Аватар: Шлях Води

15-го грудня в український прокат виходить фільм «Аватар: Шлях Води». Це продовження культового екшену, події якого відбуваються на далекій планеті Пандора.

Стрічка вже наробила багато галасу, зокрема допрем’єрними показами, що залишили кіноспільноту в захваті. 

Chas News розповідає, що відомо про нову частину «Аватару», та які плани на проект будує режисер Джеймс Кемерон.

Найкасовіший фільм в історії кіно 

Прем’єра першої частини «Аватару» відбулася в далекому 2009-му році. 

Сюжет розповідає про майбутнє, в якому людство майже повністю вичерпало всі критично важливі природні ресурси Землі. 

Шукаючи альтернативу — корпорація RDA починає колонізувати Пандору (супутник газового гіганта) задля видобутку рідкісного мінералу. 

Оскільки атмосфера супутника отруйна для людського виду, було вигадано технологію «аватарів» — гібрид тіл «на’ві» (раса гуманоїдів, що живе на Пандорі) та людей, який використовують для дослідження біосфери супутника.

Аватар: Шлях Води

Головний герой стрічки, Джейк Саллі — один з учасників програми. Він проникається співчуттям до іншопланетної раси та намагається зупинити колонізацію. 

Стрічка стала справжньою сенсацією в світі кіно. 

Інтерес до неї не вщухав не в останню чергу завдяки технологіям, використаним під час знімального процесу. 

Для фільмування картини команда Кемерона розроблено спеціальну, розширену технологію захоплення руху. Вона дозволяла детально відтворювати динаміку та міміку об'єкта, одразу ж перероблюючи відзнятий матеріал в змодельовану комп'ютером анімацію. 

Методи зйомки вразили як публіку, так і інших фільм-мейкерів, що дедалі частіше почали використовувати технологію захвату рухів. 

Ба більше, фільм став найкасовішим проектом за всю історію кінематографу. Стрічці вдалося заробити в прокаті більше $2.84 млрд (з урахування повторного релізу).

Також, екшн був номінований на 7 нагород «Оскар», виборовши статуетки за найкращу роботу оператора, художника-постановника та візуальні ефекти.

Друга частина «Аватару» та перші відгуки 

Історія «Шляху води» розгортається через 14 років після подій першого фільму. 

Джейк намагається захистити свою сім'ю від повторного нападу землян. Нові пригоди знайомлять головного героя з іншими мешканцями Пандори, які приєднуються до протистояння небезпечній загрозі.

Аватар: Шлях Води, Аватар 2

Завдяки допрем’єрним показам, ми маємо змогу ознайомитись з першими враженням від фільму. Здебільшого, «Шлях води» отримав схвальні рецензії. 

Критики одноголосно відмічають якісну візуальну складову стрічки. Продовження «Аватару» виявилось «набагато значущішим, кращим та більш емоційним» ніж перша частина

Також у рецензіях відмітили і захоплюючий сюжет, який буде  інтуїтивно зрозумілим для кожного.

Серед тих, хто «зацінив» новий блокбастер Кемерона є і відомі обличчя з кіноіндустрії. Режисер Гільєрмо Дель Торо назвав стрічку «приголомшливим досягненням», сповненим «величних краєвидів та емоцій епічного масштабу». Не обділив увагою він і постать самого Джеймса Кемерона, назвавши його «майстром на піку своєї сили».

Бюджети та сподівання

Новий космічний всесвіт. Саме так, Джеймс Кемерон задумав цілу серію «Аватарів» — ще чотири картини, що мають суттєво розширити інопланетний сеттинг. 

Однак, як зазначив сам режисер, він готовий закінчити франшизу після виходу третього фільму.

Джеймс Кемерон. Аватар 2 бюджет фильму

Все залежить від реакції публіки та ситуації з касовими зборами. Бюджет «Шляху води» складає більше $350 млн, тож цілком ймовірно, що проект може не окупитися.

Дві основні причини можливого провалу — стрімка популяризацію стримінгових платформ, а також наслідки пандемії коронавірусу. Похід в кінотеатр наразі не є пріоритетним для глядача. За словами Кемерона, якщо новий сиквел не виправдає сподівань — історія завершиться на третій частині, яка, до речі, вже відзнята. 

«Шлях води» є своєрідним способом нагадати людям «що значить похід в кінотеатр». Режисер сподівається повернути публіку до переглядів на великих екранах, адже тоді — матиме змогу працювати над четвертим і п'ятим фільмами та розповісти повноцінну історію. 

Сеанси при свічках. Добірка фільмів про відключення електроенергії