тварини, а й від її стану: для здорового й ослабленого собаки потрібні різні комплекси. Як і коли обирати спеціальні добавки?

Цуценята та підлітковий вік

Цуценяті потрібні додаткові ресурси, щоб воно росло здоровим і зберігало активність, властиву породі. Щоденне харчування не містить достатньої кількості мінеральних речовин і вітамінів, тому в раціон вводять спеціальні добавки. Склад і дозування підбирають відповідно до віку, ваги та особливостей породи. Вітамінні комплекси можуть сприяти зміцненню здоров’я та запобігти проблемам з суглобами.

Вагітні собаки

Вводити вітаміни у звичну їжу для вагітних собак слід починати в період підготовки до в’язки. Під час вагітності організм відчуває колосальні навантаження. Корисні елементи відправляються цуценятам, послаблюючи матір. Звичайні вітаміни в цьому випадку не підходять. Вагітним самкам дають спеціальні добавки, що враховують потребу в корисних речовинах. Комплекси продовжують давати під час усього періоду лактації.

Підтримка та відновлення ослаблених і хворих тварин

Реабілітація домашнього улюбленця підтримується курсом вітамінів. Для звичайних випадків відновлювальної терапії дорослих тварин можна обирати вітаміни самостійно. Для цуценят, вагітних самок і тварин у період скорочення обсягу їжі спеціальні добавки з підвищеною дозою корисних речовин повинен прописати ветеринар.

Періоди підвищеної активності

Для дорослих собак і цуценят, які регулярно здійснюють вилазки на полювання, слід обирати комплекси з повним набором вітамінів і мінералів. Не зайвими стануть добавки, що підтримують суглоби. Речовини поповнюють ресурси організму, допомагають впоратися зі стресом.

Старіння

Це нелегкий період для тварини. Для підтримки виснаженого організму потрібно обирати спеціальні вітаміни, які допомагають поліпшити загальний стан, знизити ризики серйозних захворювань, підтримати енергію, полегшити проблеми з суглобами.

За посиланням https://eva.ua/ua/12519/tovary-dlja-zhivotnyh/ ви легко підберете для собаки відповідний вітамінно-мінеральний комплекс. Гіпермаркет EVA пропонує великий вибір товарів для тварин!

Які вітаміни потрібні для здоров’я собаки

Домашні улюбленці нерідко страждають від нестачі кальцію. Собакам не рекомендується давати кістки тварин, а сир і молочні продукти не розв’язують проблему нестачі елемента. У промислових гранульованих кормах багато перероблених злакових культур, які зв’язують кальцій і не дають йому засвоїтися. Для здоров’я кісток і суглобів необхідно додавати кальцій до харчування.

Перерахуємо основні вітаміни, необхідні для повноцінного розвитку тварини.

Вітаміни групи B:

  • B1 активізує енергетичний обмін і підтримує метаболізм вуглеводів. Нестача призводить до виснаження нервової системи та змін у серцевому ритмі.
  • B2 бере участь в обміні речовин. Дефіцит призводить до проблем з печінкою, погіршує зір і роботу репродуктивної системи.
  • B5 нормалізує метаболічні процеси. Нестача спричиняє затримку росту у цуценят, проблеми з суглобами, патології в кишківнику та печінці.
  • B6 підтримує роботу імунної системи, покращує кровопостачання. Брак може викликати судоми, але навіть невеликий дефіцит згубно відбивається на роботі нирок і призводить до гальмування росту.
  • B9 бере участь у генерації амінокислот і білкових молекул. У всіх собак з нестачею B9 відзначається затримка росту. Тривалий гіповітаміноз може стати причиною проблем з суглобами.
  • B12 нормалізує обмінні процеси та відповідає за кровотворення. Брак провокує зниження імунітету. Гіповітаміноз B12 призводить до частих хвороб.

Домашнім улюбленцям важливо отримувати вітаміни A, C, D. У разі дефіциту можуть розвинутися специфічні гіповітамінози.

Вітамін A. Перші ознаки дефіциту можна помітити по шерсті тварини: вона стає грубою, тьмяною, скуйовдженою. Якщо з проблемою не боротися, шерсть почне активно випадати, настане ураження сечостатевої системи, в нирках почнуть утворюватися камені.

Вітамін C. Брак проявляється в млявості та втраті апетиту. Речовина відповідає за імунітет. Нестача аскорбінової кислоти призводить до руйнування бар’єра проти хвороб. У результаті організму не вистачає сил для нормального відновлення.

Вітамін D. Для домашніх улюбленців нестача цієї речовини призводить до проблем з кістками та суглобами. В особливо важких випадках у цуценят з’являється рахіт, страждає печінка.

Давати кожен вітамін окремо проблематично. Простіше обирати комплекси, що повністю заповнюють нестачу елементів.

Як правильно давати вітаміни собаці

Зазвичай улюбленці сприймають вітаміни як ласощі, але є й такі, які відмовляються вживати таблетки та сиропи, навіть якщо їх підмішувати в їжу.

Якщо собака випльовує таблетки, спробуйте для початку змінити комплекс. У разі повторної відмови доведеться годувати примусово. Для цього необхідно зафіксувати собаку, щоб він не зміг мотати головою, розкрити пащу та просунути капсулу до кореня язика. У такому положенні вихованець легко проковтне добавку.

Вітаміни мають стати невіддільною частиною раціону собаки. Добавки допомагають організму тварини залишатися здоровим, запобігають руйнуванню суглобів та іншим хворобам. Вітаміни необхідно обирати залежно від життєвого циклу, щоб вихованець вів активний спосіб життя.