Снеговики, которые ожили

Різдвяна метушня і передноворічний ажіотаж — улюблена тема сценаристів та режисерів. Найчастіше про це знімають добрі сімейні комедії. Але деякі кінороби йдуть далі і створюють історії з елементами трилеру та жахів. Справжній подарунок для поціновувачів жанру!

Якщо ви втомилися по колу дивитися «Один вдома» і хочеться нових вражень, тут стане в нагоді добірка Chas News із кількох новорічних картин у жанрі горор.

 «Крампус: викрадач Різдва» (Krampus)

  • Дата виходу: 26 листопада 2015 року
  • Жанр: жахи, фентезі
  • Режисер: Майкл Догерті
  • У головних ролях: Адам Скотт, Тоні Коллетт, Девід Кокнер

Вся родина Енджелів збирається, щоб відсвяткувати Різдво. Крім нестерпних родичів, у гості заявляється Крампус  такий собі анти-Санта, покликаний карати всіх неслухняних і тих, хто не вірить у свято.

Режисер заявив, що картина відображає «темний бік Різдва». Тут тобі і антипод Санта-Клауса, і сім'я, члени якої не зносять одне одного, але мають терпіти спільні застілля раз на рік. А на додачу живі імбирні чоловічки та різдвяні іграшки, що полюють на людей. Вся ця гротескна атмосфера та карикатурні герої служать досить простій ідеї  у святах важливі не подарунки, частування та сліпе слідування традиціям, а сім'я, любов до рідних та трохи віри у диво.

 «Гремліни» (Gremlins)

  • Дата виходу: 7 червня 1984 року
  • Жанр: жахи, комедія
  • Режисер: Джо Данте
  • У головних ролях: Зак Галліган, Фібі Кейтс, Корі Фельдман

Біллі отримує у подарунок могвая  дивну, проте миловидну істоту. Через необережність і недотримання правил догляду Гізмо (таке ім'я дали могваю) перетворюється на монстра і породжує ще кілька собі подібних. Разом вони починають тероризувати містечко.

Комедійний жах, що вже став культовим, з одним з найвідоміших екранних чудовиськ. З декількома номінаціями і навіть нагородами (премія «Сатурн»: найкраща режисура та найкращий фільм жахів 1984 року) він залишається улюбленою картиною для перегляду в передноворічний період. Сценарист стрічки  Кріс Коламбус, той, що зняв перші дві частини «Одного вдома» та «Гаррі Поттера». А це значить, що справжня казкова, різдвяна атмосфера в цій історії обов'язково буде. А ви точно забажаєте іграшку у вигляді Гремліна як поп-культурний символ свята.

«Сніговик» (Jack Frost)

  • Дата виходу: 18 листопада 1997 року
  • Жанр: жахи, фентезі
  • Режисер: Майкл Куні
  • У головних ролях: Скотт Макдональд, Елізабет Шеннон, Крістофер Елпорт

Небезпечного маніяка Джека Фроста перевозять до місця страти, але автомобіль із затриманим врізається у вантажівку з хімікатами. Речовини потрапляють на вбивцю та змінюють його сутність.

Абсурдна новорічна стрічка. Святкова атмосфера, американська глибинка, засніжені краєвиди та маніяк-вбивця у вигляді сніговика. Фільм був не дуже гаряче прийнятий публікою і критиками (7% свіжості на Rotten Tomatoes). Перш за все це жахи (а вони часто не в пошані), так ще й з претензіями на «треш-горор» (низькобюджетні, вульгарні і не дуже пропрацьовані жанрові картини). Але в цьому весь шарм стрічки, в якій шериф бігає з феном, щоб «розплавити» вбивцю-сніговика. Наївна, подекуди дурнувата, але дуже атмосферна стрічка, яка то смішить, то лякає.

«Парковка №2» (P2)

  • Дата виходу: 9 листопада 2007 року
  • Жанр: трилер, жахи
  • Режисер: Франк Халфун
  • У головних ролях: Вес Бентлі, Рейчел Ніколс

Різдвяний вечір. Затримавшись допізна на роботі, Анжела вже планує їхати додому, але раптом зясовує, що її машина несправна. Героїня опиняється замкненою на парковці. Допомогти Анжелі може лише місцевий охоронець, але він виявляється одержимим убивцею.

Класична історія (в рамках жанру, звичайно) про маніяка, що ховається під образом скромного непомітного роботяги. Та про його одержимість дівчиною, що ніколи йому не дістанеться. Якщо, звісно, її не викрасти. Камерний трилер, котрий тримається на грі двох акторів, Веса Бентлі та Рейчел Ніколс, кількох напружених сценах і добре прописаному сценарії, через що дивишся фільм на одному подиху. Звичайно, без кліше не обійшлося (телефон не ловить зв'язок, а поліцейські обов'язково пройдуть повз), але ж на цьому і тримається весь жанр!

«Не дивіться вгору». Чому фільм не вразив критиків, але захопив соцмережі