електронне бронювання

В Україні загалом можливо забронювати близько 1,2 млн людей, водночас більшість із цієї кількості вже заброньовані.

Про це в інтерв’ю Forbes розповів заступник міністра економіки Віталій Кіндратів.

Так, «бронь» уже отримали близько 800 тис. українців, тож, за словами Кіндратіва, зараз «є певний запас».

Крім того, Міністерство економіки визнало критично важливими понад 700 підприємств, установ і організацій. Загальну кількість компаній ще підраховують. Статус критично важливого підприємство отримує на рік. 

Ті компанії, які отримали цей статус, можуть забронювати працівників від мобілізації. 100% своїх працівників можуть забронювати такі підприємства:

  • критично важливі для забезпечення потреб війська та військових підприємств;
  • паливо-енергетичного та оборонно-промислового комплексів;
  • ті, що займаються будівництвом фортифікаційних споруд або реалізують проєкти міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, напередодні на порталі «Дія» запрацювало електронне бронювання для військовозобов’язаних. Тепер керівники компаній, які є критично важливими для економіки або працюють на потреби Сил оборони, зможуть забронювати своїх співробітників.

Більше про бронювання від призову

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що уряд працює над оновленою системою бронювання. Він розповідав, що вона стосуватиметься підприємств, які наповнюють бюджет країни своїми податками.

Водночас прем’єр також доручав міністерствам внести оновлену постанову про бронювання, яка б забезпечила справедливе надання відстрочки від мобілізації.

Тим часом у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331, який визначає умови так званого економічного бронювання.

Згідно з ним, підприємці та компанії мають сплатити підвищений військовий збір розміром 20 тис. грн за кожного свого працівника, якого хочуть забронювати. Кому саме слід надати «бронь», вирішуватиме сам бізнес, визначаючи, хто є найбільш критичним для його роботи.

Згодом до парламенту також подали альтернативні законопроєкти, що передбачають інші моделі економічного бронювання — № 11331-1 та № 11331-2.

Мобілізаційний дедлайн. Що зміниться для військовозобов'язаних після 16 липня