аеродром старокостянтинів

Український аеродром у місті Старокостянтинів Хмельницької області є однією з постійних цілей атак росіян. Від початку повномасштабного вторгнення окупанти атакують авіабазу дронами й ракетами — крилатими та гіперзвуковими «Кинджалами».

Chas News зібрав думки, чому ворог наполегливо намагається знищити авіабазу у Хмельницькій області та чи ефективна тактика окупантів.

Де розташований Старокостянтинів

Місто Старокостянтинів розташоване у Хмельницькій області. Воно знаходиться за кілька кілометрів від обласного центру на протилежному березі річки Случ.

Після початку повномасштабної агресії росії наші військові регулярно звітують про атаки росіян на так званий Старкон. Тому навіть для зовсім необізнанних і далеких від віськової теми людей не залишилось таємниці, що ж такого важливого знаходиться у Старконі.

Авіабаза у Старокостянтинові зараз є однією із найбільш обладнаних у країні. На аеродромі є спеціально укріплені укриття для стоянки та відповідна злітно-посадкова смуга.

На летовищі базується 7-ма бригада тактичної авіації імені Петра Франка, яка бере активну участь у бойових діях. Пілотів бригади, зокрема, залучали до деокупації острова Зміїний та підтримки захисників «Азовсталі».

Старокостянтинів на мапі

Чому росія цілиться в авіабазу Старокостянтинів

Постійні російські спроби завдати ударів по українській авіабазі в Старокостянтинові є нагадуванням про те, наскільки серйозні виклики стоять перед Україною у захисті західних літаків F-16. Зокрема, про це пише Reuters.

Військові аналітики зазначють, що росія, ймовірно, цілить по інфраструктурі українських аеродромів, аби ускладнити можливості для злетів наданих нам F-16. Агентство додає, що й самі літаки відразу по прибуттю стають цілями.

Удар по аеродрому у Старокостянтинові

Як припускає Джастін Бронк, фахівець британського Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), українські військові, які відчувають дефіцит боєприпасів до систем ППО, ймовірно, будуть змушені переміщати цінні літаки F-16 поміж різними аеродромами в Україні.

«Будь-яке покриття ППО, що базується на наземних системах протиповітряної оборони, можна перенаситити, якщо росіяни достатньо подбають про те, щоб випустити достатню кількість ракет по одній цілі», — сказав Бронк.

В усіх навчаннях, що проходили на території України із залученням авіації партнерів, Старокостянтинів відігравав значну роль.

«Отже, з огляду на це все ворог десь собі там думає, що, можливо, у Старокостянтинові будуть розміщені F-16. А це треба зірвати. Як зірвати? Можна пошкодити смугу, наприклад. А вона, я скажу, там доволі міцна», — казав Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень, у коментарі «Фактам».

F-16

Експерт розповів, що на початку великої війни навіть із пошкодженої смуги пілоти здіймали літаки. До того ж смуги досить швидко ремонтували.

Росіяни хочуть пошкодити устаткування, антени, радари й інженерно-технічне обладнання, переконаний Мусієнко. Він додає, що росіяни шукають розташування запасів ракет Storm Shadow та SCALP, які несуть Су-24. А ці літаки базувались у Старокостянтинові.

Мусієнко вважає, що постійними атаками Старокостянтинова ворог переслідує дві мети — пошкодити наші Су-24 і не дати розмістити F-16.

Що намагаються вразити російські «Кинджали» у Старокостянтинові

27 вересня 2024 року росія вчергове атакувала аеродром у Старокостянтинові «Кинджалами». Ймовірно, окупанти намагалися уразити бетонні покриття бази.

Військовий аналітик Ян Матвєєв у коментарі «24 каналу» зазначив, що навіть коли ці бетонні укриття порожніють, вони усе одно залишаються цінними.

«Старокостянтинів — це аеродром, де є бетонні укриття. Мабуть, росіяни намагаються їх уразити. Навіть у пустому форматі ці укриття все одно цінні. Тому що якщо вони будуть зруйновані, то літак туди вже не поставиш. Тому або знищиш літак, або хоча б саме укриття», — пояснив Матвєєв ймовірну логіку рашистів.

Матвєєв зазначає, що росія застосовує «Кинджали» у виняткових випадках, адже їх дорого виготовляти. Ці ракети ворог економить для особливих випадків. Наприклад, виявити, де розміщені винищувачі F-16, встигнути запустити ракети і зробити це приховано.

Ракета «Кинджал»

Водночас росЗМІ із посиланням на російського генерал-майора авіації Володимира Попова пишуть, що мета №1 для російських «Кинджалів» — це арсенали ракет дальньої дії, зокрема для реактивних систем «Хаймарс».

Попов каже, що сама кінематика «Кинджалу» навіть без вибухівки при пікіруванні дозволяє пробити 1,5-2-метрове залізобетонного укриття і ще 2-3 метри землі над ним.

Намагання росії знищити Старокостянтинів: чи ефективна тактика

Деякі українські експерти вважають, що ідея росіян атакувати аеродроми, аби знищити бойову авіацію, досить сумнівна. Про це пише BBC.

«Для росії основна ціль це саме літаки. Але влучити в них вони не можуть. Росіяни б'ють по порожньому аеродрому, і якщо приземлитися на нього неможливо, то літаки сідають на іншому», — пояснює Михайло Жирохов, військовий аналітик.

Він зазначає, що далеко не всі українські аеродроми підходять для бомбардувальників Су-24. Вони також не можуть сідати на автомобільні траси, як деякі інші військові літаки.

«Їм потрібна більша злітно-посадкова смуга, у порівнянні, наприклад, з МіГ-29 чи Су-27, які можуть базуватися навіть на відрізках автодоріг. Су-24 важка машина, їй потрібні спеціальні умови», — каже Жирохов.

На його думку, наполегливість росіян в атаках на авіабазу в Старокостянтинові — «нелогічна і незрозуміла». Мовляв, уразити українські бомбардувальники чи знищити запаси іноземних крилатих ракет такими ударами майже неможливо.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Кинджал» — що відомо про гіперзвуковий ракетний комплекс російської армії