Колонка
асоційований професор Університету Північної Кароліни в Грінсборо
асоційований професор Університету Північної Кароліни в Грінсборо

Тема продуктових карток у США складна і небезпечна. Вона має два складники: економічний і політико-ідеологічний. І це одна з тих «червоних ганчірок», на яку люди з, так би мовити, чистими політичними поглядами, кидаються як бики.

Консервативні республіканці вважають такі картки проявом соціалізму, комунізму. Демократи, ліберали аплодують і вважають, що «треба захистити народ».

Будь-яку ідею можна довести до абсурду і перетворити на «комунізм», але навіть найбільш небезпечні ідеї можуть бути корисними.

Якщо брати економічний складник, то у США дуже невелика safety net — «страхувальна сітка». Цей термін походить із цирку  коли акробати роблять трюки і раптом зриваються з трапеції, то падають на сітку.

У деяких країнах ця соціально-економічна «сітка» сильна. Людина, втративши роботу, захворівши, отримавши інвалідність, може отримувати підтримку від держави і продовжувати відносно комфортне існування.

А в деяких країнах через нерозвинутість або ідеологічні моменти, такої страхувальної сітки фактично немає. І людина, яка була дуже успішною, може потрапити в аварію і витратити величезні гроші на медичні операції. 300 тис. людей на рік в США банкрутують через медичні проблеми. Для такої розвиненої країни як Америка  це колосальні цифри.

У нас із дружиною хороші страховки, але й ми регулярно потрапляємо в такі ситуації, коли замислюємося: звертатися до медиків чи не варто.

Нещодавно наш син порізав руку, операція тривала 15 хвилин, наклали два шви.  Вартість «намалювали» в $15 тис. Більшу частину страховка покрила, ми заплатили лише $1,5 тис. Багато хто не може оплатити таку операцію.

Бувають інші ситуації. Закрилася фабрика чи завод — через ковід чи через рецесію. І якщо немає цього забезпечення при втраті роботи чи здоров’я, то в людини фактично не лишається засобів до існування. Немає за що зателефонувати призначити зустріч, у що вдягнутися, навіть де помитися перед співбесідою. Я вже не кажу про те, щоб узяти додаткові курси для навчання.

Виникає запитання: що для суспільства вигідніше — кинути людину, сказавши, що ми капіталісти і кожен сам за себе, чи дати їй ресурси перебути важкий час. Дехто вважає, що це несправедливо — спонукає людей до ледарювання та безробіття. Але нам вигідніше зі своїх податків дати їм якісь засоби для існування, щоб вони мали можливість оговтатися.

Однією з найбільш успішних програм у США є продуктові картки. Це цільова допомога тим, хто її потребує. Люди можуть узяти картку, піти в магазин, обрати товари на певну суму, а магазин потім отримує компенсацію. Ця допомога не є достатньою для того, щоб людина сказала: «мені дають їжу, мені досить» і перестала працювати. Але для тих, хто перебуває в очевидній скруті, це відчутна допомога.

Коли у США говорять про рівність, то мають на увазі не рівність результатів, а рівність можливостей. 

Ось діти не можуть самостійно себе годувати і платити за себе. Припустимо, їхні батьки не можуть забезпечити своїх дітей. Тоді, якщо ми не даємо ресурсів батькам, то прирікаємо дитину на менші можливості в житті.

Взяти оплату харчування в навчальних закладах. Доведено, що кількість калорій, які отримує дитина, корелюється з майбутнім здоров’ям, успіхом у школі та кар’єрі.

Якщо дитина недоїдає, то у неї недорозвивається не тільки тіло, але й мозок. І тут виникає дилема: я не хочу платити за тих, хто не може забезпечити сніданок своїй дитині, але я й не хочу, щоб із цієї дитини виросла недостатньо сумлінна та неосвічена людина в моєму суспільстві.

Тому суспільство часто вирішує, що краще всім «скинутися» і дати бідним сім’ям гроші, щоб вони могли нагодувати своїх дітей, і щоб ці діти були більш продуктивними. Щоб коли мені прийде час іти на пенсію, вони могли забезпечити мою пенсію, не кажучи вже про нижчий рівень криміналу.

У США ледь не під забороною просити допомогу чи продукти в сусідів чи батьків. Тож у США такі програми економічно окуповуються. Я бачив дослідження, де вказано, що кожен долар, вкладений у продуктову програму, повертається в наступні 10 років трьома-чотирьома доларами. Ці $3-4 це збільшення продуктивності, зменшення криміналу, економія на тюрмах, лікарняних тощо.

Але, як завжди, є інша сторона медалі. Навіть в Америці є способи зловживання цими продуктовими пакетами.

Як правило, це якась консервована їжа, макарони тощо. Кажуть, що деякі сім’ї беруть ці пакети на талони і перепродують за півціни своїм друзям і знайомим і таким чином ошуковують систему.

Подейкують, що до тих місць, де роздають талони на їжу, дехто приїжджає на дорогих автомобілях, бере талони і або отоварюється в магазинах, або продає ці талони за півціни.

Але я так розумію, що це не такі великі гроші і не така велика кількість їжі, аби на ній нажитися, вартість одного продпакету  $10-15.

Є зловживання і з медичним забезпеченням для бідних і пристарілих. Деякі недоброчесні люди, зокрема емігранти з України, приходять до лікаря, він їм пише, що нібито зробив операцію або полікував зуби. Потім лікар подає на відшкодування державі, йому повертають гроші, а він віддає половину суми «пацієнту». У Чикаго років десять тому був страшний скандал через викриття таких схем.  

Питання в тому, як механізм із продуктовими картками реалізують в Україні. Сама ідея ні добра, ні погана. Часом це є необхідністю. Це не найгірший спосіб допомогти найбіднішим, які цього потребують. Якщо це робити правильно, то це може бути вигідною інвестицією в суспільство, яка повернеться у прибутковій формі.

Але, звичайно, за бажанням можуть бути відкати, махінації. Програма може бути такою великою, що дехто просто вирішить не працювати.

Україна  це більш колективістична країна, ніж США. Діти кількох поколінь живуть із батьками, люди між собою більш-менш тісно спілкуються, мають тісні зв’язки з сусідами. В Америці людина може бути голодною  і нікому немає діла.

Крім того, американське суспільство дуже мобільне. Буває так, що діти в одному штаті, батьки в іншому — і навіть якби хотіли допомогти, немає можливості побачити проблему. В Україні суспільство теж стає більш мобільним, люди переїжджають із сіл до столиці чи великих міст і стають далі від своїх родичів. Об’єктивно можуть скластися обставини, що не вистачає на їжу. Тому програма з продуктовими картками може бути не просто вигідною інвестицією, але й гуманітарно необхідною річчю.

«Кінець епохи бідності». Соцмережі глузують із ідеї радника Зеленського про картки на продукти (фото)