Getty images

Євроатлантичне прагнення зафіксоване в Конституції України. Хоча потрапити в НАТО ми прагнемо так само довго і безрезультатно, як і його очільники обіцяють нам підтримку і «відкриті двері». Перший офіційний візит у статусі президента Володимир Зеленський здійснив саме в Брюссель до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Вже у 2020 році Україну доєднали до Програми розширених можливостей НАТО — разом з Австралією, Грузією, Фінляндією, Йорданією і Швецією. Жодна з цих країн, крім Грузії, не розглядає участь у програмі як можливість вступу до Альянсу. Скоріше, стоїть мета забезпечити оперативне планування на ранніх стадіях кризи і розширити діалог в обміні розвідувальними даними.

Тобто це сигнал, що Україна важлива для НАТО, але не більше того. Втім, цьогоріч українська влада систематично просить у НАТО надати план дій щодо членства (ПДЧ). Особливо голосними стали ці заклики, коли на кордоні почали збиратися російські війська, а кремлівські речники погрожувати неприйнятністю. Chas News відповідає на питання «Чому нас досі не взяли в НАТО та чи візьмуть взагалі?».  

Що таке ПДЧ та навіщо він потрібен?

План дій щодо членства — комплекс заходів, що НАТО надає країнам-претендентам на вступ до організації. Важливо, що це не список завдань, а рекомендації, які претендент виконує на свій розсуд. Тому виконання пунктів ПДЧ не є гарантією подальшого членства в НАТО. Це не більш як політичний сигнал.

статут НАТО передбачає і можливість запрошення до вступу в Альянс без виконання ПДЧ

Рішення про впровадження ПДЧ Альянс прийняв у 1999 році. Воно обґрунтовувалося досвідом інтеграції Польщі, Чехії та Угорщини. Історично ці країни перебували під впливом СРСР з притаманними цьому впливу наслідками. Починаючи з 1999 року всі нові країни-союзники проходили через ПДЧ. Зараз ПДЧ виконують Боснія та Герцеговина.

Україна разом з Грузією максимально наблизилися до отримання Плану в 2008 році, проте на саміті, що проходив в Бухаресті, нам відмовили, пообіцявши його в майбутньому. До речі, статут НАТО передбачає і можливість запрошення до вступу в Альянс без виконання ПДЧ.

Чи може президент Байден сказати, щоб нас взяли в НАТО?

Може. Навіть Путін може це сказати, але результат буде однаковий. Рішення про приєднання до Альянсу приймає консенсус всіх членів організації. Одне «ні» — і результат не зараховано. Окрім того, кожна з країн-членів НАТО, а таких нині 30, має право вето на розгляд тих чи інших питань. Сусідня Угорщина систематично цим правом користується, блокуючи засідання Комісії Україна —НАТО. Тому, крім виконання стандартів та бажання приєднатися до Організації, вітчизняній дипломатії теж є чим зайнятися. А ми, до прикладу, з 2019 року так і не призначили голову Місії України при НАТО.

Чи пришвидшить наш вступ перехід армії на стандарти НАТО?

Аж ні разу. Це похвальне прагнення, виконання якого знадобиться в майбутньому, коли ми все-таки станемо повноцінним членом НАТО. Втім, на першому етапі достатньо виконати стандарти системи управління Збройними силами, щоб мати змогу узгоджено виконувати спільні задачі. Розмір кишень солдатських одностроїв чи вигляд військової техніки не мають визначального значення.

Головні стандарти, про які НАТО говорить Україні, — це загальні демократичні цінності: верховенство закону, боротьба з корупцією та реформування сектору безпеки й оборони. Саме на необхідності реформ постійно наголошують офіційні представники Альянсу.   

Володимир Зеленський назвав НАТО єдиним шляхом до закінчення війни на Донбасі. Це справді так?

Скажімо, це гарантія того, що не буде нових зухвалих захоплень української території. Статут НАТО говорить, що збройний напад на одного з членів Альянсу вважається актом насильства проти усіх інших членів Альянсу. Тому мають бути вжиті усі заходи, щоб допомогти союзнику, на якого напали. Але майбутні союзники по Альянсу не будуть повертати Україні Крим та Донбас.

Існує старий жарт, що абревіатуру NATO розшифровують як Non action talking only

Крім того, варто пам’ятати, що НАТО — це військово-політичне об’єднання, де на першому місці знаходиться політика. Недарма існує старий жарт, що абревіатуру NATO розшифровують як Non action talking only. Жодних дій — одні балачки.

Чи може РФ заборонити нам вступити в НАТО?

З юридичної точки зору жодна країна, що не є членом НАТО, не має права заборонити будь-кому вступ до Альянсу. На практиці РФ має політичний вплив на окремих представників Альянсу, що Росія вже продемонструвала в 2008 році, коли нам і Грузії відмовили в ПДЧ. Зараз до політичного впливу додався психологічний тиск — Кремль стягує до кордонів України війська, а офіційні особи не церемоняться у заявах.

Кажуть, що в НАТО не беруть країни, на території яких відбуваються бойові дії

І так, і ні. Статут Альянсу містить суперечливі норми щодо цього питання. В документі йдеться, що держави, в яких існують міжетнічні тертя або територіальні суперечки, повинні вирішити ці розбіжності мирним способом. Їх вирішення є одним з факторів, що впливають на рішення запросити країну до складу Альянсу. Проте вже в наступній статті вказується, що немає фіксованих або жорстких критеріїв у питанні про запрошення країни приєднатися до Альянсу. Тому це питання політичного діалогу та політичної волі учасників НАТО.  

Чи з’являться в Україні американські військові бази після вступу в НАТО?

Повноцінне членство в Альянсі означає забезпечення колективної безпеки, що передбачає можливість розміщення військових баз інших держав. Але для цього має бути відповідна логістична та управлінська інфраструктура, котра відповідає стандартам НАТО.

Крім того, Конституцією України розміщення на території держави будь-яких іноземних баз не передбачено. Для зміни Основного закону потрібна доцільність та політична воля військово-політичного керівництва країни і згода Верховної Ради.

«Космонавт Юрій Гагарін»: нездійснена мрія українського космосу
Генсек НАТО і держсекретар США обговорив ситуацію на кордоні Росії і України