путін шойгу

Кремль почав вихвалятися, що використовує в Україні найсучаснішу лазерну зброю. Юрій Борисов, віцепрем’єр з питань оборонно-промислового комплексу рф, розповів про лазерний комплекс «Задира», що вже надходить у війська та здатен вражати цілі на відстані до 5 км. За російським задумом, завдяки цим комплексам має бути скорочене використання дорогих крилатих ракет.

Сам факт, що в москві вже почали економити ракети, не може не тішити. Chas News розібрався, що це за комплекс «Задира», про який так скромно розповідають в оточенні путіна.  

Для початку потрібно зрозуміти, що лазерні комплекси не є чимось схожим на те, що ми бачили у фільмах епопеї «Зоряні війни» чи іншій науковій фантастиці. Завдання бойових лазерів — знищувати оптичні прилади в датчиках військової техніки. Ці датчики є дуже чутливими до світла, тому навіть малопотужний лазерний промінь призводить до їх тимчасового «засліплення» або навіть повного виведення з ладу.

За вісім років війни проти росії ми вже знали подібні випадки використання лазерів проти систем снайперських та спостереження. Ще 2018 року Держприкордонслужба неодноразово повідомляла про пошкодження зору у снайперів, які знаходилися на лінії розмежування з ОРДЛО. Факт використання лазерного випромінювання проти систем відеонагляду також зафіксували у звіті моніторингової місії ОБСЄ. Тип зброї тоді не встановили.

Ще треба зауважити, що променева зброя з 1995 року знаходиться під дією Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. Тобто так званої негуманної зброї.

«Пересвет» і «Задира»

Захоплена трофейна техніка росіян дала добре уявлення про те, як «з моху та палиць» будується російський воєнпром. Такому справді «немає аналогів» у світі.

Про так званий лазерний комплекс «Задира» вперше стало відомо зі слів Борисова. До цього моменту про існування, розробку чи випробування такої «чудо-зброї» не було жодних даних ані від самих росіян, ані від західних оглядачів ОПК.

Зауважимо, що Борисов є близьким до Сергія Чемезова — найближчого соратника володимира путіна і глави корпорації «Ростех». Численні журналістські розслідування показують Борисова як «продавця повітря». Свого часу саме Борисов займався  російським навігаційним проєктом ГЛОНАСС, таким же «аналоговнет», на якому вкрали мільйони. У 2018 році Борисов став героєм росії — указ підписав володимир путін. Документ досі є закритим, тому встановити, за які саме заслуги отримав звання Борисов, неможливо.

Ймовірно, його присудили за успіхи в розробці ще однієї міфічної «суперзброї» — лазерного комплексу «Пересвет». Згідно з інформацією з відкритих джерел, «Пересвет» почали виробляти в 2017 році, зібрали п’ять комплексів. Він здатен вражати цілі на відстані до 1500 м, лазер виводить з ладу системи розвідки та навігації.

Пересвет

У 2018 році комплекс вже поставляли російській армії, в грудні 2019-го сергій шойгу, міністр оборони рф, повідомляв, що комплекси розгортаються у п’яти дивізіях ракетних військ стратегічного призначення. Судячи з супутникових знімків, їх нібито були помітили в гарнізонах Тейково, Йошкар-Оли та Новосибірська.  Але тут варто згадати про «надувну російську армію»  макети військової техніки, що систематично використовуються для обману супутникової розвідки.

У травні 2020 року «Пересвет» відправили на бойове випробування до Сирії. За повідомленнями російських ЗМІ, там комплекс успішно виконав завдання зі знищення сирійських беспілотників. Тоді ж подібні «успішні» випробування пройшов новий російський танк Т-14 «Армата», від серійного виробництва якого згодом відмовилися.

Зона враження «Пересвета» у півтора кілометри — це «ні про що» в боротьбі проти літаків, крилатих ракет чи безпілотників. Наприклад, славнозвісний БПЛА «Байрактар» може піднятися на 8 тис. м. Тому які саме БПЛА нищили в Сирії за допомогою «Пересвета», знають лише російські казкарі-пропагандисти.   

На нечисленних рендерах та промо-відео можна побачити, що комплекс «Пересвет» складається з декількох вантажівок — сама лазерна установка, командний пункт та окрема вантажівка з живленням для лазера.

У травні 2018 року Борисов, на той час — заступник міністра оборони,  заявляв, що комплекс модернізують: майбутні версії будуть компактнішими та потребуватимуть менше техніки підтримки. Можна припустили, що названий «Задира» є саме модернізацією «Пересвета».

Якщо путін попросить. Яке озброєння від союзників росії по ОДКБ загрожує Україні

Лазерні розробки США та Німеччини та картонні вихваляння рф

Реальна лазерна зброя знаходиться лише на етапі дослідницьких випробувань та доопрацювань. Її головне завдання — знищення ракет противника і пошкодження оптичних систем засобів розвідки та спостереження. Ще один варіант — це використання у зв’язці з міжконтинентальними балістичними ракетами. За допомогою лазеру можна повністю «осліпити» умовного противника та зменшити час на відповідну реакцію.

Під самий кінець існування СРСР радянська «воєнка» намагалася створити самохідний лазерний комплекс для протидії оптико-електронним приладам супротивника та шасі САУ «Мста». Проєкт з назвою «Сжатие» так і не довели до кінця  залишився лише макет в одному з музеїв Підмосков’я. Ще раніше «поховали» комплекс протиракетної, протикосмічної лазерної системи «Терра-3».  

Сжатие

Відомо про розробки лазерної зброї американськими компаніями Raytheon, Northrop Grumman та Boeing. Вже представили комплекси Tactical High Energy Laser (THEL) та Laser Weapon System (LaWS). У травні 2020 року командування Тихоокеанського флоту повідомило про успішне випробування LaWS від Northrop Grumman. Є відео, на якому корабель USS Portland знищує БПЛА за допомогою лазерного променя.

Laser Weapon System (LaWS)

Німецька компанія  Rheinmetall має інтегрувати свої системи лазерної зброї на борту фрегата «Sachsen» класу F124 ВМС Німеччини.

І знову до росії та її вихвалянь. З огляду на неоголошену гонку озброєнь, яку веде рф вже кілька років, можна припустити, що в разі наявності у путіна справді потужних лазерних комплексів увесь світ про це б дізнався. Поки що ж згадується приклад із російським винищувачем п’ятого покоління Checkmate. Його навіть не існує, проте його картонний макет росіяни возять по всіх військових виставках та намагаються продати шейхам.

«Росіяни починають розуміти, що вони не просто не в змозі знищити Україну, а що вони програють», — Бен Ходжес