Махса Аміні

В Ірані не вщухають масштабні протести проти обмежень прав жінок в цій ісламській країні. Причиною стала смерть 22-річної дівчини Махси Аміні. Вона померла після того, як її, ймовірно, побили поліцейські.

Хто така Махса Аміні

Махса Аміні — проста іранська дівчина. Їй було 22 роки. Аміні була етнічною курдкою з міста Саккез у провінції Курдистан на заході Ірану.

У вересні 2022 року Махса разом з сім’єю приїхала в столицю Тегеран. Там 13 вересня її на вулиці затримали представники так званого «Керівного патруля», або по-простому поліції моралі. Приводом стало те, що Махса Аміні нібито неправильно носила хіджаб, який повністю не закривав її волосся.

Що трапилось з Махсою Аміні

У момент затримання Махса Аміні була разом з її братом Кіарешем.

Йому поліцейські заявили, що дівчину відвезуть у відділок для проходження «інструктажу» щодо правил носіння хіджабу і відпустять за годину.

Натомість з відділку Аміні в комі опинилась у лікарні, де померла у відділенні інтенсивної терапії 16 вересня.

Махса Аміні

В поліції заявили, що у відділку поліції у Махса Аміні трапився серцевий напад і їй викликали швидку.

Водночас свідки — жінки, яких затримали разом з Аміні — повідомили, що Махсу побили ще у поліцейському фургоні одразу після затримання. Нібито вона чинила опір силовикам і вигукувала прокльони на їхню адресу.

Також брат Махси помітив на її обличчі синці та забої. На додачу в дівчини була кровотеча з вух. Тому незалежні лікарі припустили, що Махса отримала черепно-мозкову травму.

Після смерті Аміні клініка, де перебувала дівчина, опублікувала заяву в Instagram. В ній повідомлялось, що на момент госпіталізації у дівчини була смерть мозку. Пізніше публікацію видалили.

Проте хакери знайшли і оприлюднили результати сканувань черепа Аміні, яке показало переломи кісток, крововилив і набряк мозку.

У поліції звинувачення у насильстві щодо Масхи Аміні відхилили. Бригадний генерал Хосейн Рахімі назвав такі закиди «цілковитою брехнею», а смерть жінки — «сумною випадковістю». А міністр внутрішніх справ Ірану заявив, що у Аміні, мабуть, «були проблеми із здоров’ям».

Натомість сім’я загиблої повідомила, що Масха була цілком здоровою. 

Протести в Ірані: що відбувається

Після смерті Масхи Аміні Іран охопили масштабні протести проти свавілля влади і пригнічення жінок в країні.

Жінки у багатьох регіонах публічно скидали хіджаби і відрізали собі волосся.

Протестувальниці скандували «Жінка, життя, свобода» та «Смерть диктатору». Під останнім мається на увазі аятола Алі Хаменеї, який є верховним лідером Ірану з 1989 року.

У деяких містах почались сутички з поліцією. Проти мітингувальників застосували перцеві балончики, водомети і навіть зброю.

протести в ірані

Правозахисники повідомили про п’ятьох загиблих від пострілів. Ще десятки людей отримали поранення, серед яких 10-річна дівчинка, в яку влучила куля.

У Нігерії релігійна поліція розчавила бульдозерами майже 4 млн пляшок пива

Права жінок в Ірані. Чи точніше: правила і заборони для жінок в Ірані

За часів правління в Ірані шахів династії Пехлеві (1925—1979) жінки в країні отримали досить широкі права. Але у 1979 році сталася Ісламська революція, і до влади прийшов аятола Рухолла Хомейні. Він повернув закони шаріату і суворі заборони радикального ісламу.

Жінкам в Ірані заборонили з’являтися в публічних місцях без хіджабу, який має повністю закривати волосся. Вдягнена жінка має бути у темний (в ідеалі — чорний), просторий, довгий одяг, який не облягає тіло і закриває його до кистей рук і щиколоток ніг.

Молоді дівчата, які ставляться до правил формально і випускають прядки волосся з-під хіджабу, ризикують мати справу з поліцією моралі, яка проводить «виховну роботу».

правила для жінок в ірані

Після низки попередніх протестів влада країни лише зробила заборону суворішою.

У серпні 2022 року президент Ірану підписав закон, за яким громадянку Ірану можуть покарати за публікацію в соцмережах фотографії без хіджабу. За це жінку можуть оштрафувати, звільнити з держслужби або обмежити в правах на строк від шести місяців.

Також жінкам в Ірані заборонили заходити до державних установ, банків та громадського транспорту без хіджабу, що повністю закриває волосся.

Дрес-коду в Ірані мають дотримувати і жінки, що приїхали в країну.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Саудівській Аравії відкрили перші 30 вакансій машиністок поїзда. Заявки подали 28 тис. жінок