Майже кожен третій українець сьогодні вживає тютюнові або нікотинові вироби. Про це йдеться у дослідженні Центру громадянського представництва “Життя”. Зважаючи на війну та постійний стрес, куріння сьогодні стало одним зі способів “впоратися” з цим напруженням. Паралельно зростає популярність електронних сигарет. Тютюнові компанії активно пропагують їх у рекламі як стильний гаджет, який до того ж “менше” шкодить здоров’ю. 

Однак куріння прямо загрожує життю. Щороку від нього помирає 130 тисяч українців, а від пасивного куріння — 13 тисяч.

Проблема куріння полягає в тому, що воно викликає сильне звикання — фізичне, соціальне та психологічне. А вплив тютюнових компаній та агресивний маркетинг лише сприяють тому, щоби все більше людей починало курити й менше — кидало. 

То чому люди взагалі курять?

психіатр Христина Живаго

Христина Живаго,
психіатр, клініка Dr. Zhyvago

Причини куріння в кожного свої. Часто вони поєднані одна з одною або йдуть у комплексі.

Можна виділити кілька основних груп причин:

  1. Соціальний вплив — коли у колективі, серед друзів, або в родині куріння є нормою та способом соціальної взаємодії.
  2. Цікавість — здебільшого це стосується підлітків і молоді, коли виникає бажання спробувати щось нове, недоступне раніше, що відрізнятиме нас від інших.
  3. Модель поведінки та регуляції — дитина може бачити в оточенні куріння як спосіб зняття стресу, заспокоєння і відволікання, комунікації та взаємодії, і набувати такого ж поведінкового механізму.
  4. Зняття стресу і напруження при переживанні негативних емоцій, депресивних проявів людина може використовувати куріння як короткочасний заспокійливий механізм, а далі куріння перетворюється на звичку.

Кожна з цих причин може поєднуватися з іншою, створюючи комплекс факторів та збільшуючи ризик залежності. Як психотерапевт я допомагаю розібратися з причинами, сформувати нові здорові поведінкові механізми та працювати над подоланням куріння.

Які є основні форми залежності від куріння

Залежність від куріння має різноманітні форми, які нерідко поєднуються між собою і створюють єдиний комплекс. Сюди входять поведінкова (соціальна) залежність, фізична та психологічна.

  1. Фізична залежність 

Коли нікотин потрапляє в організм людини, то стимулює вивільнення дофаміну, який відповідає за відчуття задоволення. Очікування щодо куріння, фантазії про час перекуру якраз і є процесом очікування на вивільнення дофаміну, який посилює бажання продовжити курити. Саме тому при відмові від куріння може виникати синдром скасування. Він проявляється сумом, дратівливістю, головними болями та іншими симптомами “грипу”. Не всі мають такі симптоми, а щоб їх зменшити, є спеціальні медичні засоби – нікотинова гумка, пластирі тощо.  

  1. Соціальна залежність 

Соціальна залежність при курінні — це феномен, коли людина курить під впливом соціального оточення. Куріння може закріплятися психікою як спосіб комунікації, взаємодії, соціальної адаптації, отримання визнання та схвалення тощо. Наприклад, для підлітків і молоді куріння може бути способом ідентифікації з однолітками та формою визнання серед них. 

Куріння також може стати частиною соціальних ритуалів і звичок. Наприклад, перерви під час роботи, очікуваннях когось на вулиці тощо. 

“Курю, бо не знаю, чим себе зайняти”

Сучасній людині важко переносити спокій, і вона потребує то куріння, то клацання телефоном. Насправді перебування в спокої є нормою, якої не треба боятися. Разом з психотерапевтом можна виробити навички витримувати спокій і тишу. 

Також існує так звана “пастка куріння”: чим більше людина прагне подолати тривогу за допомогою цигарок, тим більше вона стає тривожною без них. 

Соціальна залежність ускладнює процес відмови від куріння, оскільки потрібно не тільки відмовитися від нікотину, але й змінити спосіб взаємодії з оточенням, а інколи навіть коло спілкування. 

  1. Психологічна залежність

Часто людина використовує куріння як спосіб відсторонення від переживань, напруження, емоцій чи втоми. Тоді це стає стратегією, яка вмикається автоматично, щойно людина має ці відчуття. У психотерапії це називають поведінковим (коупінг-) механізмом

Крок за кроком, замість проживання емоцій, людина курить, щоб їх заглушити. 

Такий ритуал має тимчасовий ефект, але він не вирішує проблем, які викликають появу емоцій. До того ж мозок починає асоціювати куріння зі спокоєм. Крок за кроком формуються переконання, що куріння покращує емоційний стан, підсилює концентрацію уваги або допомагає контролювати вагу. Однак це не так.

Для того, щоб з цим боротися, потрібно виробити нові, здорові навички емоційної регуляції, а також зрозуміти й розірвати психологічні зв’язки, пов’язані з курінням. Це можливо завдяки психотерапії.

Психологічна залежність від куріння є складною та багатогранною проблемою, що ускладнює процес відмови від куріння і вимагає комплексного підходу для успішного подолання залежності. Розуміння своїх тригерів, робота над зміною мислення та поведінки, а також використання підтримувальних методів можуть значно підвищити шанси на успішну відмову від куріння.

Фактори, що підсилюють залежність від куріння

Зображення куріння в кіно, на телебаченні, в інтернеті та рекламі можуть впливати на формування позитивного ставлення до звички курити, особливо серед молоді через ідентифікацію людини з героями фільмів та реклами. Як пояснює психіатр Христина Живаго, тютюнові компанії пропонують різні дизайни та смаки “електронок”, що дає відчуття “крутості”, “сучасності”, дає відчуття особливості, чого часто бракує молоді в період становлення особистості.

Христина Живаго,
психіатр, клініка Dr. Zhyvago

Реклама куріння сама по собі вже тригерить людей, які хочуть кинути, адже стимулює спогад про те саме дофамінове задоволення від нікотину. Куріння показують як соціально прийнятне, привабливе проведення часу. Це формує позитивні асоціації з курінням та підсвідоме бажання скористатися цигаркою для “покращення” проведення часу. Особливий вплив це має на підлітків та молодь, які шукають соціального визнання та хочуть гарно проводити час. 

Сьогодні відсоток людей, які вживають електронні сигарети або користуються іншими пристроями для вейпінгу, складає 3,3%. Тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) — 3,0%. Однак саме молодь та жінки є основними споживачами виробів з ароматичними добавками. Майже кожен п’ятий підліток віком 13-15 років курить електронні сигарети, зазначають в огляді “Електронні сигарети, системи для нагрівання тютюну та кальяни: що варто знати”.

У Центрі громадянського представництва “Життя” додають: діти та підлітки, які бачать яскраві вітрини з красивим дизайном сигаретних пачок, мають на 64% більший ризик почати курити (дані Американської академії педіатрії). 

Електронні сигарети курять з таких причин:

  • приємний смак або запах;
  • вживання друзями або членами сім’ї;
  • можливість використовувати їх там, де куріння звичайних сигарет заборонено;
  • “менша шкідливість”;
  • щоб припинити курити шляхом переходу на е-сигарети;
  • щоб не почати знову курити сигарети.

Щодо ТВЕНів це:

  • можливість використовувати їх там, де курити заборонено;
  • це “менш шкідливо”, ніж курити тютюн;
  • вживання друзями або членами сім’ї;
  • подобається аромат, смак;
  • залежність від них;
  • щоб не почати знову курити тютюн;
  • щоб припинити курити тютюн.

Однак як ТВЕНи, так і електронні сигарети є не менш шкідливими, ніж звичайні цигарки. Вони містять нікотин та викликають звикання. Єдиний дієвий спосіб  кинути куріння — відмовитися від нього.

«Тютюнова індустрія найактивніше просуває новітні пристрої для споживання тютюну та нікотину, а саме електронні сигарети, пристрої для нагрівання тютюну, нікотинові снюси. Тютюнові компанії працюють за вже перевіреними методиками та просувають ідею “безпечнішого”, “менш шкідливого” куріння. Це є черговою цинічною брехнею, як було із сигаретами з фільтром. 

Безпечного куріння не існує. Будь-яке вдихання нікотинових, тютюнових випарів вбиває легені та організм в цілому. Дихальна система людини пристосована тільки для повітря, і аж ніяк до диму та пари, якими б словами їх не називала та в яку обгортку б не загорнула тютюнова індустрія», — коментують у Центрі громадянського представництва “Життя”.

Чи впливають ціни на бажання курити? За словами психіатра Христини Живаго, високі ціни на цигарки справді зменшують кількість викурених цигарок. Для багатьох людей це також стає стимулом кинути курити через фінансове навантаження.  

Це підтверджує соціологічне дослідження “Вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні” від МОЗ, ВООЗ та Центру громадського здоров’я (квітень-2023). У дослідженні підрахували: щоденні курці викурюють 17,2 сигарети на день (чоловіки — 18,6, жінки — 12,5). Якщо взяти середню ціну за пачку сигарет у 80 грн, один курець витрачає на куріння в рік 25 112 грн. 

“Всесвітня організація охорони здоровʼя вважає підвищення акцизу на тютюн одним з найефективніших способів зменшення поширеності куріння. Особливо зростання ціни впливає на молодь та вразливі групи населення, які не мають багато грошей. 

За розрахунками Світового банку, підвищення вартості пачки сигарет на 10% дозволяє знизити споживання наркотичної тютюнової продукції на 6-8% у державах з низьким та середнім рівнем доходу, до переліку яких входить Україна”, — роз'яснюють у Центрі громадянського представництва “Життя”. 

Як тоді боротися з курінням? Психіатр Христина Живаго бачить це як комплексний підхід:

  • законодавче обмеження реклами цигарок; 
  • навчання дітей здоровій регуляції стресу та емоцій;
  • заборона куріння в громадських місцях; 
  • підвищення цін на тютюнові вироби.

У Центрі громадянського представництва “Життя” виступають за повну заборону реклами тютюнових та нікотинових виробів, до чого закликає зокрема РКБТ ВООЗ (Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби з тютюном — ред.):

“В Україні вже набула чинності комплексна заборона на рекламу, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну. Водночас в законодавстві є прогалини, якими дуже вдало користуються тютюнові компанії. Саме тому потрібно заборонити викладання в місцях торгівлі та рекламу брендів в інтернеті. Законодавство потрібно посилювати, адже тютюнова індустрія постійно шукає шляхи його обходу й активно порушує вже наявне. Тому важливою складовою є ще й контроль за його дотриманням”.

У Центрі наводять такі дані. Згідно з опитуванням ВООЗ, 63,1% українців планують відмовитися від куріння, однак лише 6,3% з тих, хто пробував, змогли утриматися понад 6 місяців. Причина — не тільки у рекламі тютюнових засобів, а й у відчутті соціальної залученості та приналежності до спільноти. Їх теж формує тютюнова індустрія, організовуючи такі спільноти та сприяючи їхньому розвитку.

Також не менш важливими є психотерапевтична підтримка людей, які збираються кинути курити. За словами Христини Живаго, це групи взаємопідтримки, фармакологічна допомога та корекція ментального стану за потреби. Щоб справді кинути курити, важливо змінити спосіб життя, а, можливо, і соціальне оточення, побудувати здорову самооцінку та розвинути навички емоційної регуляції.

Текст реалізовано в межах стипендіальної програми «Media Fellowship 2024» за підтримки громадської організації «Центр громадянського представництва «Життя».

Тютюнова експансія. Як куріння поширилося світом та стало звичною справою