FPV-дрон

Такої кількості дронів, яку зараз застосовує Україна, не використовували у жодному збройному конфлікті в історії.

Дрони стали вже не просто помічники розвідки, піхоти та артилерії, а й цілком самостійними бойовими одиницями, на «гвинти» яких лягає скидання боєприпасів, розвідка, дорозвідка, коригування вогню та ще безліч супутніх безпілотницьких справ.

FPV-дрон — одне з найпоширеніших слів в українському інфопросторі зараз. І його популярність цілком виправдана, бо за один бойовий виліт ця «пташка» може знищити ворожу техніку, яка у тисячі разів переважає її вартість. Він без проблем залітає у вікна, бліндажі, автомобілі та інші важкодоступні місця, куди звичайному коптеру не дістатися.

Chas News розповідає, що таке FPV-дрон, скільки він коштує та які задачі вирішує на фронті.

Що таке FPV-дрон

Дрони FPV — це безпілотні літальні апарати, які оснащені функцією «вид від першої особи» (First Person View — скорочено FPV). Оператор керує безпілотником за допомогою пульта і бачить місцевість навколо безпілотника в реальному часі за допомогою спеціальних окулярів, так, ніби сидить усередині самого безпілотника, подібно до пілота.

Варто зазначити, що FPV-дрон це не військова техніка. Такі БПЛА у цивільному житті використовують для розваг, наприклад, у спортивних перегонах.

Вони можуть нести корисне навантаження, при цьому у FPV-дронів немає автопілота і вони літають без GPS.

Натомість для FPV-польотів необхідні:

  • БПЛА із вбудованою камерою, здатний передавати відео у реальному часі.
  • Контролер польоту — пульт із радіокеруванням.
  • Монітор або окуляри віртуальної реальності.

Які бувають FPV-дрони

FPV-дрони поділяються на три основні типи:

  • Гоночні — призначені для польотів змагань, вони дуже легкі та маневрені.
  • Кінематографічні — оснащуються найкращими камерами і можуть записувати відео у високій якості.
  • Фрістайл — займають нішу посередині перших двох.

Використання FPV-дронів на війні

Українські військові активно застосовують FPV-дрони практично із самого початку повномасштабного російського вторгнення. Ними оперують різні підрозділи ЗСУ, Нацгвардії, СБУ та Сили спецоперацій і бійці ГУР й інші підрозділи.

Зазвичай військові діють невеликими групами з операторів і їх помічників. Іноді FPV-дрони діють у парі з розвідувальними коптерами — це забезпечує більшу ефективність застосування та ситуаційну обізнаність для операторів.

Військові використовують FPV-дрони:

  • як дрон-камікадзе з різними бойовими частинами,
  • для скидання боєприпасів на противника з подальшим поверненням безпілотника.

У навчених руках FPV дрони-камікадзе є високоточною зброєю, яка здатна вражати броньовану техніку і знищувати особовий склад ворога.

Дрони можуть нести боєприпаси різних типів та різної ваги, залітати у окопи і траншеї та вікна будівель, окрім того потрапляти у люки і двері ворожої техніки. Такі безпілотники дають можливість уражати ворожі цілі на дистанціях до 10 і можливо, більше кілометрів.

Ціна та виробництво FPV-дронів в Україні

Одна з великих переваг FPV-дронів — їхня невисока ціна. Вартість одного такого БПЛА складає 8—60 тис. грн. 

На остаточну ціну FPV-дрона впливає його комплектація. Цей вид безпілотника — конструктор, який можна зібрати під конкретні завдання — камікадзе, бомбери, розвідувальні тощо.

До прикладу, виробництво ударних БПЛА на базі гоночних квадрокоптерів коштує дуже дешево — від $200 за штуку. Саме таку собівартість нещодавно озвучила громадська організація «Хвиля'91», яка запустила завод із виробництва дронів-камікадзе з комплектуючих, які постачають азіатські партнери.

У вересні 2023 року Міноборони допустило до експлуатації в ЗСУ вітчизняний ударний FPV-дрон KH-S7, який призначений для ураження рухомих та стаціонарних наземних цілей. Того ж місяця нацгвардійці за допомогою цього дрона знищили новітній російський танк Т-90.

FPV-дрон KH-S7 несе корисну вагу в 1 кг на відстань 7 км. Потужності вистачає і на більше, але це вже залежить від умов. За словами розробників, цей безпілотник українські військові застосовували на дальності 9,5 км. Виробник зараз займається масштабування випуску дронів для задоволення наявних потреб українського війська.

FPV-дрон

Також в Україні працюють над FPV-дронами з самонаведенням, зокрема, фахівці компанії AirUnit. У компанії пояснюють, що за наявності такої системи, оператору БПЛА потрібно лише захопити ціль, виділивши об’єкт на екрані, а далі у справу вступить програмне забезпечення.

FPV-дрон

Крім того розробляють і виготовляють боєприпаси для скиду з FPV-дронів. Волонтери з проєкту «Сталеві Шершні» створили спеціальний шрапнельний боєприпас з готовими уражаючими елементами у вигляді металевих кульок, призначений для боротьби з живою силою противника.

FPV-дрон

Технічні характеристики FPV-дронів

Важливий параметр ефективності FPV-дрона — його вага. Тому інженери намагаються максимально полегшити конструкцію. Для цього на FPV-дрони ставлять легкі малоємні акумулятори, а тому заряду вистачає лише на кілька хвилин роботи.

Скільки літає FPV-дрон, також залежить від погодних умов — сильний вітер його здуває убік та ускладнює рух.

Вага FPV-дрона в залежності від моделі становить від 46 до 250 грам.

FPV-дрон може розвивати швидкість понад 100 км/год.

Вага, яку може підняти FPV-дрон:

  • мікро-моделі — 200-500 г,
  • міні-коптери — від 0,5 до 2 кг,
  • пристрої середнього розміру — від 2 кг до 5 кг.

Нагадаємо, навесні 2023 року, Кабмін ухвалив рішення, яким максимально спростив імпорт матеріалів для виробництва боєприпасів і бойових частин для БПЛА.

Яку загрозу для рф становить прибуття ATACMS в Україну — аналіз ISW