Із 15 по 19 вересня у Львові у 28 раз проходитиме одна із найважливіших подій у сфері книговидавництва — Book Forum Lviv (до 2018 року подія називалась звичніше — Форум видавців у Львові). Фокусна тема цьогорічного фестивалю, який, до речі, відбуватиметься у двох форматах — офлайн і онлайн — «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними».

І поки ви купуєте квитки до Львова, та плануєте встигнути на всі події, які вас цікавлять, Chas News обрав 5 нон-фікнш книг від українських видавництв, які вийшли у 2021 році та які можна буде придбати в середині вересня у Львові.

«Стартап, скейлап, скрюап», Юрген Аппело

Видана: Фабула, 2021

Запускати стартап важко. Зробити його прибутковим —  ще важче. Юрген Аппело — автор книги — ділиться своїми міркуваннями про те, як вашій справі вижити в умовах сучасного ринку, коли глобальна конкуренція посилюється щодня. Автор — чинний підприємець, голова компанії Agility Scales, входить до списку топ-50 експертів із лідерства від видання Inc.com.

«Стартап, скейлап, скрюап», Юрген Аппело

У своїй книзі Аппело дає відповіді на запитання, які постають перед кожним керівником: як правильно найняти потрібного співробітника, чому варто вчитися керувати компанією віддалено та як показувати ріст у час перманентних криз. Для цього він пропонує 42 інструменти, які кожен підприємець може застосувати у своїй справі.   

«Що я знаю про роботу кав’ярень. Реалії бізнесу від власника мережі 3fe Coffee», Колін Гармон

Видана: Наш Формат, 2021

Хочете відкрити кав'ярню? Тоді книга точно для вас. Колін Гармон не лише письменник (хоча правильніше сказати, взагалі не письменник), а і власник мережі 3fe Coffee, чотириразовий переможець Чемпіонату барист Ірландії та фіналіст Усесвітнього чемпіонату барист. Спираючись на власний досвід, він розповідає про всі проблеми, які зустрілись на його бізнес-шляху. Починаючи з того, як важко самому собі нараховувати зарплатню, до того, як знайти людей, які будуть горіти бізнесом так само, як ви (спойлер: таких людей майже неможливо знайти; власник і найманий працівник завжди мають різну мотивацію).  

«Що я знаю про роботу кав’ярень. Реалії бізнесу від власника мережі 3fe Coffee», Колін Гармон

Також автор пише про важливість дисципліни у створенні бізнесу (його правила, до речі, можна використовувати не лише у кавовій справі), якої він навчився, працюючи у мережі McDonald's.  

«10 уроків для світу після пандемії», Фарід Закарія

Видана: Наш Формат, 2021

Переходимо до «важкої артилерії» у нашій добірці книг.  Робота Закарії отримала світове визнання та стала найкращою нон-фікшн книгою 2020 року за версією Amazon. Що вже є однією з причин прочитати її.

«10 уроків для світу після пандемії», Фарід Закарія

Назва книги говорить сама за себе —  у ній автор розповідає про те, що відбуватиметься зі світом у буремний постпандемічний період. Чи призведе Covid до нової холодної війни, чи рятує країни введення карантину та чому деякі країни так швидко впорались із поширенням «корони». Про все це в роботі політичного аналітика Фаріда Закарії.  

«Дієва економіка для важких часів», Естер Дюфло, Абхіджіт Банерджі

Видана: Наш Формат, 2021

Чи замислювалися ви, що ми, можливо, покоління людей, яке стане свідком апокаліпсису? Як мінімум, економічного. А от автори Дюфло та Банерджі не просто замислились, а написали про це книгу та стали лауреатами Нобелівської премії.

«Дієва економіка для важких часів», Естер Дюфло, Абхіджіт Банерджі

«Дієва економіка для важких часів» отримала позитивні рецензії від головних бізнес-видань світу — Wall Street Journal, Financial Times та The Economist. У своїй книзі-дослідженні автори розмірковують (і пропонують ліберальні рішення, інколи аж занадто ліберальні) про ситуації, які вже встигли стати своєрідними кліше — як урівноважувати економіку й боротися з бідністю, чи загрожує людству штучний інтелект та чи правда те, що  імміграція негативно позначається на зарплатах місцевим.

«Вино без правил», Анна Євгенія Янченко

Видана: Віхола, 2021

Закінчимо на мажорній ноті (не все ж розмірковувати про постковідну реальність та економічні кризи). Сомельє Анна Євгенія Янченко, яка продегустувала більше 15 тис. вин, написала книгу-путнівник у світі цих напоїв.

«Вино без правил», Анна Євгенія Янченко

Автор розповідає не лише про банальності на кшталт «яке вино обрати: солоке чи сухе» або «чим відрізняється шампанське від проссеко», а й у легкій формі ділиться історіями напоїв. Наприклад, у книзі ви знайдете оповідь про те, хто зіпсував імідж напою Ламбруско. Також Янченко пропонує «інструкцію», яка навчить вас читати етикетку та обирати відповідний бокал для улюбленого напою.