Важко уявити сучасне житло без електричних приладів. Вони вважаються економічними, але іноді суми у ЖКГ стверджують протилежне. Ми розповімо про найпростіші способи, які допоможуть заощадити електрику.

Класи приладів: на що вони впливають

На техніці або в інструкції до неї можна побачити позначення «А», «D» та інші. Маркування показує енергоефективність пристроїв. Найбільш економічними є вироби класу «A+++».

Пральна машина та інша техніка з позначенням «G» — марнотратники електрики. Зверніть увагу на те, скільки споживають блендери, холодильник, пристрої в будинку. Можливо, більш економічно купити нову техніку з класом «A+++». Вона коштує трохи дорожче, проте потім доведеться менше платити за електрику.

Фантомне навантаження та розумне використання

Перед виходом з будинку необхідно від'єднувати подовжувачі від розеток. Вони «крадуть» близько 15% електрики в режимі сну. Якщо в перехідник увімкнений зарядний пристрій, показник зростає. Варіанти розумного використання техніки для економії:

  1. Віддайте перевагу ноутбуку. Якщо у вас є лептоп та ПК, краще працювати на першому пристрої. Стаціонарний комп'ютер споживає в кілька разів більше електроенергії, ніж ноут. Подивитися серіал, зайнятися серфінгом на веб-сторінках можна на компактному лептопі.
  2. LED-освітлення. Лампи розжарювання швидко перегорають, мотають більше кВт на лічильнику, ніж «економки». LED-освітлення наближене до природного, джерела не вимагають багато енергії, довговічні.
  3. Розумна зарядка. Поповнюючи енергію на смартфоні, планшеті, увімкніть авіарежим. Це дозволить швидше зарядити акумулятор, а отже, електрики витрачатиметься менше.
  4. Якщо в будинку встановлено лічильник день-ніч, рекомендуємо користуватись обігрівачами, кондиціонерами після 22.00.

Потрібно від'єднувати подовжувачі від розеток. Вони «крадуть» близько 15% електрики в режимі сну.

Інші способи економії

Зверніть увагу, як часто сушите речі у пральній машині. За рік використання опції витрачається більше енергії, ніж під час експлуатації холодильника. Спробуйте обладнати житло сонячними батареями. Вони здатні живити як дрібну, так і велику техніку. Кількість отриманої енергії залежить від розміру батареї.

Обов'язково вимикайте пральні машини, посудомийки та інші прилади, які не потрібні в цей час. Можна утеплити житло, це допоможе швидше його прогріти взимку. Спосіб особливо актуальний, якщо використовуєте конвектори. Дотримуючись цих простих правил, ви не тільки заощадите гроші, але й зробите внесок в екологію планети!