Режим тиші на Сході протримався 42 дні. 6 вересня його порушили збройні формування Російської Федерації, обстрілявши з автоматичного станкового гранатомета українські позиції поблизу села Красногорівка. Один український військовий загинув. Командування Операції об’єднаних сил повідомило, що не піддаватиметься на провокацію, але якщо інцидент повториться, при наступному обстрілі бійці дадуть адекватну відсіч.

На зрив режиму тиші вже відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він ініціював термінову телефонну розмову з російським візаві Сергієм Лавровим. Щоправда, реакції з боку російського дипломата поки не надійшло. А от речник російського президента Дмитро Пєсков вже встиг заявити, що Москва стурбована і наполягає на збереженні режиму тиші. «Росія робила і робитиме все можливе, щоби використовувати свій вплив як країни-посередника для деескалації того спалаху, який, на жаль, стався», — цитують Пєскова російські офіційні джерела.

 

Армія повинна воювати

Провокацій на Донбасі очікували давно. Про них прямо заявляв голова так званої ДНР Денис Пушилін. 5 вересня він в ультимативній формі вимагав, щоб українські військові залишили інженерні споруди неподалік селища Шуми. Позиція знаходиться на підконтрольній Україні території та лежить майже на лінії контакту між Торецьком і окупованою Горлівкою. У разі невиконання забаганки лідера «ДНР» 7 вересня о восьмій ранку селище мали знищити.

Це вже не перший ультиматум, раніше Пушилін казав про 3 вересня. Командування ООС повідомило, що готувалось до можливої атаки на позиції біля Шумів. Проте бойовики не з’явилися.

Головне питання: чому бойовики насмілилися порушити режим тиші, про який домовилася Тристороння контактна група, до якої входять і представники РФ? Ситуацію варто розглядати саме з проєкцією на дії РФ. За словами військового експерта Олега Жданова, Володимир Зеленський помиляється, якщо думає, що Путін готовий до припинення війни. Росію не влаштовують жодні варіанти, окрім повної перемоги. А чим довше триває режим тиші, тим сильніше деградує і деморалізується особовий склад.

Бездіяльність розбещує солдат

Погодившись на повний та всеосяжний режим припинення вогню, Зеленський потрапив у пастку, влаштовану Кремлем. Український очільник або вимушено визнає, що режим припинення не діє, тим самим розв’язавши руки противнику для подальших обстрілів, або ж доведеться списувати бойові втрати особового складу на провокації супротивника, не називаючи речі своїми іменами. А це перший крок до стрімкого зниження особистого рейтингу. Нагадаємо, що Зеленський мало не щодня уголос згадує про відсутність бойових втрат на Донбасі, а припинення війни було основою його передвиборної програми.

Але ще більше режим тиші невигідний для ватажків «ЛНР» та «ДНР». Вони чудово розуміють: тільки-но почнеться справжній миротворчий процес в зоні окупації, верховодів ліквідують. Так уже сталося з їхніми попередниками.

«Дивним виглядає те, що за місяць режиму тиші РФ нічого не попросила натомість. Треба спостерігати за ситуацією. Якщо наші позиції обстрілюватимуть знову, значить, Кремль повертається до контрольованого протистояння. Тобто до стратегії малої ескалації, яку ми бачили до 27 липня», — говорить військовий експерт Микола Бєлєсков.

 

Росія втратила секретність

У проросійських ЗМІ можна почути версію про те, що порушення тиші на Донбасі — не що інше, як відповідь РФ на проліт територією України американських стратегічних бомбардувальників Boeing B-52 Stratofortress. Гіпотеза цікава, але ми пам’ятаємо офіційне російське «Нас там нет» щодо Донбасу. Разом з тим, ця непересічна подія справді завдала великої шкоди Міноборони РФ. Крім пари B-52 Stratofortress, в операції задіяно розвідувальний літак RC-135S. Нагадаємо, проліт відбувався поруч з територією окупованого Криму. Чорноморському флоту РФ довелося задіяти всі засоби протиповітряної оборони проти американських бомбардувальників. Але підняти в небо свої винищувачі росіяни не змогли, бо американські літаки знаходилися в повітряному просторі України. У свою чергу розвідник зібрав всі необхідні дані про систему ППО та залишив визначену територію. Тобто це була добре організована військово-розвідувальна операція. Можливості РФ в Криму визначено.

Проліт B-52 над Кримом налякав росіян

Чи могла бути відповідь Кремля на це? Логічно, що так, але навряд чи у вигляді мінометного обстрілу українських позицій на Донбасі. Скоріше, така відповідь ще попереду. З 15 по 26 вересня очікується активна фаза російських стратегічних командно-штабних навчань «Кавказ 2020». Вони пройдуть безпосередньо біля кордонів України із залученням всіх видів та родів військ РФ. Судячи тільки з офіційних повідомлень, що надходять від Південного військового округу Міноборони РФ, вже зараз, на підготовчому етапі, відпрацьовують маневри не тільки захисного, а й наступального характеру. Адже на території Криму після анексії почалися проблеми з постачанням прісної води. Заяви російської пропаганди про те, що влада знайде вихід з ситуації, так і залишилися заявами. Цьогоріч ситуація вже катастрофічна, у містах воду подають по годинах.

Тому не варто відкидати загрозу можливого вторгнення з метою отримати контроль над Північно-Кримським каналом.

 

Фото: GettyImages