Getty Images

Наприкінці минулого тижня завершилися щорічні військові навчання Sea Breeze-2021. Цьогоріч вони стали наймасштабнішими за свою історію. В навчаннях взяли участь 32 країни із шести континентів, які делегували 32 кораблі, 40 літаків та 5 тис. військових, у тому числі 18 команд спеціальних операцій. Серед ситуацій, які були відпрацьовані, зіткнення десантних кораблів, маневри на суші, водолазні операції, морські операції з перехоплення, протиповітряна оборона, взаємодія в ході спеціальних операцій, протичовнова активність, а також пошуково-рятувальні операції.

«Наші кораблі пройшли більше ніж 12 тис. миль, наші водолази більше ніж 330 разів спускалися під воду, пілоти більше ніж 80 годин провели у повітрі, українські й американські морські піхотинці, військові Молдови та Грузії спільно відпрацьовували заходи на суходолі у трьох областях України. Це вкотре продемонструвало нашу спроможність відпрацьовувати спільні завдання за стандартами НАТО», — заявив на церемонії закриття навчань контр-адмірал Олексій Неїжпапа, командувач ВМС України.

Військові аналітики відзначають скупість інформації про хід навчань, особливо це стосується морського компоненту. Можливо, це пов'язано з засекреченістю матеріалів, а, може, справді не було що показати. Як вже розповідав Chas News, ще до початку навчань британський есмінець HMS Defender зайшов у 12-мильну зону в районі мису Фіолент, чим викликав неабиякий переполох у Російської Федерації.

HMS Defender у Батумі / Getty Images

Було неспокійно російському оборонному відомству і в ході навчань. Так, за даними Головного управління розвідки Міноборони України, РФ вивела в море майже весь наявний корабельний склад, який виконував не притаманні для нього завдання.

«Країна-агресор намагається продемонструвати, що вона готова до відстоювання своїх інтересів із використанням військової сили. Але РФ явно не вистачає сил і засобів у Чорному морі», — доповідав представник ГУР Вадим Скібіцький.

Згідно з офіційною інформацією Міноборони РФ, у регіоні проведення Sea Breeze-2021 було проведено перевірку авіації та протиповітряної оборони. Зокрема, у навчаннях задіяли багатоцільові винищувачі Су-30СМ, фронтові бомбардувальники Су-24М, винищувачі-бомбардувальники Су-34 та винищувачі-перехоплювачі Су-27 і дивізіони комплексів С-400 «Тріумф» і «Панцир».

Країна-агресор намагається продемонструвати, що вона готова до відстоювання своїх інтересів із використанням військової сили. Але РФ явно не вистачає сил і засобів у Чорному морі

Не залишилися осторонь і хакери, які тимчасово вивели з ладу низку офіційних сайтів органів державної влади. Крім того, в публічний доступ виклали нібито персональні дані військовослужбовців учасників навчань.

Одразу по закінченню Sea Breeze-2021 у Болгарії стартували не менш масштабні навчання Breeze-2021. Заявлено про участь військових підрозділів флотів 14 країн, в тому числі України. Основна ідея — підвищення оперативної сумісності і взаємодії між ВМС країн учасників навчань через відпрацювання спільних завдань щодо забезпечення морської безпеки в регіоні.

У воді з ворогом

Навчання показали, що українські військові можуть взаємодіяти з західними колегами за їхніми стандартами та практиками. Тобто інтеграція в НАТО проходить не лише на папері. Але викликає занепокоєння, чого чекати від РФ в Чорному морі, коли «натівські» кораблі підуть. На початку липня спецпредставник генерального секретаря НАТО з питань країн Південного Кавказу і Центральної Азії Джеймс Аппатурай заявляв, що Альянс збереже своє представництво в Чорному морі і буде зміцнювати співробітництво з партнерами в цьому регіоні.

«У НАТО тверда позиція, коли справа стосується свободи судноплавства і факту, що Крим — це Україна, а не Росія. Під час цього інциденту (з британським есмінцем HMS Defender — Прим. ред.) союзники НАТО проявили твердість у захисті перерахованих мною принципів», — коментував інцидент Аппатурай.

Проте за вічною стурбованістю та заявами про прихильність і підтримку стоять факти. Конвенція Монтрене дозволяє знаходитися в Чорному морі військовим кораблям нечорноморських держав більше 21 доби. Крім того, загальний тоннаж цих кораблів не повинен перевищувати 30 тис. тонн. Для прикладу, той самий HMS Defender має тоннаж від 8 до 8,5 тонн.

Прохід російського військового корабля через Босфор / Getty Images

Три країни в Чорноморському регіоні є членами Альянсу — це Туреччина, Румунія та Болгарія. За винятком Туреччини, країни мають посередній військовий флот. Але все-таки кращий за українські ВМС.

«Військовий потенціал чорноморських країн-членів НАТО незначний, якщо не брати до уваги Туреччину, але в них свій інтерес в Егейському і Середземному морях. Тому коли ми бачимо в Чорному морі військові кораблі нечорноморських країн, це вже є військова операція стримування РФ. Вірогідність того, що Кремль наважиться на напад з моря, фактично нульова. Присутність кораблів НАТО — це запорука умиротворення РФ. Приблизно як це було в 2014 році, коли більше 80% часу кораблі Альянсу були в регіоні. На мою думку, саме це не дало Путіну піти за інерцією в наступ з Криму на суходолі», — розповідає виданню Андрій Клименко, представник «Морської експертної платформи».

Коли ми бачимо в Чорному морі військові кораблі нечорноморських країн, це вже є військова операція стримування РФ. Вірогідність того, що Кремль наважиться на напад з моря, фактично нульова. Присутність кораблів НАТО — це запорука умиротворення РФ

Експерт зазначає, що існує ризик блокування з боку РФ торгових маршрутів з Босфору до українських портів. Тому від наших західних партнерів постійно просять міжнародний патрульний проєкт для захисту судноплавства. «Торгові маршрути від Босфору до портів Одеси, Миколаєва і Херсона проходять біля захоплених РФ українських газових родовищ та бурових платформ. Ця концепція давно відпрацьована в Керченській протоці, коли військові кораблі зупиняли торгові судна під виглядом перевірок, що затягувалися в часі. Судновласники не захочуть наражати себе на небезпеку інциденту з військовими, а страхові компанії в рази піднімуть вартість страхування. Все це не на користь судноплавства у цьому районі», — говорить Клименко.

Подібні патрульні проєкти вже показали свою дієвість проти піратів в Аденській затоці та Червоному морі.

Тоннаж і дні

Формально обмеження конвенції Монтре можна обійти. Наприклад, під час навчань вперше з 2008 року в Чорне море зайшов американський фрегат USCGC Hamilton, що належить до берегової охорони Національної гвардії США. Юридично фрегат не є військовим кораблем, оскільки американська Нацгвардія не підпорядковується Пентагону.

Ще один варіант — це закінчення будівництва каналу «Стамбул». Наприкінці червня президент Туреччини Реджеп Ердоган дав символічний старт будівництву нового каналу, що має поєднати Мармурове та Чорне моря. Очікується, що будівництво вартістю $15 млрд закінчать за шість років. Новий канал «дублюватиме» протоку Босфор, але на нього не розповсюджуватимуться обмеження конвенції Монтре.

Серпень і вересень будуть дуже неспокійні. По-перше, це вибори в Держдуму РФ, російські військові навчання «Запад-2021». По-друге, українська річниця Дня незалежності — згадаємо, що Путін полюбляє знакові дати

Втім, шість років — це задовгий термін, щоб залишатися наодинці з РФ, яка вже перетворила Крим на військову базу, і мрії зробити Чорне море своїм внутрішнім. Більше того, Туреччина завжди діє у власних інтересах. До прикладу, будучи членом НАТО, офіційний Стамбул закуповує російські комплекси С-400. Прогнозовано, що усунення обмежень Монтре в Чорному морі призведе до політичного конфлікту з РФ.

Гаряча осінь

Михайло Самусь, заступник директора «Центру досліджень армії», вважає, що варто очікувати провокації РФ вже ближчим часом. Тому іншого виходу, як будувати і відновлювати свій флот, ми не маємо. «Я думаю, що серпень і вересень будуть дуже неспокійні. По-перше, це вибори в Держдуму РФ, російські військові навчання «Запад-2021». По-друге, українська річниця Дня незалежності, згадаємо, що Путін полюбляє знакові дати. Крім того, проводитиметься Кримська платформа, що викликає незадоволення у Кремля»,— прогнозує Самусь.

Григорій Перепелиця, директор «Інституту зовнішньої політики», також поділяє думку, що РФ готова до війни в чорноморському регіоні. Під час маневрів у квітні 2021 року на українських кордонах відбулося стратегічне розгортання трьох армій. В ЗМІ залишилися непоміченими навчання з комплексної мобілізації людських та транспортних ресурсів в трьох військових округах — Центральному, Південному та Західному. Відпрацьовано збільшення чисельності військовозобов'язаних з 120-150 тис до 500 тис. осіб. Тобто РФ має все необхідне для блокади наших портів і висадки десанту, саме це відпрацьовували і демонстрували в ході весняних навчань в Криму.

Російський корабель в окупованому Севастополі / Getty Images

«Квітневе стягування російських військ на кордоні мобілізувало Захід і НАТО до солідарності з нами, але не більше. НАТО заявило про ненадання ПДЧ для України, Німеччина відмовилася постачати зброю, Байден заморозив надання військової допомоги на $150 млн. Захід проковтнув, а Кремль цю реакцію зафіксував. Тому треба готуватися до війни, готувати ЗСУ до відсічі збройної агресії. На Сході ми несемо систематичні втрати через снайперський вогонь, при цьому ніяк не відповідаємо. Більше того, військових перетворили на воєнізовану охорону позицій, жодних завдань чи навчань. Можна лише уявити, який там моральний настрій», — пояснює Перепелиця.

Квітневе стягування російських військ на кордоні мобілізувало Захід і НАТО до солідарності з нами, але не більше. НАТО заявило про ненадання ПДЧ для України, Німеччина відмовилася постачати зброю, Байден заморозив надання військової допомоги на $150 млн. Захід проковтнув, а Кремль цю реакцію зафіксував

Він нагадує, що Україна не має жодного військового союзника, а в очах західних партнерів не демонструє бажання захищатися. Наприклад, у відповідь на російське стратегічне навчання з розгортанням трьох армій на кордонах наш головнокомандувач не зміг придумати нічого кращого, ніж провести ротні навчання із захисту і охорони об'єктів.

«Ситуація дуже складна. Путін діє за принципом класичних військових агресій. Він дає чіткі сигнали. Його стаття про історію України українською мовою — це ідеологічно-пропагандистська «накачка» перед початком військової операції. Згадайте, так робив Гітлер щодо Судет, Муссоліні — щодо Ефіопії. Це наратив про «ісконну» територію, якої несправедливо позбавили країну», — говорить Перепелиця.

За його словами, через свою нерішучість НАТО може втратити весь південно-східний фланг оборони Альянсу. До анексії Криму більшу частину берегової лінії в Чорному морі контролювала Туреччина, наступною була Україна. А саме контроль берегової лінії має стратегічне значення на театрах воєнних дій на морі. Бо саме від неї залежить, як буде розосереджено флот.

«Путін убивця?» — «Так»
Лукашенко наказав закрити кордон з Україною, але не закрив його. Що відбувається насправді?
Кривава ХАМАСутра. Чому ізраїльсько-палестинське протистояння простіше розпалити, ніж загасити