Володимир Зеленський особисто домовляється з депутатами своєї фракції щодо призначення Юрія Вітренка віцепрем’єром. Дмитро Разумков, голова Верховної Ради, не розділяє ініціативи глави держави через багатомільйонні премії кандидата. З'являються чутки про майбутню відставку Разумкова з посади спікера. Представники Петра Порошенка заявляють про можливість коаліції зі «Слугою народу», а представника «Голосу» активно сватають на крісло Разумкова. Ні, це не сценарій нового сезону серіалу «Слуга народу», це політична реальність України.

Монобільшість не працює, немає підтримки ініціатив президента та уряду. Народні депутати вже двічі відмовилися підтримати призначення віцепрем’єром та міністром енергетики Юрія Вітренка, якого рекомендують на Банковій. Можливо, тому, що пам’ятають, як свого часу Денис Шмигаль, чинний прем'єр, зайняв свою посаду через крісло віцепрем'єра з питань громад та територій.

За повідомленням ЗМІ, в Офісі президента навіть провели виховну розмову з народними депутатами, що не голосували за призначення Вітренка. Їм порекомендували «визначитися, з ким вони» та дали час подумати до наступного понеділка — 15 лютого.

Хроніки розпаду

Після виключення зі складу фракції «Слуга народу» Олександра Дубінського почалися розмови, що фракцію готові покинути низка народних депутатів-мажоритарників. А це поховає більшість вже в юридичному сенсі. На рівні інсайдів та чуток обговорюють, що нову коаліцію буде сформовано з представниками «Батьківщини» чи «Голосу». Недаремно нещодавно журналісти зафіксували листування Юлії Тимошенко з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Не відкидають можливість коаліції з «СН» і в «Європейській солідарності». Керівник штабу партії Олександр Турчинов заявив про це в інтерв'ю ВВС.

Зрозуміло, що переформатування парламентської конфігурації вимагатиме заміни ключових посадових осіб. До слова, той же Турчинов повідомив, що п'ятий президент Петро Порошенко готовий очолити уряд.

А декілька анонімних Telegram-каналів систематично розганяють інформацію про кандидатуру Ярослава Железняка («Голос») на позицію голови Верховної Ради. «Українська правда» додала інтриги, написавши матеріал про заміну голови парламенту Дмитра Разумкова на його першого заступника Руслана Стефанчука.

Одним з кандидатів на посаду спікера ВР називають Руслана Стефанчука / Getty images

На думку опитаних Chas News політичних експертів, всі ці події вказують на поглиблення політичної кризи, яку прогнозували ще минулого року. Представники чинної влади намагаються взяти під контроль ситуацію та не допустити позачергових парламентських виборів. На Банковій чудово розуміють, що повторити успіх 2019 року вже не вдасться.

«Для багатьох політичних гравців подальші перспективи Зеленського туманні, тому починаються відцентрові рухи. Разумков хоче будувати свою політичну кар'єру, тому йде на розходження з президентом», — говорить виданню політолог Євген Магда.

Власна гра

Бажання Дмитра Разумкова вийти з тіні Володимира Зеленського помітне вже давно. Заяви та дії спікера часто контрастують з ініціативами президента. Наприклад, в листопаді 2020 року Зеленський подав до парламенту проєкт закону про перезавантаження Конституційного Суду, який скасував повноваження антикорупційних органів. Разумков зареєстрував альтернативний документ, але з менш радикальними пропозиціями — замість перезавантаження суду пропонувалося відновити роботу вищезгаданих органів. Разумков як член Ради національної безпеки та оборони не підтримав рішення про запровадження санкцій проти Тараса Козака та його активів. А також критично висловлювався про можливість призначення в уряд Вітренка, апелюючи до його багатомільйонної премії, яку кандидат не захотів повертати державі. В переддень відкриття п'ятої сесії ВР політик на своїй офіційній сторінці опублікував пафосне відео з закликом працювати. Варто відзначити, що у відзнятому матеріалі не було жодного натяку на зв'язок політика зі «Слугою народу» (через займану посаду не входить до фракції, але є членом партії).

Ми бачимо диференціацію в «СН», тому природно, що Разумков шукає різні підходи для вирішення запитів, що виникають

«Треба знайти голоси під звільнення Разумкова і призначення Стефанчука, але на сьогодні це виглядає надскладною задачею. Разумков працює на власний політичний імідж, він дистанціюється від Зеленського та рішень, які мають токсичне забарвлення. Він має свою думку по багатьох питаннях, наприклад, по КСУ чи призначенню Вітренка. Разумков хоче бути більш центристським, ніж Зеленський», — говорить Володимир Фесенко, керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента».

За словами Олексія Гараня, професора політології Києво-Могилянської академії, у політика, який очолює інституційну установу, тобто ВР, завжди з'являється своя гра. «Голова Верховної Ради, за Конституцією, друга людина в державі, він має широкі повноваження та вплив на формування Кабінету Міністрів. Ми бачимо диференціацію в «СН», тому природно, що Разумков шукає різні підходи для вирішення запитів, що виникають», — пояснює він.

Разом з тим Гарань не виключає, що в команді президента почали готувати Разумкова як лояльного та зручного суперника в наступній президентській кампанії. Нагадаємо, що чинний голова Верховної Ради керував виборчим штабом кандидата Зеленського. Після призначення Івана Баканова в Службу безпеки України очолив партію «Слуга народу», яку після виборів передав Олександру Корнієнку.

Рейтинг довіри

Практично всі голови парламентів незалежної України, за винятком Володимира Рибака (голова ВР при президентові Віктору Януковичу), мали президентські амбіції. Але жоден з них так президентом і не став.

До останнього часу Разумкова навіть не включали до соціологічних опитувань щодо майбутнього президента. Свіжі дослідження демонструють низький рейтинг спікера на потенційних виборах, але високий рівень довіри до нього. За цим показником він випередив навіть президента. Так, дослідження, проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 29 січня по 3 лютого 2021 року, показує довіру до голови парламенту у 32% опитаних, однак не довіряють йому 53%. У Зеленського цей показник відповідно 26,5% і 65,5%. Довіру Юрію Бойку висловили 22% опитаних (не довіряють йому 70%), Петру Порошенку — відповідно 19,5% і 75,5%, Юлії Тимошенко — відповідно 19% і 75%.

Зеленський став політиком завдяки Разумкову, але зараз останній намагається тримати дистанцію / Getty images

На думку Фесенка, дистанціювання Разумкова від президента не додасть рейтингу першому. Спікера сприймають як частину команди Зеленського та асоціюють з ним. «Думаю, що в майбутньому його чекає подальше повільне дистанціювання та власна політична кар'єра, але точно не зараз. Для початку він має знайти свою політичну нішу та показати, чим відрізняється від інших політиків», — говорить Фесенко.

В майбутньому його чекає подальше повільне дистанціювання та власна політична кар'єра, але точно не зараз

Олексій Кошель, голова Комітету виборців України, вважає, що розмови про відставку Разумкова та його самостійну політичну діяльність пов'язані з відсутністю стратегічного підходу в чинної влади. «Не треба відкидати кабінетну боротьбу на Банковій, груп нашіптувачів, які можуть прискорювати процес. Команда Зе показує себе як підлітки, на кожен виклик реагуючи емоціями, а не стратегічними рішеннями», — говорить Кошель.

Експерт зазначає, що Разумков передусім асоціюється з Верховною Радою, рівень довіри до якої надто низький. Крім того, є стійка асоціація з «Слугою народу», яка за рік діяльності вже встигла себе дискредитувати.

Битва соцопитувань. Українці найбільше довіряють Зеленському і Кличку, каже соцгрупа «Рейтинг»
Радник глави ОП розповів, що Зеленський спокійно ставиться до конкуренції Разумкова