аліменти у 2023 році

Chas News розповідає, як визначається розмір аліментів на дитину в Україні та скільки становитиме їх мінімальний розмір у 2023 році.

Як визначається мінімальний розмір аліментів на дитину

Сімейний кодекс (ч. 2 ст. 182) передбачає, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. У зв'язку з цим встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

Який мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину в Україні у 2023 році

Відповідно до закону «Про Державний бюджет на 2023 рік» прожитковий мінімум протягом року залишатиметься на рівні 1 грудня 2022 і відповідно для дітей становитиме:  

  • у віці до 6 років — 2272 грн;
  • віком від 6 до 18 років — 2833 грн.

Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів у 2023 році становить:

  • для дітей віком до 6 років — 1136 грн (2272 грн х 50 %);
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 1416,50 грн (2833 грн х 50 %);
  • для дітей віком від 18 до 23 років (у разі продовження навчання) — 1342 грн (2684 грн х 50 %).

Який мінімальний рекомендований розмір аліментів на дитину в Україні у 2023 році

Рекомендовані виплати у січні-грудні 2023 року на 100% підв'язані до прожиткового мінімуму. Їх зазвичай призначають, якщо один із батьків, який платить аліменти, має достатній дохід:

  • для дітей віком до 6 років — 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн;
  • для дітей віком від 18 до 23 років (у разі продовження навчання) — 2684 грн.

Який максимальний розмір аліментів

Один з батьків, який проживає окремо від дитини, може добровільно сплачувати аліменти. У такому випадку їх розмір визначається за домовленістю батьків. У разі, якщо ж він ухиляється від свого обов’язку утримувати дитини, інший з батьків може подати позов до суду про примусове стягнення аліментів.

У такому випадку аліменти на дитину присуджують або у частці від доходу її матері, батька, або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (ч. 3 ст. 181 СКУ).

При цьому той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на: одну дитину — 1/4, на двох дітей – 2/3, на трьох і більше дітей — 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину (ч. 5 ст. 183 СКУ).

Чи можна не сплачувати аліменти під час воєнного стану?

Воєнний стан не знімає обов’язку сплачувати аліменти. Навіть якщо у платника офіційно немає ніяких доходів, наприклад з ним трудові відносини тимчасово призупинені. 

Водночас, на період дії воєнного стану діють наступні послаблення:

  • стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника – тимчасово не підлягають примусовому стягненню (виняток – боржники, які є громадянами росії);
  • строки виконавчого провадження перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану
  • виконавчі провадження та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані Росією, у період такою окупації не здійснюються. 

Проте у будь-якому разі залишається нарахування та стягнення пені за прострочення сплати аліментів. Таким чином, навіть за відсутності стягнень під час воєнного стану несплачені суми аліментів накопичуються як борг, разом з пенею, які потім доведеться сплатити.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як оформити інвалідність в Україні: документи і процедура