Великий четвер (більш відомий як «чистий»)  один з найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем. Згідно з легендою, саме в четвер на Таємній вечері Ісус започаткував таїнство причастя та передбачив зраду Іуди. А почалася сакральна подія з омивання Ісусом ніг своїх учнів — з чим і пов'язана народна назва цього дня.

Свято містить багато народних традицій, найвідоміша з яких — навести порядок у своїй хаті до заходу сонця. Проте прибирання  вкрай важлива справа не лише у переддень Великодня. А в умовах пандемії тим паче.

Якщо ж у вас в силу різних причин не виходить вчасно прибрати у своїй квартирі чи будинку, можна звернутися по допомогу до спеціалістів. Клінінгових фірм в останні роки суттєво побільшало і зараз є можливість обрати сервіс на будь-який смак. Тож Chas News на прикладі двох компаній розповідає, як розвивається індустрія клінінгових послуг в українській столиці.

Прибрати все

В 2017 році студенти КНЕУ Карен Мірзаханян та Марина Власенко запустили клінінговий сервіс «Уберем». Зараз компанія — одна з найпопулярніших у столиці. В Instagram вона нараховує майже 39 тис. підписників, а її клінери за весь час роботи прибрали більше 30 тис. квартир.

Запуск бізнесу обійшовся приблизно у $5 тис. За словами Власенко, такої невеликої суми вистачило, оскільки вони власноруч розробили сайт, програму навчання прибиральників-клінерів та навіть самі на початку приймали дзвінки від клієнтів, у тому числі вночі. Витрати фактично обмежувалися закупівлею інвентарю, заробітною платнею співробітників та оплатою реклами.

Зараз в Києві працює багато компаній, які пропонують послуги клінінгу

Перші місяці сервіс працював у мінус, а головною проблемою став пошук клієнтів. Тоді компанія за день виконувала від одного до п'яти замовлень. Залучення одного клієнта, враховуючи витрати на рекламу, обходилося приблизно у 500 грн при середньому чеку в 700 грн. А ще треба було платити клінерам та за рекламу. З того часу середній чек майже не змінився і сьогодні становить близько 900 грн — компанія спеціалізується на повсякденних прибираннях, коли замовлення виконує один клінер. З часом замовників значно побільшало. Допомогла активність у соцмережах та сайт, який відрізнявся від конкурентів. «Ми збирали основний трафік за рахунок класного сайту. Плюс ми працювали 24/7. Клієнт дзвонив о першій ночі і ми приймали замовлення», — говорить Власенко.

За її словами, ще однією проблемою стала протидія конкурентів. Вони «склікували» рекламу в інтернеті чи робили фіктивні замовлення. Наприклад, були випадки, коли отримавши заявку на кілька тисяч гривень, клінери приїжджали на околицю Києва і вже на місці бачили, що за цією адресою ніхто не живе, чи що будинок узагалі закинутий.

На початку виникли труднощі і з пошуком відповідальних співробітників. Задля цього в компанії розробили власну систему навчання клінерів та проводять жорсткий відбір. Кандидати проходять тренінги, складають письмовий та практичний іспити. У середньому з 20-30 чоловік беруть на роботу одного-двох.

Щоб вийти на операційний нуль, компанії знадобилося пів року. Після цього ще стільки ж, щоб почати отримувати операційний прибуток. «А далі ми почали заробляти гроші. І вже потім з партнером купили собі Mercedes, BMW та все інше», — жартує Власенко.

Клінери отримують зарплатню в залежності від обсягів виконаної роботи

Зараз у сервісі працюють близько 200 клінерів. «У нас є люди, що прийшли з різних професій. Хтось  —  вчитель, хтось — медсестра чи медпрацівник, навіть банкір був», — розповідає співзасновниця «Уберем». Для багатьох клінерів робота в компанії — підробіток. Головна вимога для них — можливість працювати три рази на тиждень.

Клінери отримують зарплатню в залежності від обсягів виконаної роботи. В компанії встановлені чіткі тарифи на прибирання одно-, двох-, трикімнатних квартир, миття холодильника, вікон та інші додаткові послуги. «У середньому кваліфіковані клінери у нас отримують 800-1000 грн в день та ще чайові клієнти залишають. Для цього необхідно за зміну виконати два замовлення, проте робочий день триває не 8, а 10-12 годин.  Ті, хто виконують одне замовлення, хто лінується, хоче «лівою ногою» підробляти, отримують 400-500 грн на день», — розповідає Власенко.

Зараз компанія щодня обслуговує більше 100 квартир. При цьому багато клієнтів купують абонементи на регулярне прибирання. А співробітники щодня стикаються з нестандартними ситуаціями. Наприклад, одного разу клінер зібрала в коробку детальки великого пазлу, вирішивши, що вони просто так розкидані по квартирі. Тож коли розлючена клієнтка зателефонувала в компанію, до неї приїхали менеджери, забрали пазл, за ніч зібрали його у себе вдома та повернули зранку назад.

Як розповідає Власенко, їхня компанія щороку демонструє суттєвий ріст по усіх показниках. І якоїсь глобальної тенденції до зменшення кількості замовлень в умовах пандемії, коли люди стали проводити більше часу вдома, не помітно. «Хоча якщо порівнювати з періодами минулого року, коли ще не було карантину, додаючи нормальний відсоток росту для клінінгових сервісів, то ми трохи просіли. Не суперсильно, але недоотримали приблизно 30% прибутку», — говорить засновниця компанії.

Генеральне прибирання

Зараз в Києві працює багато компаній, які пропонують послуги клінінгу. Як великих, так і не дуже. Одна з них — «Охайна киця», яка спеціалізується на генеральному прибиранні квартир, прибиранні після ремонту та хімчистці м'яких меблів. У Києві вона працює п'ять років, хоча її власниця Валентина Буцегора займається клінінговим бізнесом вдвічі довше.  

«Ідея виникла ще в часи, коли люди користувалися форумами. Починали в Харкові більше 10 років тому. Ми з подругою побачили оголошення, що господарці необхідна допомога по миттю вікон, і вирішили спробувати», — розповідає вона. Ідея отримала продовження і згодом жінки започаткували окрему фірму. Зараз подруги працюють на два міста. Буцегора — в Києві, а її колега має власну компанію в Харкові.

За словами засновниці «Охайної киці», розмір стартового капіталу для запуску клінінгового бізнесу не має значення — при великому бажанні його можна почати взагалі без інвентарю і користуватись матеріалами та технікою замовника. Головне — навчитися правильно прибирати. «Прийти на квартиру і щось зіпсувати — дуже легко. Не так важливо, який у вас пилосос, як розуміння технології: дії хімії та техніки прибирання. Тому якщо хтось планує почати такій бізнес, краще розпочати з відвідування семінарів, а купити інвентар можна потім», — ділиться досвідом Буцегора.

В «Охайній киці» працюють 15 клінерів. Враховуючи спеціалізацію фірми на генеральних прибираннях, на один об'єкт, наприклад, квартиру площею 40-50 кв. м, виїжджає бригада з трьох-шести співробітників. Проте усе залежить від масштабів замовлених робіт. «Минулого тижня ми прибирали будинок площею 120 з гаком квадратів і тоді на об'єкті працювали одразу 9 клінерів майже 12 годин», — наводить приклад власниця сервісу.  

За рік компанія виконує близько 700 замовлень. При цьому середній чек коливається у межах 4,5-6,5 тис. грн. «Це комплексне прибирання з миттям вікон та іншими роботами», — пояснює Буцегора.

Свою вдячність клієнти висловлюють не лише словами, а й чайовими — інколи доволі нестандартними, наприклад, відром яблук

Найбільше замовлень надходить перед 1 вересня, коли люди повертаються з відпусток, Новим роком та Великоднем. «Це три дати, коли в нас просто колапс. І тоді найкраще замовляти прибирання хоча б за 5-6 днів», — говорить Буцегора.

Компанія шукає нових клієнтів за допомогою реклами в соцмережах та Google-реклами, проте більшість з них приходять за рекомендаціями знайомих. Постійні знайомства з новими людьми власниця сервісу називає однією з головних переваг свого бізнесу. «Нам ніколи не нудно. Кожен день нові цікаві контакти та можливість бачити емоції і захоплення клієнтів від виконаної роботи. Коли клієнти дякують і рекомендують нас знайомим і друзям — це таки  приємно»,  говорить Буцегора.

Свою вдячність клієнти висловлюють не лише словами, а й чайовими — інколи доволі нестандартними, наприклад, відром яблук. Періодично трапляються і дуже веселі чи «грайливі» замовники, розповідає власниця компанії. Наприклад, якось клієнт пропонував доплатити за те, щоб дівчата-клінери прибирали лише у спідній білизні.

Це написав Гоголь чи Гегель? Як добре ви знаєте світову літературу (тест)
Віденські меблі замість IKEA. Якими стільцями та шафами користувались кияни 100 років тому