Колонка
Шеф-редактор новин
Шеф-редактор новин

У вівторок, 29 вересня, київське «Динамо» перемогло бельгійський «Гент» — 3:0 (Буяльський, 9, де Пена, 36 пен., Родрігес, 49 пен.).

Перший матч теж закінчився перемогою киян (2:1). У підсумку, київський клуб пробився до групового етапу Ліги чемпіонів — найпрестижнішого клубного турніру континенту. Вперше за останні чотири роки. Вболівальницьких емоцій вистачає, але сухі цифри теж чудово пояснюють, чому ця звитяга «дорога» для «Динамо».

Кругленька сума призових

Не хочеться ставити гроші вище спортивної складової, але футбол — це бізнес. Лише факт проходу в основний етап турніру приніс «Динамо» €15,25 млн.

До цієї суми плюсуємо автоматичну доплату за клубний рейтинг, що впровадила УЄФА у 2018 році. Він складається з результатів виступів команди за останні десять років.

Загальна сума цього фонду €585 млн розбита на «частки коефіцієнтів», кожна частка — €1,108 млн. Клуб з найнижчою позицією в рейтингу отримає одну частку (€1,108 млн). Наступна позиція — дві частки і так далі. Клуб з найвищим рейтингом отримає 32 частки (€35,46 млн). Лідери чинного клубного рейтингу — «Реал», «Баварія» та «Барселона». Поточний рейтинг у киян непоганий (18-е місце з 32) — це ще €16,62 млн.

У підсумку, кияни гарантовано отримають більш як €31 млн. Навіть якщо програють всі шість матчів в групі і безславно завершать євросезон. Втім, віримо в команду. За кожну перемогу або нічию у ЛЧ теж передбачені бонуси — €2,7 млн та €0,9 млн відповідно. Якщо ж «Динамо» вийде з групи далі, то є шанс зірвати справжній куш. Наприклад, остаточні бонуси за ЛЧ-2019/20 ще підраховують, але відомо, що переможець — мюнхенська «Баварія» — заробила рекордну для турніру суму, близько €130 млн.

Крім того, навесні клуби отримають виплати з маркетингового пулу. В минулому році ця сума склала €292 млн. Її між собою розділили 32 учасника турніру, щоправда, розподіл проводиться нерівномірно і досить заплутано. Спершу УЄФА розподіляє «маркетингові» гроші між асоціаціями в залежності від ваги телевізійного ринку. А вже потім ця сума розподіляється між клубами, що представляють конкретну асоціацію.

Нагадуємо, що президент «Динамо» Ігор Суркіс оцінював поточний бюджет клубу в $30-35 млн. Це без купівлі-продажу гравців. Тож фактично на початку сезону завдяки успішному подоланню двох кваліфікаційних етапів ЛЧ «Динамо» вже майже відбило свій річний бюджет.

Недаремно завдання потрапити у груповий етап футбольного турніру — дуже важливе з фінансової точки зору для середніх та малих європейських клубів. Наразі, згідно з національним рейтингом, Україна в групу ЛЧ автоматично делегує свого чемпіона. А віцечемпіону доводиться грати в кваліфікаційних раундах. Три роки поспіль (2017, 2018, 2019) чемпіоном ставав «Шахтар», а «Динамо» не могло пройти кваліфікацію ЛЧ. Тож перше місце в чемпіонаті України не лише престижне, але й вигідно монетизується. Чи ви думаєте, що інформаційна війна чи робота з суддями, свідками чого ми регулярно стаємо в нашому футбольному господарстві, це лише заради медальок? Дуже вже солідні гроші стоять на кону.

Розуміння, що клуб йде в правильному напрямі

Подолання кваліфікації ЛЧ вже зараз має дати поштовх для розвитку всієї клубної системи «Динамо». Від менеджменту до гри молодої команди. Зменшення бюджету в умовах кризи спонукало керівництво «Динамо» робити ставку на молодь. І до цього року економити на тренері. Закордонних професіоналів не брали, змінюючи по черзі колишніх гравців клубу на посаді тренера. Окрім двох чемпіонських сезонів з Сергієм Ребровим, це не давало результату. Він, до речі, єдиний, хто пішов сам, інших звільняли. Не зійшовся з президентом у поглядах на розвиток команди.

Ще кілька слів про Реброва. Наразі він очолює угорський клуб «Ференцварош», якого вже двічі поспіль зробив чемпіоном країни. А зараз одночасно з «Динамо» вивів до Ліги чемпіонів. Клуб з Угорщини зіграє в ЛЧ вперше за 25 років. «Я усвідомлюю, наскільки складне завдання ми щойно виконали. Я дуже пишаюся своєю командою. Київському «Динамо» не потрібно було грати в плей-офф, коли я там був тренером. А з «Ференцварошем» нам довелося пройти чотири дуже важкі кола, щоб потрапити в груповий етап Ліги чемпіонів», — сказав Ребров. І зазначив, що не проти зустрітися з «Динамо» в груповому етапі турніру.

Повертаємось до історії про тренера «Динамо». Цього літа столичних фанів шокувала новина. Новим наставником «Динамо» став 75-річний Мірча Луческу, одвічний суперник та ворог, який багато років очолював «Шахтар». На перших порах його не прийняли київські вболівальники, не кажучи вже про ультрас. Тому кожна перемога важлива як для румунського наставника, так і для президента клубу Ігоря Суркіса. Як мінімум для того, щоб довести усім: запросити Луческу — це правильне рішення.

Через кілька років старий неминуче піде на пенсію. Але, є сподівання, залишить у голові Суркіса переконання — по-справжньому професійний тренер може швидко перевчити тих гравців, що є вже зараз, та з ними перемагати. А також — що добре вибудувана система менеджменту в клубі важливіша за покупку навмання кількох бразильських талантів. До речі, за інформацією ЗМІ, зарплата Луческу в «Динамо» з бонусами може скласти близько €2 млн за сезон (контракт підписано на два роки). І вона вже себе окупила.

Отже, сезон лише почався, а вже приніс «Динамо» добрі гроші і відчуття, що з таким підходом можна продовжити вигравати і заробити ще більше.

Сільський час українського футболу: чи може прорив «Колоса» в Європу стати бізнес-моделлю