Вакцина від коронавіруса

27 вересня 78-річний Джо Байден отримав третю дозу вакцини проти COVID-19. Центральні телеканали США показали, як він щепився. Цей день можна вважати початком нової вакцинальної кампанії в Америці — цього разу бустерною (підсилюючою) дозою.

Доцільність введення додаткової дози вакцини у великій мірі ґрунтується на проведених за участю Pfizer клінічних дослідженнях та даних, отриманих з Ізраїлю. Ця країна першою у світі почала масову вакцинацію проти COVID-19. Наразі там повністю щеплено 62% населення. До того ж 53% населення отримало дві дози вакцини раніше 1 квітня — тобто з моменту введення другої дози пройшло більше 6 міс. Термін у 6 міс. обрано не випадково — відомо, що у перехворілих людей в середньому саме стільки зберігається рівень антитіл, достатній, щоби захистити від повторного зараження COVID-19.

Дані проведених у Ізраїлі клінічних досліджень свідчать, що у випадку людей віком старше 60 років введення третьої дози зменшує ризик розвитку симптоматичної хвороби в 11 разів, а важкого її протікання — більш ніж у 19 разів.

Офіційні дані міністерства охорони здоров’я Ізраїлю

Те саме підтверджує і статистика госпіталізацій. Чітко видно, що частіше за все важкий перебіг хвороби фіксують серед невакцинованих, набагато рідше — серед вакцинованих двома дозами. І дуже рідко — серед людей, які отримали три дози щеплень.

При цьому введення третьої дози не викликає занепокоєнь щодо безпеки — чергове щеплення переноситься добре. Тому ще наприкінці серпня влада Ізраїлю запропонувала третю дозу вакцини всім, хто вакцинований раніше ніж 5 міс. тому.

Спираючись на ізраїльські дані, медичні регулятори США, ЄС та Великобританії провели власні дослідження і також рекомендували додаткову вакцинацію щепленим раніше ніж 6 міс. тому людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями та особам, професія яких передбачає контакт з великою кількістю людей, тобто підвищений ризик заразитися COVID-19.

Чи всім потрібна третя доза?

Втім, наразі немає переконливих даних, що бустерна доза буде потрібна здоровим людям молодого та середнього віку. «Ми ще не знаємо, чи третя доза є клінічно необхідною», — вважає Паскаль Сорйо, генеральний директор AstraZeneca.

Він пояснює свою позицію тим, що захист від вірусів забезпечують не лише антитіла (гуморальний імунітет), але й Т-лімфоцити, — імунні клітини, здатні знищувати ракові клітини та клітини організму, заражені вірусом (клітинний імунітет). На відміну від антитіл, рівень яких знижується досить швидко після контакту організму з вірусом, Т-лімфоцити зберігаються протягом багатьох років.

Ми не знаємо, яка суміш антитіл і Т-клітин потрібна для запобігання серйозному захворюванню, — так звані кореляти захисту

«Ми не знаємо, яка суміш антитіл і Т-клітин потрібна для запобігання серйозному захворюванню, — так звані кореляти захисту», — пише Сорйо. Більш за те, на думку фахівців AstraZeneca, поспішне рішення ввести третю дозу вакцини широким верствам населення позбавляє можливості дослідити, скільки триває захист, який дають перші дві дози.

Т-клітина знищує клітину, уражену вірусом

Враховуючи, що AstraZeneca є найбільшим у світі виробником вакцин проти COVID-19 (вакцини компанії застосовуються у 182 країнах світу, AstraZeneca заявляла про плани випустити до кінця року більше 3 млрд доз), до цієї точки зору варто прислухатися.

Втім, у AstraZeneca визнають, що введення третьої дози може бути корисним для людей похилого віку (одна з особливостей COVID-19 полягає у тому, що після 50 років знижується здатність організму виробляти імунну відповідь проти цієї хвороби) та осіб з ослабленим імунітетом, які, можливо, не виробили повноцінної імунної відповіді після перших двох доз.

Кому саме радять втретє щепитися?

У США робити бустерну дозу радять доволі широкому колу осіб, якщо з моменту отримання другої дози спливло більше 6 міс.

Перш за все це люди віком старше 65 років.

Також повторно вакцинуватися радять всім, хто має хронічні захворювання, а саме:

  • лікується від раку;
  • переніс трансплантацію органів;
  • знаходиться на діалізі;
  • страждає на цироз печінки;
  • має астму чи інші хронічні хвороби легень;
  • неврологічні хвороби;
  • діабет;
  • хвороби серця (гіпертонію у тому числі);
  • хворіє на СНІД чи має інші стани, які знижують опір організму, — наприклад, приймає великі дози кортикостероїдів;
  • страждає від ожиріння;
  • переніс інсульт.

Також влада США рекомендує зробити третю дозу:

  • вагітним жінкам;
  • людям із зайвою вагою;
  • курцям (навіть тим, хто палив раніше, але кинув).

Крім медичних показань, у США третя доза вакцини проти COVID-19 рекомендована людям доволі широкого кола професій, незалежно від стану здоров’я та віку:

  • медикам;
  • пожежникам, поліціянтам та іншим працівникам невідкладних служб;
  •  вчителям та вихователям дитячих садочків;
  • людям, що працюють на виробництві або в аграрному секторі;
  • поштарям;
  • працівникам громадського транспорту;
  • співробітникам супермаркетів.

У країнах ЄС та Великобританії рекомендації для введення третьої дози наразі більш вузькі. Здебільшого йдеться про медиків, працівників будинків престарілих, людей, старших 50 - 65 років, та деяких хронічно хворих (наприклад, тих, що лікуються від раку, перенесли трансплантацію органів, знаходяться на гемодіалізі, мають СНІД або інші стани, що знижують опір організму). Втім, конкретні показання відрізняються в залежності від країни.

Вакцинація на паркінгу у місті Лонг-Біч, Каліфорнія

Хоча не можна виключати, що у ЄС, як і взимку, коли лише стартувала вакцинальна кампанія, спочатку максимально охоплять бустером найбільш вразливі верстви населення, щоб не допустити перевантаження медичної системи. А вже за кілька місяців коло осіб, яким рекомендована третя доза, суттєво розширять — за американським, або навіть ізраїльським, сценарієм.

Над доцільністю використання бустерної дози розмірковують і в Китаї. 24 серпня у Пекіні заявили що після того, як вакцинацією буде охоплена більшість людей, в країні стане доступною третя доза. Втім, конкретних термінів у Піднебесній ще не називали.

Які вакцини будуть використовувати для третьої дози?

Наразі в Ізраїлі, США та країнах ЄС для третьої дози використовують виключно Pfizer, незалежно від вакцини, якою робили перші два щеплення.

Також регулятори ЄС та США зараз розглядають досьє Moderna. Питання у тому, що ця вакцина містить більшу кількість мРНК, що кодує білок шипів SARS-CoV-2, ніж Pfizer. Тому науковці поки дискутують, що саме потрібно вводити як бустер: повну дозу вакцини чи лише половину.

Крім того, у США та деяких країнах ЄС розмірковують над застосуванням для бустерної вакцинації Johnson&Johnson, але рішення по ній ще нема.

У Китаї, як ми вже писали, зараз досліджують використання для третьої дози CoronaVac, яка популярна і в Україні.

Вакцина від AstraZeneca

А у Великобританії наразі дозволили використовувати для бустерної вакцинації Pfizer та AstraZeneca. Втім, векторну AstraZeneca розглядають лише «як опцію для людей, які отримали дві дози цієї вакцини». Раніше представники органів охорони здоров’я Великобританії вже заявляли, що бустерної вакцинації будуть використовувати переважно мРНК-вакцини, які мають дещо більшу ефективність і меншу кількість побічних ефектів, ніж векторні. Простіше кажучи, «за дефолтом» всім пропонують Pfizer. Але якщо людина, вакцинована AstraZeneca, захоче зробити додаткове щеплення тією ж вакциною — їй не відмовлять.

А що з третьою дозою в Україні?

Українська влада у питанні введення третьої дози вакцини дотримується рекомендацій ВООЗ. «Для українців, які вакцинувалися в лютому, наближається шостий місяць. Зараз це питання вивчається нашими колегами як з ЄС, так і з ВООЗ. Поки ВООЗ не рекомендує вводити саме бустерну третю дозу», — говорив у серпні Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

Нагадаємо, у серпні ВООЗ переконував світ, що бустерні дози не потрібні. Втім, позиція організації здебільшого ґрунтувалася на бажанні збільшити охоплення вакцинацією у бідних країнах, де досі не вистачає вакцин. «Я закликав до глобального мораторію на бустерну дозу щонайменше до кінця вересня, щоб провести в першу чергу вакцинацію найбільш вразливих людей у всьому світі, які не отримали навіть першу дозу. З тих пір в світі мало що змінилося, тому сьогодні я закликаю продовжити мораторій, щонайменше до кінця року, щоб кожна країна могла вакцинувати не менше 40% свого населення», — сказав на початку вересня Тедрос Гебрейесус, генеральний директор ВООЗ.

Будинок Єврокоміссії

Втім, спалах «Дельта»-штаму в Європі викликав всередині самого ВООЗ розбіжності у поглядах на доцільність бустерної дози. «Третя доза вакцини — це не розкіш, забрана у того, хто все ще чекає першої дози. Це головним чином спосіб захистити найбільш вразливих», — сказав 30 серпня Ханс Клюге, регіональний директор ВООЗ у Європі.

Обґрунтовуючи свою позицію, Клюге пояснив, що у деяких європейських країнах ростуть госпіталізації, а смертність у регіоні виросла на 11%.

Поки що важко сказати, яку позицію щодо бустерної дози в подальшому займуть ВООЗ та європейська спільнота, та до чиєї позиції прислухається Україна.

До того ж варто відзначити, що станом на 1 липня в Україні дві дози вакцини отримало лише 1,7% населення. Тобто принаймні до початку 2022 року питання бустерної вакцинації для нашої країни навряд чи буде актуальним.

Наразі введення третьої дози вакцини не подовжує термін дії європейського COVID-сертифікату. Цей документ є загальним для всіх країн — членів ЄС, тому рішення щодо цього питання повинна прийняти Єврокомісія

Єдине, що можна порадити людям, яким за медичним чи соціальними показникам у США чи Європі була б рекомендована третя доза вакцини, — діяти за принципом «що не заборонене, то дозволене». В Україні вкрай недосконала система контролю за вакцинацією. У більшості пунктів щеплень спочатку збирають анкети з даними пацієнта, заповнені від руки, потім вакцинують, а вже потім заносять дані в базу. Тобто якщо лікар порадить зробити бустерну дозу вакцини, технічно це цілком можливо.

Але що ж у цьому випадку з подорожами до Європи? А нічого. Незалежно від того, внесуть дані про вашу третю дозу вакцини в електронну медичну картку чи ні, — поки що це нічого не змінить.

Наразі введення третьої дози вакцини не подовжує термін дії європейського COVID-сертифікату. Цей документ є загальним для всіх країн — членів ЄС, тому рішення щодо цього питання повинна прийняти Єврокомісія.

Для повністю вакцинованих осіб COVID-сертифікати в ЄС видають на рік. Масова вакцинація почалася у січні, тобто рішення скоріш за все буде лише наприкінці року.

Moderna вже нема, Pfizer закінчується, а AstraZeneca псується
Вакцини перетворюють на єдинорогів. Скільки в цьому році заробили фармкомпанії на щепленнях проти COVID-19?
Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?