Колонка
undefined

Бачу, багато хто у моїй стрічці Facebook обурюється, що африканська Гана отримала 600 тис. безкоштовних доз індійської вакцини за ініціативою Covax, а ми лише 500 тис., за гроші, та ще через якусь дивну прокладку «Ласка Божа» (таке враження, що індуси з нас відверто глузують).

Пояснюю чому так. Переговори української влади з міжнародними донорами щодо постачання ліків від інфекційних соціально небезпечних захворювань з року на рік проходять приблизно так.

У нас подушний ВВП — $3,425 на рік, а в Есватіні — $3,415. Десять доларів різниця, ніц

Приходять українські урядовці до міжнародних донорів і кажуть: хлопці, ось ви Африці безплатно ліки даєте. Так ми ж та сама Африка. Подивіться, ось у нас подушний ВВП — $3,425 на рік, а в Есватіні — $3,415. Десять доларів різниця, ніц. То й нам ліків безкоштовно дайте, бо у нас грошей, щоб купити, немає.

Донори їм відповідають: хлопці, майте лице. Яка, курво, Африка? Там біда, допомогти людям треба. А ви — багата європейська країна. Нарешті припиніть вже красти гроші і купіть собі ліків, як то нормальні люди роблять. Ну, чемно то кажуть, звичайно. Вирази інші, хоч суть приблизно така.

Наші мнуться: та ні, ми бідні, у нас грошей нема... Так і розходяться. Донори певний час чекають — може, ті українці схаменуться нарешті. Але бачать, що ніц не відбувається і таки дають ліки задарма. Бо нікому розсадник зарази у центрі Європи не потрібен.

Як суб’єктність шанувати, якщо сусіди по соціалістичному табору вже нормальні країни збудували, а Україна не може за власний рахунок ліків купити і розповідає всім, що вона — Африка, єдине, що в Європі?

Ну потім, звичайно, у Раді починають галасувати: а чого то МВФ командує, що нам з землею робити та за якою ціною наш рідний газ українцям продавати? Та ці посли G7 вже вщерть знахабніли, про невтручання у внутрішні справи забули і розказують, кого нам головою НАБУ поставити та що з суддями робити. Нашу суб’єктність зневажають!

Але як ту суб’єктність шанувати, якщо сусіди по соціалістичному табору вже нормальні країни збудували, а Україна не може за власний рахунок ліків купити і розповідає всім, що вона — Африка, єдине, що в Європі? Тут у кого завгодно нерви не витримають. Але це вже інша тема для розмови.

Цікавіше те, що наша влада ще кілька місяців тому і не збиралася купувати за гроші вакцини — казала, нам у рамах Covax все дадуть, чекайте. Але зрозуміла, що коли вакцин від «кажанячки» не буде, то її, цю владу, просто знесуть. І почала тоді шукати, де їх купити. Звичайно, спочатку через якусь незрозумілу «Ласку Божу», бо як інакше? Але почала.

Якщо зараз не заспокоїмося, і будемо далі ту владу трусити і волати «А що ж відбувається?!», то, може й нормальні куплять. І навіть не вкрадуть на цьому. Хоча це вже на грані фантастики.

Індійська вакцина: чи коректно її називати AstraZeneka?
Ласка Божа на Кумарі. Як фірма з капіталом в $1 тис. стала імпортером вакцини від COVID-19 в Україну і чому важливо про це знати?