бронювання від мобілізації
Unsplash

Бронювання працівників дозволяє необхідним для функціювання держави та її економіки спеціалістам отримати відстрочку від мобілізації. На початок вересня 2024 року в Україні вже забронювали понад 1 млн військовозобов'язаних працівників.

Правила та порядок бронювання є більш сталими, а перелік посад та підприємств, які можуть отримати бронь, періодично змінюється. Основні норми затверджені постановою КМУ № 76, деякі зміни були внесені законом № 3633-IX

Chas News розповідає, кого та як можуть забронювати, і що відомо про економічне бронювання, яке може запрацювати вже цієї осені.

Що таке бронь від мобілізації

Бронювання — це відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, яка надається працівникам з метою забезпечення їх функціонування в особливий період.

Хто має право на бронювання

Перелік категорій осіб, які можуть бути заброньовані, визначає Кабінет міністрів. 

До списку осіб, які підлягають бронюванню входять:

  • усі військовозобов’язані держслужбовці категорії А. Також держслужбовці категорій Б та В, але не більше 50% кількості військовозобовʼязаних працівників;
  • працівники органів державної влади, судів, Нацполіції, ДБР, НАБУ, ДСНС, БЕБ;
  • співробітники підприємств, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
  • працівники установ, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ та функціонування економіки та життєдіяльності населення в особливий період.

У перелік критично важливих можуть бути віднесені підприємства, що відповідають двом або більше критеріям:

  • загальна сума сплачених податків перевищує еквівалент €1,5 млн протягом року;
  • сума надходжень в іноземній валюті за рік перевищує еквівалент €32 млн;
  • підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави (постанова Кабміну від 4 березня 2015 р. № 83);
  • підприємство має важливе значення для галузі національної економіки;
  • відсутність заборгованості із сплати ЄСВ;
  • розмір середньої зарплати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р;
  • підприємство є резидентом «Дія Сіті».

Чи можна отримати бронь без оновлення даних

Відповідно до урядової постанови, з 2 жовтня 2024 року підприємства більше не можуть бронювати військовозобов’язаних, які не уточнили свої дані, порушили правила військового обліку та які перебувають у розшуку.

Отже тепер бронювати автоматично можна лише тих працівників, які дотримуються всіх вимог, зокрема й уточнили свої військово-облікові дані до 16 липня.

Бронювання від мобілізації

Як відбувається бронювання 

Процедура бронювання є однаковою для всіх підприємств. Працівники кадрової служби підприємства складають відповідний лист зі списком військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню.

Далі документи погоджуються з Генеральним штабом і направляються до Міністерства економіки. Саме воно ухвалює відповідний наказ про бронювання.

Згодом на підприємстві вже роблять витяг з наказу і направляють до ТЦК для взяття заброньованих осіб на спеціальний військовий облік. 

Бронюванням займаються працівники підприємств, відповідальні за кадрову роботу. Співробітникам, яких бронюють, нікуди ходити не потрібно. Юрист також додає, що під про бронювання не підпадають особи, які виключені з військового обліку та ті, які мають відстрочку.

Електронне бронювання від мобілізації

В Україні вже працює бронювання від мобілізації в «Дії». Працює воно таким чином:

  • керівник подає перелік співробітників для бронювання та підписується електронним підписом;
  • система звіряє дані з відомостями системи «Оберіг» і перевіряє факт офіційного працевлаштування;
  • протягом доби «Дія» повідомляє керівника про результати перевірки;
  • у разі позитивного рішення військовозобов'язаного автоматично переводять на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання.

Виписку про бронювання можна буде завантажити на порталі «Дія» та за потреби роздрукувати.

Скільки триває відстрочка за бронюванням

Для всіх підприємств діє загальне правило — забронювати можуть не більше 50% військовозобов'язаних співробітників, а бронь надається на 12 місяців, після чого її потрібно переглядати.

Бронювання від мобілізації

Економічне бронювання в Україні: коли запрацює та хто може отримати

Суть економічного бронювання, яке ухвалив уряд, полягає в тому, що заброньований сплачуватиме якусь значну суму військового збору на користь державного бюджету, а держава надасть йому право на відстрочку. Мета такого бронювання — захист підприємств від втрати цінних кадрів — ключових співробітників для досягнення мети конкретного бізнесу.

Економічне бронювання може запрацювати у жовтні-листопаді 2024 року. За підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження до держбюджету від цього можуть становити близько 8 млрд грн.

До постанови додали можливість бронювати 100% працівників підприємства, замість базових 50%. Дозволено бронювати максимум тих співробітників, які будують фортифікаційні споруди, задіяні у підприємствах ОПК, електроенергетики, ядерної, вугільної або нафтової промисловості.

Також повернули бронювання для поліцейських та працівників ДСНС, але у кількості не більш ніж 50% всіх працівників, хоча раніше пропонували й до 70% особового складу.

Внесли і зміни, які надають можливість отримати відстрочку операторам протимінної діяльності.

Бронювання від мобілізаці

Парламент розробив три моделі економічного бронювання від мобілізації, вони передбачають:

  • сплату спеціального збору за бронювання працівників,
  • бронювання на підставі заробітної плати,
  • змішану модель бронювання.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що основним принципом нової системи стане формула «воюй або працюй». Цей процес має на меті стимулювання підвищення зарплат, що, своєю чергою, збільшить надходження у бюджет через податки.

Нова модель також передбачає введення критеріїв для економічного бронювання, серед яких офіційна заробітна плата у розмірі понад 34 тис. грн. Цей крок, за словами урядовців, має за мету підвищення прозорості та справедливості системи. 

Щоб потрапити до списку критично важливих підприємств, потрібно було відповідати принаймні трьом з семи критеріїв:

  • Підприємство входить до переліку державних компаній, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки країни;
  • Підприємство грає важливу роль для економіки або задоволення потреб місцевої громади (встановлюється галузевими міністерствами або органами місцевого самоврядування);
  • Відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ);
  • Середня заробітна плата на підприємстві перевищує середній рівень зарплати в регіоні за четвертий квартал 2021 року;
  • Підприємство є резидентом платформи Дія.Сіті.
Військовий облік школярів: коли потрібно стати і як отримати приписне посвідчення