Getty Images

Ізраїльтяни насолоджувалися можливістю ходити в приміщеннях без масок менше двох тижнів. 15 червня їхній уряд скасував масковий режим, але з 27-го вводить його знову. Незважаючи на те, що повну вакцинацію пройшло близько 60% населення.

Німецький канцлер Ангела Меркель обговорила з президентом Франції Емманюелем Макроном, як чинити з невакцинованими людьми, які приїжджають до Співтовариства з країн із високим рівнем поширення COVID-19. «Залізна фрау» пояснила, що в Німеччині таких відправляють на обов'язковий карантин, і поскаржилася, що таким чином діють не у всій Європі. Поки що. Якщо Німеччина з Францією про щось домовляться, іншим країнам ЄС залишається лише робити вигляд, що це спільне рішення об'єднаної Європи. Або оголошувати референдум про Brexit. У Німеччині повну вакцинацію пройшло 33% населення.

23 червня Україна повернула на кордоні обов'язкове тестування на коронавірус для громадян, які прибувають із Індії, Великобританії, Росії та Португалії. Решта може, як і раніше, в'їжджати без тестів. В Україні повністю вакциновано 1% населення.

По новому колу

У Глобальному альянсі з вакцин та імунізації (GAVI) пояснюють, що перший варіант штаму Delta (зараз їх уже два) виявили в Індії наприкінці 2020 року, коли країною прокотилася друга хвиля COVID-19. Зараз його виявляють у 92 країнах, і на думку вчених, незабаром він буде у світі домінуючим. Новий штам більше, ніж у два рази, заразніший у порівнянні з «британським» варіантом. У півтора рази частіше зараження цим штамом призводить до реанімації. Більш того, вчені відзначають тенденцію до поширення нового варіанту штаму Delta — Delta +, який потенційно може бути ще більш небезпечним, ніж «оригінальний» Delta.

23 червня секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що в Україні зафіксовано перші випадки зараження новим штамом SARS-CoV-2. За його словами, штам Delta (він же «індійський») завезли до нас жінка 66 років і її 16-річний онук, які днями повернулися з Росії.

У Індії ховають померлого під час пандемії / Getty Images

Втім, можна припустити, що новий варіант вірусу з'явився у нас набагато раніше. Річ у тому, що секвенування (повне визначення вірусного генома) — процедура досить складна і дорога. Тому для секвенування зразки вірусів із України відправляють до Європи, і роблять це нечасто. Варто нагадати, що навесні цього року, на початку березневого спалаху, «британський» варіант коронавірусу в Україні виявили завдяки приватній ініціативі компанії «Фармак», яка оплатила секвенування зразків, а не завдяки зусиллям держави.

Із нагоди виявлення нового штаму 23 червня провели засідання РНБО. За словами Михайла Радуцького, голови комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, який був присутній на засіданні, на РНБО винесли як мінімум сім питань. Серед них — повернення обов'язкових ПЛР-тестів при перетині кордону, посилення карантину та прискорення вакцинації населення. Данилов, зокрема, не виключав закриття сполучень із деякими країнами, хоча це рішення на засіданні так і не ухвалили.

Через низький рівень вакцинації та велику міграцію з Росії штам Delta може поширитися на території нашої країни навіть швидше, ніж у сусідів

Із заявою виступила і Національна академія наук України. Там припускають, що через низький рівень вакцинації та велику міграцію з Росії штам Delta може поширитися на території нашої країни навіть швидше, ніж у сусідів.

Чорні ночі Петербурга

Мер Москви Сергій Собянін зазначив, що «індійський» штам виявили у 90% хворих москвичів. Навіть офіційна статистика (в російських реаліях зазвичай занижена) показує з початку липня зростання захворюваності COVID-19 у Московській області більш, ніж у три рази: до 2,3 тис. нових випадків на добу. «По суті, ми заново починаємо проходити історію з пандемією коронавірусу. Причому з більш важкими наслідками», — сказав Собянін наприкінці минулого тижня.

Пункт щеплень у Москві / Getty Images

Утім, у північних сусідів найгірша ситуація в Санкт-Петербурзі. Офіційна статистика не показує істотного збільшення числа заражених, проте наприкінці червня смертність від COVID-19 у Петербурзі перевищила 90 осіб на день — це максимум від початку пандемії. За даними бази геномів GISAID, саме в Ленінградській області виявили найбільшу кількість варіантів нового вірусу серед усіх регіонів Росії. За повідомленнями в соціальних мережах, в ковідних відділеннях петербурзьких лікарень не вистачає місць, тому хворих доводиться розміщувати в коридорах. Побічно цю інформацію підтверджує те, що 25 червня мерія Санкт-Петербурга відкрила нове ковідне відділення на 150 місць.

В ковідних відділеннях петербурзьких лікарень не вистачає місць, тому хворих доводиться розміщувати в коридорах

У Британії ситуація не краща: ще в середині червня місцева влада повідомляла, що більше 90% нових випадків COVID-19 викликані саме «індійським» варіантом вірусу. У зв'язку з цим уряд переглянув плани з ослаблення карантину.

Коли нас накриє?

Про прихід чергової хвилі «корони» ще на початку червня попереджав Павло Ковтонюк, колишній заступник міністра охорони здоров'я, а нині — співзасновник «Українського центру охорони здоров'я». Ковтонюк зазначає, що попередні хвилі COVID-19 проходили за одним сценарієм — через декілька тижнів після зняття обмежень число нових випадків поступово починало збільшуватись і згодом доходило до пікових значень. І до певного часу таке зростання було непомітним, додає Ковтонюк.

Експерти поки що не беруться прогнозувати динаміку поширення нового штаму нашою країною / Getty Images

Утім, експерти поки що не беруться прогнозувати динаміку поширення нового штаму нашою країною і небезпеку перевантаження системи охорони здоров'я новими хворими. Так, Алла Мироненко, завідувачка відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології, передбачає, що пацієнти, які вже перехворіли «короною», викликаною «уханським» або «британським» штамом, навряд чи захворіють «індійським». А якщо і захворіють, перебіг хвороби буде значно легшим. За словами Мироненко, основна група ризику — люди, які ще не стикалися з COVID-19.

Водночас Андрій Александрін, керівник громадської організації «Інфекційний контроль в Україні», нагадує, що багато людей вдруге важче хворіли «короною», ніж першого разу. Чому у випадку з «індійським» штамом ситуація має бути іншою? — запитує він, хоча і додає, що робити будь-які висновки зарано.

У країнах, де зараз спостерігають спалах захворюваності, викликаний новим штамом, як-то Індонезія, Британія, Росія або Португалія, останній сплеск COVID-19 був узимку

Але є і хороші новини: у країнах, де зараз спостерігають спалах захворюваності, викликаний новим штамом, як-то Індонезія, Британія, Росія або Португалія, останній сплеск COVID-19 був узимку. В країнах же Східної Європи, де, як і в нас, останній спалах «корони» зафіксували в березні, кількість нових заражень поки що йде на спад. Як і в Україні.

Вколотися і забути

Вакцинація — єдиний спосіб захисту від нового штаму коронавірусу. В Україні для екстреної вакцинації проти COVID-19 використовують три вакцини: Comirnaty (Pfizer / BioNtech), «оксфордську» вакцину (AstraZeneca, Covieshield, AstraZeneca SK bio) і Coronavac.

Перші дві також використовують у Великобританії, і вони довели ефективність проти «індійського» штаму. Так, дві дози Comirnaty захищають від симптоматичного перебігу хвороби на 88% і запобігають госпіталізації в 94% випадків. Для AstraZeneca ці показники становлять 74% і 92% відповідно. Летальних випадків серед людей, які пройшли повну вакцинацію однією з цих двох типів вакцин, не виявлено.

Наявні в Україні вакцини захищають від індійського штама / Getty Images

Що стосується Coronavac, підтверджених даних щодо його ефективності проти «індійського» штаму поки що немає. Однак в Індонезії масово використовували для вакцинації саме Coronavac. І під час нинішнього спалаху, викликаного штамом «Дельта», як пише Reuters, з 5 тис. медичних працівників у місті Кудус на Яві, які отримали дві дози Coronavac, заразилися «короною» близько 350 осіб — 7%. У більшості з них захворювання проходило безсимптомно або в легкій формі. Госпіталізація та киснева терапія були потрібні лише для невеликого числа хворих.

Дві дози Comirnaty захищають від симптоматичного перебігу хвороби на 88% і запобігають госпіталізації в 94% випадків. Для AstraZeneca ці показники становлять 74% і 92% відповідно

Так чи інакше, говорить Александрін, всі три вакцини, які зараз застосовують в Україні - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca і CoronaVac, — рекомендовані ВООЗ для екстреного використання, тому вакцинація доступними препаратами — краще, ніж відсутність будь-якої.

Ласка Божа на Кумарі. Як фірма з капіталом в $1 тис. стала імпортером вакцини від COVID-19 в Україну і чому важливо про це знати?
Вакцини перетворюють на єдинорогів. Скільки в цьому році заробили фармкомпанії на щепленнях проти COVID-19?
Чужими коліться і свої робити не баріться. Чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин?