Крістіан Діор
Getty Images

Революціонер та мрійник. Ці два слова найкраще характеризують великого маестро світу моди — Крістіана Діора. 24 жовтня — роковини його смерті.

Хлопець, якому пророкували дипломатичну кар’єру і який спочатку нічого не тямив у кравецькій справі, зміг перевернути з ніг на голову цілу модну епоху, зіткнутися з хвилею хейту після виходу new look та повернув Парижу статус модної столиці.

Його часто критикували і обвинувачували у присвоєнні чужих ідей, але й так само часто йому аплодували, називаючи генієм.

Крістіан Діор та кінозірка Джейн Расселл
Жінок у сукнях Діор називали марнотратками і навіть били на вулицях, та все ж за цими сукнями стояла величезна черга на передзамовлення.

Chas News поспілкувався з двома українськими дизайнерами — Юлією Ярмолюк та Лашею Мдінарадзе — і розпитав їх про вплив Діора на їхню творчість та майбутнє new look в епоху ugly fashion.

«Попри тренди та швидкоплинний попит на ugly-естетику ми повертаємося до джерела»

Юлія Ярмолюк, бренд Jamemme

Естетика Діора завжди була близька мені по духу. Чого тільки варті його архівні колекції haute couture, які й до сьогодні мене надихають.

Саме Крістіан Діор повернув плісировці, моєму найулюбленішому елементу у кравецькій справі, статус частини вечірнього одягу, та ввів на неї тренд у своїй дебютній колекції 1947 року.

Юлія Ярмолюк

Та колекція була натхненна вигадливістю кольорів, і містила в собі витончені романтичні сукні і спідниці у тисячу складок. Це була еволюція ліній та стилю!

Для мене дім Dior — класика і розкіш стилю, яка відображає справжню жіночність, нагадує нам, що ми крихкі та ніжні всередині, навіть якщо це ретельно приховуємо.

Попри тренди та швидкоплинний попит на ugly-естетику ми повертаємося до джерела і модної спадщини великих кутюр’є.

«Діор ввів у моду сотні декоративних прийомів та кравецьких технік, якими й досі користуються»

Лаша Мдінарадзе, бренд GUDU

Пік кар'єри Крістіана Діора припав на скрутні часи післявоєнної Європи, коли економіка знаходилась у кризі, і навіть зайві пів метра бавовняної тканини вважалися недосяжною розкішшю.

Саме тоді він придумав свій new look та здійснив революцію у світі моди!

Для мене цей період в історії костюму найжіночніший, найкрасивіший та найвитонченіший. Це час, коли краса буквально «рятує світ», коли одяг вселяє надію на краще та допомагає забути жахи війни.

Лаша Мдінарадзе

Діор ввів у моду сотні декоративних прийомів та кравецьких технік, якими й досі користуються як дизайнери-початківці, так і досвідчені метри.

Я й сам нерідко надихаюсь силуетами з архівних колекцій будинку Dior.

Уміння створювати красу цінувалося завжди. Навіть сьогодні, коли ugly fashion заполонив усі модні подіуми, мистецтво створювати красивий кутюр живе, і я вірю, що, як і з new look, воно знову буде у тренді.

Мені здається, що коли ти залишаєш слід не тільки в одязі, а й в душах людей, коли ти надихаєш крізь роки, більшого досягнення для дизайнера годі й шукати.

Стюардеса на ім'я Еллен. Як змінювався вигляд та робота бортпровідниць за останні 90 років
Білл Гейтс, Джефф Безос та ще три мільярдери, які стали героями секс-скандалів
In vino veritas. Яке вино пили кияни на початку минулого століття