Колонка
психолог
психолог

У багатьох існує ілюзія, що Новий рік — це щось нове, все негативне лишиться у старому році, тому потрібно все встигнути до 31 грудня, а на свята відпочивати. Це справді може бути гарною мотивацією.

Але вона працює лише у тому випадку, якщо людина не «відкладає» справи весь рік на грудень, а потім нічого не встигає зробити. Якщо ж людина схильна до прокрастинації, то вже у лютому й березні ситуація повториться.

Через силу-силенну справ, які треба доробити, перед Новим роком наростає нервозність, роздратованість і відчуття «накипілого». Втім, треба розуміти, що насправді свята тут ні до чого. Якщо вас наприкінці грудня все почало обурювати — значить, ви ще не навчилися справлятися зі своїми емоціями, говорити про свої почуття і переживання

На додачу через силу-силенну справ, які треба доробити, перед Новим роком наростає нервозність, роздратованість і відчуття «накипілого». Втім, треба розуміти, що насправді свята тут ні до чого. Якщо вас наприкінці грудня все почало обурювати — значить, ви ще не навчилися справлятися зі своїми емоціями, говорити про свої почуття і переживання. А Новий рік просто став останньою краплею.

Одним словом, причини нервувати перед Новим роком у кожного свої. Але результат один і той самий: для когось новорічні свята — це запах мандаринів, сяючі гірлянди і святковий настрій, а для когось — напруга та стрес.

Причини нервувати перед Новим роком у кожного свої. Але результат один і той самий: для когось новорічні свята — це запах мандаринів, сяючі гірлянди і святковий настрій, а для когось — напруга та стрес

Щоб пережити його, постарайтеся навчитись спілкуватися із членами родини, ділитися емоціями. Сходіть до центральної ялинки міста, купіть нову настільну гру і пограйте у неї дві-три години всією родиною. Одним словом — робіть що завгодно, але не сваріться.

Наприкінці невеличкий лайфхак: якщо відчуваєте, що виходите з себе, зупиніться і почніть дихати. Вдих, завмерти, порахувати «один — два — три», видихнути — і в цей момент контролювати процес. Дихальні вправи позитивно впливають на стан тривожності. Якщо п’ять разів зробити цю вправу, тривожність зникне.

Керувати автівкою по-шведськи
Ні, мені не самотньо в новій країні