29 липня Печерський районний суд Києва відсторонив від посади тимчасового очільника голови АРМА Віталія Сигидина та його заступника Володимира Павленка. Суддя Сергій Вовк також обрав держслубовцям запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Відсторонення посадовців АРМА стало черговим етапом розслідування Державного бюро розслідувань щодо співучасті керівництва АРМА у привласненні понад $400 тис. На думку ДБР, Сигидин та Павленко у змові з двома адвокатами та фізособою заволоділи коштами, які передали на збереження в АРМА в рамках кримінального провадження.

 

Всі звільняються. Міністр МВД сам, верхівка СБУ не сама. І нас переконливо просили, але не переконали. Мабуть вирішили...

Posted by Volodymyr Pavlenko on Tuesday, July 27, 2021

За версією правоохоронців, адвокати підробили судове рішення, а посадовці АРМА не забезпечили належної експертизи й перераховували кошти на банківський рахунок підставної фізособи, яка не мала до грошей жодного стосунку.

Правоохоронні органи не допитали мене навіть як свідка, що свідчить про притягнення справи за вуха з метою зміни керівництва АРМА будь-яким способом

Втім, Володимир Павленко вважає що за справою стоїть бажання посунути чинне керівництво Агентства: «Правоохоронні органи не допитали мене навіть як свідка, що свідчить про притягнення справи за вуха з метою зміни керівництва Держагентства будь-яким способом».

Що за гроші, чиї вони?

Історія почалася у травні 2020 року. Тоді Нацполіція заявила про викриття «злодійського общака», власником якого був кримінальний авторитет Андрій Недзельський «Нєдєля». Його підозрюють у вбивстві свого бізнес-партнера — також кримінального авторитета.

В рамках обшуків у Недзельського вилучили гроші, зброю, коштовності, документи, рухоме та нерухоме майно вартістю у кілька мільйонів доларів. Зокрема, вилучені з банківської комірки $401 тис. передали на збереження в АРМА.

Віталіq Сигидин та Володимир Павленко

Комірка, звісно, Недзельському не належала, бо особисто володіти банківськими рахунками — моветон для кримінальних авторитетів. Офіційно банківською коміркою володів підприємець із Вінниці Сергій Кісільов. Втім, поліція сприйняла ці кошти як частину «злодійського общака», запідозривши Кісільова у зв’язку з Недзельським. Але довести зв'язок між ними слідство не змогло, через що суд ухвалив повернути власнику арештовані кошти разом із відсотками, що набігли на депозит АРМА в Ощадбанку під 2% річних.

Ігор Король, 24-річний мешканець «хрущовки» в одному зі спальних районів Києва, написав в АРМА заяву, підкріпивши її «рішенням» Печерського суду про скасування арешту, в якій так само зазначалось, що кошти Парубець передав Кісільову згідно з «актом зберігання»

Але тут у грошей з’явився новий «господар» — такий собі Денис Парубець, який нібито доручив ці кошти Кісільову під нотаріальну розписку. «Це були гроші під спільний девелоперський проєкт, чому є всі формальні підтвердження», — уточнює адвокат Дмитро Піліпенко, який представляє інтереси Парубця.

Поки Парубець з'ясовував стосунки з Кісільовим, у банківського «схрону» знайшовся ще один «власник» — такий собі Ігор Король, 24-річний мешканець «хрущовки» в одному зі спальних районів Києва. Він написав в АРМА заяву, підкріпивши її «рішенням» Печерського суду про скасування арешту, в якій так само зазначалось, що кошти Парубець передав Кісільову згідно «акту зберігання».

Врешті-решт $401 тис. перевели на рахунок Короля у «Приватбанку». Проте ані 17 грудня 2020 року, ані на поточний момент тексту судової ухвали, згідно з якою АРМА повернула гроші, в Реєстрах судових рішень не з’явився.

А так можна було?

«Справді, були кошти, передані нам правоохоронними органами. Вони лежали на депозиті, допоки не скасували арешт. І попри те, що судові документи, які надходили до нас, підозри в автентичності не викликали, як виявилося, вони не були пов’язані з безпосередніми власниками», — пояснює Володимир Павленко.

За його словами, тогочасне законодавство вимагало від АРМА перерахувати кошти на вказаний у судовому рішенні рахунок у триденний термін. «АРМА повинна була виконувати рішення суду в триденний термін. За цей час рішення у переважній більшості випадків ще відсутнє у Реєстрі судових рішень», — пояснює Павленко.

Ми запитали Павленка, чи намагалася АРМА перед тим, як виконати ухвалу, встановити факт засідання по справі за розкладом суду чи проконсультуватися з прокурором у даному кримінальному провадженні?

Якби ми кожного разу телефонували судді чи прокурору з приводу кожних $400 тис., ми б заблокували діяльність Агентства

Павленко відповів, що Агентство діє лише на підставі інформації, яка надійшла офіційним шляхом у паперовій формі, і нічого незвичного в судовому рішенні про «повернення» $400 тис. вони не побачили. «Якби ми кожного разу телефонували судді чи прокурору з приводу кожних $400 тис., ми б заблокували діяльність Агентства. Тим більше, що правоохоронні органи одразу були в курсі цього рішення», — говорить він.

Втім, Андрій Потьомкін, колишній головний юрист АРМА, говорить, що легкість, з якою керівництво Агентства погодилося на передачу грошей третій особі, є доволі підозрілою.

Обшук у керівництва АРМА / ДБР

Віталій Власюк, ексзаступник голови Громадської ради при АРМА додає, що жодні нормативні чи процедурні вимоги не забороняють будувати самостійну комунікацію з правоохоронними органами та судами. «За кожним плюс-мінус великим активом — а $400 тис. таким однозначно є — закріплені виконавці. Набрав, уточнив, засумнівався, перевів все у площину листування. Законодавство це аж ніяк не забороняє», — говорить Власюк.

Представники потерпілих також здивовані легкістю, з якою чиновники перевели гроші третій особі. «Посадовці АРМА не правомочні підписувати платіжні доручення на підставі документа, надісланого третьою особою просто на поштову скриньку — тільки якщо це рішення надійшло безпосередньо від суду, від слідчого у даному кримінальному провадженні чи прокурора», — зазначає адвокат Дмитро Піліпенко.

В методичних рекомендаціях щодо управління АРМА арештованим майном прямо зазначається, що підставою для повернення законному власнику коштів є саме ухвала суду про скасування арешту, а не рішення слідчого судді — уточнює адвокат.

«Влітку 2020 року ми три тижні оббивали пороги АРМА, щоб домогтися повернення грошей власнику на підставі скасування арешту від 22 червня 2020 року, і не просунулися ні на йоту, загрузли в нескінченних консультаціях. А підставній особі це вдалося впродовж трьох діб. Такого «дива» не буває», — бідкається Піліпенко.

Чому АРМА так і не стало ефективним держорганом і чи був реально замах на заступника голови агентства?
Закон ухвалили, АРМА перезавантажують. Що далі?