Якщо премія з фізики негласно вважається головною в пантеоні нобелівських наукових нагород, то премія миру – найшанованіша гуманітарна регалія із чинних.

Щоби підкреслити особливий статус цієї номінації, її вручають не у Стокгольмі, а в Осло. Кількість номінантів у ній зазвичай найбільша. За даними Нобелівського комітету, цьогоріч список претендентів складався з 318 учасників. Втім, зустрітись у 2020-му їм не судилось – через пандемію традиційний пишний банкет скасували, обійшовшись «скороченою версією» святкування.

У підсумку «скромного» святкування, Нобелівську премію миру-2020 отримала Всесвітня продовольча програма – частина діяльності в структурі ООН, спрямована на боротьбу з голодом і бідністю.

Далека і супермасивна. Нобелівську премію з фізики вручили за вивчення чорних дір

Премія присуджена з формулюванням «за зусилля із боротьби з голодом, створення умов для покращення умов для миру у постраждалих від конфліктів зонах, а також за провідну роль у зусиллях із недопущення використання голоду як зброї під час воєн і конфліктів».

Цюй Дуньюй, генеральний директор ФАО, назвав це рішення нобелівського комітету «заслуженим визнанням невпинних зусиль поколінь гуманітарних працівників у всьому світі, спрямованих на боротьбу з голодом».

Визнання організації на такому рівні, вважає Дуньюй, дозволить привернути увагу до проблеми голоду у всьому світі. Але, що не менш важливо, це визнання стимулює приплив донатів, на які ФАО існує. До того ж, фінансову частину премії розміром 10 млн шведських крон ($ 1,12 млн) передадуть ​​до загального фонду боротьби з голодом. Цей фонд у 2020 році становить понад $9 млрд.

Не применшуючи загальних заслуг ФАО в гуманітарній сфері, варто зазначити – перемога організації забезпечена низкою побічних факторів. Один з них – символічність моменту. Присудження премії збіглося зі святкуванням Всесвітнього дня продовольства і 75-річчям заснування ФАО. «Дали, тому що час» – одна з частих аргументацій вибору Нобелівського комітету.

Присудження премії миру не конкретній людині, а  інституції – не прецедент

Другий фактор – політичний. Список претендентів суворо засекречений і оголошується лише через півтора місяця після вручення премії. За неофіційними даними, які щороку незмінно випливають в ЗМІ, серед номінантів були президент РФ Володимир Путін, опозиціонер Олексій Навальний, лідер білоруських протестів Світлана Тіхановська, активіст з Гонконгу Натан Лау. Експертне співтовариство при цьому схилялося до думки, що нобелівський комітет обере політично нейтрального кандидата, щоб не загострювати можливе протистояння і не робити премію аргументом у політичній боротьбі. Зокрема, норвезький Інститут дослідження проблем світу пророкував перемогу в цій номінації Комітету захисту журналістів.

Присудження премії миру не конкретній людині, а  інституції – не прецедент. За даними того ж Нобелівського комітету, з трьох сотень кандидатів на премію в поточному році  107 – це організації та об'єднання. У різні роки переможцями ставали МАГАТЕ, Миротворчі сили ООН, Дитячий фонд ЮНІСЕФ.

За які заслуги ФАО отримало всесвітнє визнання і мільйон доларів?

Заснована в 1961 році організація ставить собі за мету боротьбу з голодом. У ФАО працює близько 17 тис. людей, вона веде діяльність у 90 країнах світу. За її розрахунками, голод повинен бути повністю викорінений до 2030 року.

Але, з огляду на те, що на сьогодні кількість голодуючих налічує 815 млн, а більше 2 млрд людей недоїдають і динаміка поліпшення цих показників мінімальна, то завдання виглядає надскладним і вимагає максимальної мобілізації ресурсів.

Проблема голоду сконцентрована в країнах, охоплених конфліктами

Проблема голоду сконцентрована в країнах, охоплених конфліктами: близько 60% голодуючих зосереджені саме там. Тому в останні роки ФАО спрямовувала свої зусилля на Сирію і Ємен, де завдяки її діяльності доступ до продовольства отримали 10 млн людей. Також ФАО активна в Нігерії, Малі, Південному Судані та Нігерії.

У 2020 році проблема голоду зросла через пандемію та економічну кризу. За прогнозами ФАО, кількість людей, які голодують, через це зросте на 80-130 млн. Тому гроші точно не завадять організації.

Український слід

Наша країна – один із основних постачальників продовольства на світовий ринок. Номер один з експорту соняшникової олії,  входить у топ-3 з поставок кукурудзи і пшениці та у топ-10 з експорту молочних продуктів.

Втім, навіть такі досягнення не вберегли від того, що ми отримали статус країни, в якій наявна проблема голоду. У 2018 році разом з Афганістаном, Конго, Іраком та Південним Суданом Україну включили у список країн, в яких спостерігається продовольча криза через війну.

Голос без помилок. Американка Луїза Глюк отримала літературного «Нобеля»

За даними дослідження ООН, станом на червень 2017 року близько 26% людей з неконтрольованих районів і 15% населення з контрольованих урядом районів у  Донецькій і Луганській областях помірно або серйозно не забезпечені продовольством. Загалом мова йшла про 1,2 млн людей. В рамках гуманітарної допомоги ФАО надсилала на Донбас насіннєву картоплю, яку отримали 1,2 тис. домогосподарств уздовж лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях, а також здійснювала прямі поставки продовольства до найвіддаленіших населених пунктів в зоні конфлікту.

Україна залишається однією з небагатьох країн світу, які виробляють аграрної продукції в два рази більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Враховуючи, що наша країна володіє таким надлишком, не дивно, що вона розглядається ФАО як один з ключових партнерів і джерел доступного продовольства, котре організація регулярно закуповує на тендерах по всьому світу. В Україні сформовано реєстр потенційних постачальників сільгосптоварів і обладнання, які регулярно отримують пропозиції про проведення ФАО тендерів і запрошення взяти в них участь. Наприклад, в 2015 році тендер ФАО виграла філія Державної продовольчої зернової корпорації – Ізюмський комбінат хлібопродуктів - на поставку комбікормів у домогосподарства  цивільного населення у Луганській і Донецькій областях.