Getty Images

На футбольному Євро почалося найцікавіше  стадія плей-офф. І на ній  о диво!  виявилася і збірна України.

А це означає, що за матчем 1/8 фіналу проти Швеції стежитимуть навіть українські домогосподарки, які особливо у футболі не тямлять.

Адже тут вже все просто: один матч, хто виграв  той йде далі. І не потрібно вникати, чому в групі наші програли два матчі з трьох, «майже вилетіли», а потім через кілька днів раптом виявилися у вирішальній стадії турніру.

Матч Україна  Швеція почнеться у вівторок, 29 червня, о 22:00. А до цього ми згадаємо дивовижну історію українсько-шведської любові і суперництва. І оцінимо шанси команди Андрія Шевченка на перемогу.

Синьо-жовтим пам'ятник!

Перше класичне запитання домогосподарки, яка опинилася перед телевізором з футболом: «В яких кольорах наші?». У матчі зі шведами з цим питанням легко потрапити в халепу. Обидві команди  синьо-жовті!

Сьогодні формальним господарем поля в шотландському Глазго будуть шведи, тому вони зіграють в своїх основних кольорах  жовтих, а наші  в запасних синіх.

Але не тільки однакові національні кольори зробили нас зі шведами мало не братами. Саме збірна Швеції своєю перемогою на останніх секундах матчу з Польщею (3:2) не просто вивела Україну в плей-офф Євро-2020, а й вивела на саму себе. А якби ж залишився рахунок з поляками 2:2, то грати Україні з куди більш грізною Іспанією.

Футбольне братство зі Швецією у нас почалося ще з Євро-2012, коли наші команди потрапили до однієї групи. У Києві на Трухановому острові базувалися шведські вболівальники. Вони насолоджувалися красою українських дівчат і дешевизною місцевого пива. А жителі Києва в рідному місті дізнавалися, що вболівальникам з Європи для того, щоб кайфонути, не обов'язково потрібні пафосні готелі і ідеальний сервіс, а досить позитиву і гарного настрою.

Тоді грандіозна українсько-шведська тусовка в Києві вдалася на славу. І на Трухановому на честь скандинавів навіть встановили пам'ятник.

Одиничка і двійка на ньому символізують не тільки рік проведення турніру, а й рахунок 2:1, з яким закінчився матч між синьо-жовтими командами на тому Євро.

Останні голи Шеви і одна серія пенальті

Поки Україна і Швеція зустрічаються або в товариських матчах, або відразу у фінальній частині Євро.

До сьогодні між ними було чотири очних зустрічі:

  • 1.06.2008. Сольна. ТМ. Швеція — Україна — 0:1
  • 9.02.2011. Нікосія. ТМ. Швеція — Україна — 1:1 (пен. 4:5)
  • 10.08.2011. Харків. ТМ. Україна — Швеція — 0:1
  • 11.06.2012. Київ. ЧЄ. Україна — Швеція — 2:1

Як бачимо, перші три гри були товариськими. Команди обмінялися гостьовими перемогами, а на турнірі на Кіпрі після нічиєї били пенальті. Серією 11-метрових цілком може закінчитися і сьогоднішня гра. Наші запевняють, що на тренуваннях пенальті відпрацьовують. Поки що на цьому Євро один пенальті не забили ми і один не забили нам — обидва в матчі з Північною Македонією. Невдача Малиновського турбує, сейв Бущана обнадіює...

Ну а остання зустріч Україна зі Швецією була на тому самому Євро-2012. Після голу Златана Ібрагімовича двічі головою забив Андрій Шевченко, і наші перемогли 2:1!

На Євро-2012 Шева забив шведам двічі / Getty Images

Getty Images

Ця перемога довго залишалася єдиною для збірної України на чемпіонатах Європи. Після неї наші програли два матчі, що лишалися на Євро-2012, потім всі ігри в групі на Євро-2016 і нідерландці вже на Євро-2020. Неприємна серія перервалася тільки на Північній Македонії (ті ж 2:1, до речі).

Для Шевченка, чинного тренера нашої збірної, ті голи шведам стали останніми за збірну — після Євро-2012 Шева закінчив кар'єру гравця і став тренером Андрієм Миколайовичем.

Ібрагімович теж завершував кар'єру в збірній. Після феєричного сезону-2020/21 погодився повернутися і, не дивлячись на свої 39 років, зіграти на Євро-2020, але завадила травма.

Із заявки 2012 року в нинішній збірній України на Євро-2020 залишилися в складі тільки Андрій Ярмоленко та воротар Андрій Пятов.

36-річний голкіпер поки програє конкуренцію і сидить в запасі. Зате Ярмоленко, який в 2012-му віддав одну з гольових передач на Шевченка, на поточному турнірі вже двічі забив, один раз асистував і увійшов до фентезі-збірної кращих гравців групового етапу.

У цій же символічній збірній є один швед — атакуючий півзахисник Еміль Форсберг.

Великий розмах. З часів першого Євро у футбол прийшли шалені гроші та навіть нові правила

Українці — молодші й патріотичніші

Отже, ми перейшли на особистості. Збірна Швеції — найстарша команда нинішнього Євро! Середній вік заявки з 26 футболістів — 29,2 року. І це без Ібрагімовича.

Найдосвідченіші у шведів — 36-річні Себастіан Ларссон і Андреас Гранквіст. Перший грав у всіх матчах групи, другий поки на поле не виходив. Нікого віком до 21 року у скандинавів немає.

Україна, навпаки, — четверта за молодістю команда (26,5 року). Найстарший — Пятов. А Іллі Забарному і Георгію Судакову — усього по 18. Цікаво, що ці двоє народилися в один день — 1 вересня.

Також у суперників прямо протилежна ситуація з часткою легіонерів у складах.

Швеція на Євро-2020 входить до топ-6 команд з найбільшою кількістю гравців з іноземних чемпіонатів:

  • Словаччина  25 (96,2%)
  • Фінляндія  25 (96,2%)
  • Австрія  24 (92,3%)
  • Бельгія  24 (92,3%)
  • Півн. Македонія  23 (88,5%)
  • Швеція  23 (88,5%) ...

Україна ж — у четвірці збірних з найменшим числом легіонерів:

  • ... Німеччина  9 (34,6%)
  • Україна  8 (30,8%)
  • Італія 4 (15,4%)
  • Росія  4 (15,4%)
  • Англія 3 (11,5%)

Якщо порівняти сусідів Швеції і України в цьому легіонерському рейтингу, то у нас  компанія солідніша. Тільки Росія з великою кількістю гравців зі свого чемпіонату виступила безславно. Зате поруч зі шведами Бельгія, яка вже вибила Португалію і пройшла в 1/4 фіналу.

Кількість легіонерів говорить, перш за все, про рівень національного чемпіонату і забезпеченості його клубів.

У таблиці коефіцієнтів УЄФА, яку складають за результатами виступу клубів в єврокубках, Україна  на 12-му місці, Швеція  на 23-му. Тобто наші гранди, які тягнуть на собі рейтинг, сильніше шведських клубів. І бюджет у них більше. У чинного чемпіона Швеції «Мальме»  € 20 млн. У «Шахтаря»  близько € 42 млн, у «Динамо»  € 25-30 млн.

Тому кращі шведські футболісти швидко їдуть за кордон, а наші можуть довго сидіти в «золотих клітках» Донецька і Києва на цілком пристойних зарплатах.

Цікавіша інша деталь  ось вона якраз важлива і може впливати на зіграність гравців у збірній. В України  10 гравців з «Динамо», 7 з «Шахтаря». У Швеції найбільша кількість гравців з одного клубу  усього 3 (російський «Краснодар»). Ще двоє  зі шведського АІКа, а решта 21 представляють різні клуби Європи.

Вартість основного захисника шведів  один раз погуляти в ресторані

Зате Україна і Швеція мають майже однакову загальну вартість гравців за оцінками авторитетного ресурсу Transfermarkt.

Сумарна трансферна вартість футболістів збірної України склала € 197,20 млн, Швеції  € 215,05 млн. Це одні з найменших показників серед учасників плей-офф. Для порівняння, найдорожчий футболіст на Євро  француз Кіліан Мбаппе коштує € 160 млн.

Трійка найдорожчих українців, €:

  • Руслан Малиновський (28 років, «Аталанта» Італія)  30 млн
  • Олександр Зінченко (24, «Манчестер Сіті» Англія)  25 млн
  • Віктор Циганков (23, «Динамо»)  25 млн

Трійка найдорожчих шведів, €:

  • Александер Ісак (21, «Реал Сосьєдад» Іспанія)  40 млн
  • Деян Кулушевскі (21, «Ювентус» Італія)  40 млн
  • Віктор Ліндельоф (26, «Манчестер Юн.» Англія)  24 млн

Один темношкірий форвард шведів Александер Ісак коштує рівно на мільйон євро більше, ніж четвірка наших основних захисників разом: Миколенко (17 млн), Матвієнко (11 млн), Забарний (6 млн), Караваєв (5 млн).

Александер Ісак набирає оберти і мільйони на ціннику / Getty Images

Основний нападник України Роман Яремчук коштує €15 млн. Це теж чимало  вдвічі більше середньої вартості четвірки захисників Швеції. Але середня ринкова вартість шведських оборонців  це дуже «середня температура по лікарні». Тому що крім згаданого Ліндельофа (24 млн) в оборонну лінію входять Аугустінссон (10 млн) і два зовсім недорогих гравця  Даніельссон (0,8 млн) і Лустіг (0,5 млн).

Тобто 34-річний ветеран Мікаель Лустіг зараз коштує рівно стільки, скільки Елінг Холланд, норвезький гравець дортмунської «Боруссії», недавно витратив за один похід з друзями в ресторан.

Шанси є і перемагати ми вміємо

Але це все цікава арифметика. А гроші в футбол не грають, це навіть домогосподарки розуміють. Та чи є в України реальні шанси перемогти?

Так, є! Котирування у букмекерів досить рівні. Лише невелику перевагу віддають шведам 56% проти 44%.

Шведи краще провели груповий раунд: нічия з Іспанією (0:0), перемоги над Словаччиною (1:0) і Польщею (3:2). Шведи вище в світовому рейтингу ФІФА  18-е місце проти 23-го України. У Швеції незрівнянно кращі історичні досягнення: на чемпіонатах світу  2-е (1958) і 3-е місця (1994), на Євро  вихід у півфінал (1992).

Україна поки може похвалитися тільки виходом в 1/4 на ЧС-2006. У плей-офф Євро наші вийшли вперше.

Але за наших  зовсім свіжий досвід успішних матчів проти сильних команд, в яких вони теж не були фаворитами! У відборі на Євро-2020 Україна була кращою за Португалію (2:1, 0:0) і посіла перше місце в своїй групі. В останній Лізі націй українці вигравали у Іспанії (1:0). Вже у відборі на ЧС-2022 наші не поступилися в Парижі чемпіонам світу французам (1:1).

А Швеція — все-таки далеко не гранд, і баланс особистих зустрічей з нею, як ми пам'ятаємо, в України позитивний. Знає Шева, як вигравати у шведів! Просто сьогодні це потрібно зробити вже в статусі Андрія Миколайовича.

Getty Images

Дорога на Євро довжиною півтора року і 20 годин. Як українці всупереч пандемії вболівають за наших у Бухаресті